Előfizetés

Putyin embere belengette az orosz-ukrán háborút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.02. 12:10

Fotó: VIKTOR DRACHEV / AFP
A Kreml szóvivője előbb egy fegyveres összecsapás lehetőségéről beszélt, majd pár másodperc múlva finomított. Ekkor már a kelet-ukrajnai harcok kiújulását emlegette.
„Aggodalommal figyeljük a növekvő feszültséget és kifejezetten tartunk tőle, hogy így vagy úgy, Ukrajna provokatív cselekményeket hajthat végre, amelyek háborúhoz vezethetnek. Nagyon nem szeretnénk, ha erre kerülne sor”

– idézi Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivőt a Reuters. Szavaira azonnal lecsaptak a jelenlévő újságírók, akik megkérdezték, hogy egy Oroszország és Ukrajna közti háborúra gondol-e, melyre azt válaszolta, hogy „polgárháborúra gondol, amely már eleve zajlik.” A hírt szemléző portfolio.hu emlékeztetett, jelenleg hivatalosan tűzszünet van érvényben tavaly július óta a Donbassz-régiót uraló szakadárok és az ukrán kormány közt, az elmúlt hetekben azonban több összecsapásra is sor került a térségben. Az ukrán kormány azzal vádolta meg Oroszországot, hogy tüzérségi támadást hajtott végre az ukrán hadsereg ellen, amely miatt négy katona meghalt. Az elmúlt napokban az keltett aggodalmat, hogy több ezer orosz katona vonult fel az ukrán határ mellett. Emiatt több csúcsvezető - köztük Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Tony Blinken amerikai külügyminiszter - aggodalmát fejezte ki. Washington segítséget ígért Kijevnek egy esetleges orosz katonai intervenció esetén.

Rövid időre vírustagadók foglalták el a német állami rádió frekvenciáját

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.02. 11:30

Fotó: HORST GALUSCHKA / AFP
45 másodpercig a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket lehetett hallani a közmédia adóján.
Koronavírus-tagadók ideiglenesen kisajátították a WDR német állami rádióadó frekvenciáját Münster környékén, hogy eljuttathassák üzeneteiket a lakossághoz – számolt be a dpa német hírügynökség pénteken. A hasonló ügyekben illetékes Szövetségi Hálózati Ügynökséget az ahausi rendőrség értesítette az incidensről, amelynek kivizsgálása megkezdődött. Egy nő beszámolt róla, hogy autójában hallgatta a WDR egyik műsorát, amikor megszakadt az adás, és 45 másodpercig a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket lehetett hallani, amelyek hasonlítottak az úgynevezett Querdenken mozgalom nézőpontjához. A Querdenken egy lazán szerveződő mozgalom Németországban, amelynek tagjai tagadják a koronavírus létét vagy a járvány súlyosságát, azzal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket terjesztenek, oltásellenesek, és az elmúlt időszakban többször tüntettek a járványügyi korlátozások ellen. A WDR rádióadó csütörtökön megerősítette az értesülést, és elmondta, hogy frekvenciáját támadás érte. Március eleje óta több hasonló zavarról érkezett hír. A Szövetségi Hálózati Ügynökség szerint egy kalózrádióadó illegálisan használta a WDR frekvenciáját. A szervezet szakértői úgy vélik: a megszakítások rövidsége arra utal, hogy nem túl erős az adás, és változó helyszínről sugározzák. Az ügynökség aláhúzta: a rádiófrekvenciák engedély nélküli használata súlyos pénzbírsággal büntethető. Ezzel szemben egy csütörtökön ismertetett felmérésből az derült ki, hogy elégedetlen a járvány kormányzati kezelésével a német lakosság csaknem négyötöde, és kétharmada egyetértene a kórokozó terjedésének lassítását szolgáló korlátozások szigorításával. A 82 millió lakosú Németországban a coronavirus.app péntek délelőtti adatai szerint 2,8 millió koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta, és 77 ezer ember vesztette életét a Covid-19 következtében.  
Fotó: HANDOUT / AFP

Képek a tajvani vonatszerencsétlenségről

Alagútban siklott ki egy személyvonat pénteken Tajvanon, a vasúti rendőrség közleménye szerint legkevesebb 36 halottja és 61 sérültje van a balesetnek. Hetvenkét embert még nem sikerült kiszabadítani a vagonokból. A vonat Tajtung városába tartott, és a Hualiantól közvetlenül északra lévő alagútban szenvedett balesetet, egyes vagonok az alagút falának csapódtak. A szerelvényen több mint 350-en utaztak, az első négy kocsiból 80-100 embert sikerült kimenteni, de a többi négy vagon deformálódott, és nehezen férnek hozzájuk. A tűzoltóság korábban közleményében úgy fogalmazott "az előzetes vizuális szemle" alapján, hogy a balesetet szenvedett szerelvényben "sok ember nem mutat életjelet".

Szerző

Megosztás