Fidesz;Parlament;felsőoktatás;köznevelési törvény;

2021-04-03 06:20:00

Politikai megszállás: beindul a törvénygyár a parlamentben

Átalakítják az egyetemi rendszert, hatalmas közvagyont tolnak ki alapítványokba.

Szerdán nem sokkal éjfél előtt benyújtották a törvényjavaslatokat 11 újabb magyar egyetem "modellváltásáról". A felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleményéből az is kiderült: a törvénycsomag elfogadása esetén idén ősztől már több mint 180 ezer hallgató, az egyetemisták mintegy 70 százaléka tanulhat vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemeken.   

Az ITM szerint az átalakítások megerősítik az egyetemek szervezeti, pénzügyi munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiáját. Az érintettek közül azonban sokan nem így látják, miután az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumaiba kormánypárti politikusokat és a kormányhoz közelálló gazdasági szereplőket delegálnak. Egy múlt heti szakmai fórumon az is elhangzott: ami most történik, az lényegében az egyetemek politikai megszállása. Időközben több egyetem oktatói és hallgatói jelezték: "infosztrájkba" kezdenek. Április 19-23-a között a csatlakozó oktatók a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek a hallgatókkal az órákon.

Nemcsak a felsőoktatást helyezné teljesen új alapokra a tavaszi parlamenti szezonban a kormány. A húsvéti hosszú hétvége előtt egyszerre 31 javaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé, többségük a közvagyon átruházásáról szól. Ennek keretében öt alapítványt hoznának létre jelentős mértékű, csaknem 600 milliós induló juttatással, részvények és állami ingatlanok átjátszásával (erről részleteket a 6. oldalon olvashat). Mindezt úgy, hogy a kormányoldal az utolsó pillanatig titokban tartotta, mire készül. Kedden az Országgyűlés Házbizottsága úgy küldte ki a meghívót a jövő heti ülésre, hogy abban egyetlen előterjesztés sem szerepelt, csupán egy megjegyzés, hogy az üres napirend „várhatóan 30 előterjesztés tárgyalásával bővülhet”. „Elképesztő, hogy a keresztény értékekről beszélő Fidesz úgy gondolja, a képviselőknek a Húsvét alatt kell felkészülniük a következő heti ülésre – mondta a Népszavának Arató Gergely, a DK képviselője. „A parlamentarizmus gyakorlatát inkább az sérti, hogy a baloldal november óta nem vesz részt a Házbizottság munkájában” – reagált az ellenzéki felvetésekre lapunk kérdése nyomán a Fidesz.