Előfizetés

Szél: Azt is eltitkolja a kormány, miért titkos a Budapest–Belgrád vasút hitelszerződése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 17:27

Fotó: Shutterstock
A bíróság után az Alkotmánybírósághoz fordul Szél Bernadett a Budapest–Belgrád vasútvonal finanszírozására kötött, több mint 700 milliárdos hitelszerződés részleteinek titkosítása miatt.
A bíróság ma megküldött ítélete szerint nemcsak a Budapest–Belgrád vasútvonalról szóló hitelszerződés 10 éves titkosításával nincs probléma, de még azt is eltitkolhatja a kormány, hogy milyen külgazdasági érdekeket sért a szerződés kiadása – írja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő csütörtöki közleményében. Szél a kormánynak azt a döntését támadta meg, amely 10 évre titkosította a vasútvonal finanszírozására kötött hitelszerződést. A titkosítás mellett azzal érveltek, hogy „Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését” veszélyeztetné a szerződés adatainak nyilvánossága. Szél a bírság döntése miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, mert – mint fogalmazott –  
A hitelszerződés megismeréséhez igenis joga van az adófizetőknek, akiknek 750 milliárd forintot kell majd fizetniük anélkül, hogy tisztában lennének a kínai hitel feltételeivel és a beruházás részleteivel.

Karácsony Gergely: A kormány aljas politikai bosszúja a fővárosiak büntetése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 17:23

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az adóbevételek elvonása Budapest működését veszélyezteti, és ez nem kompenzálható presztízsberuházásokkal.
Kompenzáció. Gyakran használjuk ezt a kifejezést, miután a kormány végképp lenullázta az önkormányzatok bevételeit. Számunkra azt jelenti: kiegyenlítés azok után a kormányzati elvonások után, amelyek újabb és újabb terheket jelentettek az önkormányzatoknak egy súlyos válság közepén – írja Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint  azonban a kormány másként értelmezi a kompenzáció szót:
„Így lehetséges, hogy a kormánypárti vezetésű önkormányzatok célzott állami támogatást és uniós fejlesztéseket kapnak, miközben az ellenzéki városokat pedig kifosztják és üres ígéretekkel etetik. Tavaly a kormány 139 milliárd forinttal több adót szedett be a budapesti cégektől, miközben az előző évhez képest 39 milliárd forinttal kevesebb iparűzési adóbevétele volt a fővárosnak.”

Karácsony Gergely szerint egy év alatt ez elképesztő mértékű változás, majd felsorolja a történteket:
„A miniszterelnök szóban kompenzációt ígér, kinevez egy miniszteri biztost, aki országos körutazása után kijelenti, hogy nincs miért kompenzálni az önkormányzatokat. Kineveznek egy államtitkárt Budapestre, aki a tárgyalásokon azt mondja: az maga a kompenzáció, hogy a kormány nem rúgja fel a másfél éve kötött egészségügyi fejlesztésekről szóló szerződését a Fővárossal.”

A miniszteri biztos és az államtitkár szerint az a kompenzáció, hogy majd ömlik az európai uniós fejlesztési pénz az önkormányzatoknak. Kegyet gyakorolnak azokkal az uniós forrásokkal, amelyek a városok fejlesztésére és nem presztízsberuházásokra szeretne költeni a főváros.
„A fejlesztési pénzeket a villamoshálózat bővítésére, a környezetbarát járművekre, vagy zöld infrastruktúra fejlesztésre használná a főváros, ezzel nem lehet kompenzálni a kormány által elvont adóbevételeket”

– hangsúlyozta Budapest vezetője.

Szerinte a kormányzati elvonások és a kompenzáció hiánya aljas politikai bosszúk részei. Csakhogy, mint írja:
„ezekkel nem a városvezetést büntetik, hanem a budapestieket, hiszen az ő alapvető jogaik sérülnek, amikor nem utazhatnak megfelelő állapotú járművekkel, amikor a közszolgáltatások ellátása veszélybe kerül”.

Húsvéttól őszig hétvégén a gyalogosoké és a bicikliseké a pesti alsó rakpart

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 16:37

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A BKK szerint a koronavírus terjedését is gátolhatja a lépés, de az előírások betartására mindenkit figyelmeztetnek.
A március utolsó hétvégéjéhez hasonlóan az ünnepi hétvégén is – nagypéntektől húsvét hétfőig – megnyitják a pesti rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között, amelyet a gyalogosok és kerékpárral közlekedők vehetnek birtokba; erre az útszakaszra péntek reggel 6 órától hétfő este 7 óráig nem lehet behajtani autóval – írja a Népszavához eljuttatott közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint kiemelték, ezzel segítik, hogy a koronavírus-járványban kevesebben gyűljenek össze a közismert kirándulóhelyeken. Ez így lesz őszig minden hétvégén. A BKK mindenkit a járványügyi szabályok betartására, valamint arra kér, hogy ügyeljenek a megfelelő maszkviselésre, és tartsák az előírt védőtávolságot a rakparton és más szabadtéri helyszíneken egyaránt.