Előfizetés

Felfüggesztették a 60 évesnél fiatalabbak beoltását az AstraZeneca vakcinával Hollandiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.02. 19:55

Fotó: JOHANES CHRISTO / NurPhoto / AFP
Öt személynél súlyos trombózis lépett fel alacsony vérlemezke számmal. Közülük egy nő elhunyt.
Hollandiában pénteken felfüggesztették a 60 évesnél fiatalabbak beoltását a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával, miután egy, a szerrel immunizált nő elhunyt vérrögképződés következtében - közölte a holland egészségügyi minisztérium. Az egészségügyi tárca szerint a döntést azt követően hozták meg, hogy egyeztettek a gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottsággal (Lareb) és az egészségügyi hatóságokkal. A Lareb pénteken közölte, hogy AstraZeneca-vakcinával beoltott öt személynél súlyos trombózis lépett fel alacsony vérlemezke számmal. Közülük egy nő elhunyt. A bizottság szerint a vérrögképződés az oltást követően 7-10 nappal lépett fel.
"Huszonöt és hatvanöt év közötti nőkről van szó. Három páciensnek kiterjedt tüdőembóliája volt. Egy elhunyt, egy másiknak pedig agyvérzése volt"

- ismertette a Lareb. Hozzátette, hogy ezek a jelentések hasonlóak azokhoz, mint amelyek Európa más országaiban korábban láttak napvilágot. Az ANP holland hírügynökség szerint a hatósági döntés következtében mintegy tízezer oltási időpontot kellett törölni. Eddig Hollandiában mintegy 400 ezer embert oltottak be az AstraZeneca-vakcinával. A járvány kitörése óta 1,2 millió fertőzöttet azonosítottak Hollandiában, akik közül 16 500-an hunytak el a kórban.
Németországban csütörtökön függesztették fel a 60 évesnél fiatalabbak immunizálását a szerrel. A brit-svéd gyógyszeripari vállalat pénteken bejelentette, hogy hogy együtt fog működni a holland hatóságokkal az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolására.
"A brit és az uniós felügyeleti hatóságok, illetve az Egészségügyi Világszervezet is megállapította, hogy a vakcinánk használatából az emberek védelmére származó előnyök messze meghaladják a felnőtt életkori csoportokra jelentett kockázatokat"

- mondta az AstraZeneca szóvivője.

Emberek tízmilliói kapták meg oltóanyagunkat világszerte. A két kiterjedt klinikai vizsgálatból származó hatalmas adatmennyiség és a gyakorlati életben szerzett bizonyítékok mutatják hatékonyságát, aláhúzva a vakcina szerepét ebben az egészségügyi válságban" - tette hozzá. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, hogy a vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében.

Harmincezer adag vakcinát adna szolidaritásból Csehországnak az osztrák kancellár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.02. 18:59

Fotó: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / AFP
Bár maga Csehország is elutasította az uniós megállapodást, Kurz szerint erre szüksége van, hogy megbirkózzon a járvánnyal.
Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot - jelentette be pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár. Ausztria Rudolf Anschober osztrák egészségügyi tárcavezetővel egyeztetve bilaterális úton segít a koronavírus elleni oltóanyaggal Csehországon - közölte Kurz. Mint mondta, nagyon kedvezően értékelik azt, hogy más uniós tagállamokból is hajlandóságot látnak erre. Az európai uniós tagországok zöme megegyezett csütörtökön abban, hogy a lélekszámarányosan járó Pfizer/BioNTech-vakcinákból közel hárommillió adagot szolidaritásból szétoszt a koronavírus-járvány miatt "leginkább rászoruló" országok között; három tagállam - Ausztria, Csehország és Szlovénia - elutasította az egyezséget, ezért számukra a lélekszámarányosan járó mennyiség nem változik. Ausztria Csehország iránti szolidaritásból utasította el az egyezséget, mondván, északi szomszédjának is több oltóanyagra van szüksége, hogy megbirkózzon a súlyos járvánnyal. Kurz bírálta a megállapodást mondván, hogy Csehországot különösen sújtja a járvány számos halálesettel és a fertőzöttek magas számával, de ennek ellenére nem kapott pótlólagos oltóanyagot az uniós vakcinaelosztás keretében.
"Igazságtalannak és a szolidaritással ellentétesnek találjuk, hogy éppen Csehország nem kapna támogatást"

- hangsúlyozta Kurz.

Az osztrák kancellár szerint néhány százezer dózissal orvosolni lehetett volna a helyzetet. Mint mondta, egy első javaslatban mintegy nyolcszázezer dózist különítettek volna el Csehországnak, de ebből aztán nem lett semmi. Kiemelte, hogy ha az egyes tagországokban lemaradás van a lakosság immunizálásában, úgy az rossz mindenki számára, mert a pandémiát csak közösen lehet legyűrni. Az Európai Unió által lekötött vakcinákat mindig lélekszámarányosan osztják szét a 27 tagország között. Az unió 19 tagállamának nagykövetei azonban megállapodtak abban, hogy módosítják a kvótarendszert az év második negyedévében érkező, tízmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcina esetében, amelyet a harmadik negyedévre lekötött százmilliós szállítmányból előre kap meg az Európai Unió. A tízmillióból 2,85 millió úgynevezett "szolidaritási vakcinát" elosztják az öt ország - Bulgária, Horvátország, Észtország, Lettország és Szlovákia - között, amelyeknek legnagyobb szükségük van az oltóanyagra. Emellett ezek az országok megkapják a lélekszámarányosan is járó részt. Arról a Népszava is írt, hogy a bécsi kormány az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóvá nem hagyott orosz oltóanyagból, a Szputnyik V-ből vásárolna. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter elismerte, hogy kaptak ajánlatot az orosz féltől és egymillió dózis vásárlásáról tárgyalnak, amennyiben az oltóanyag megkapja az engedélyt.

Oroszország külföldön gyártott Szputnyik V-vel gyorsítaná a lakosság oltását

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.02. 18:43

Fotó: Bús Csaba / MTI
Az országban a vakcinát hét gyártó állítja elő, naponta átlagosan mintegy 290 ezer embert oltanak be.
Külföldön előállított orosz Szputnyik V vakcina behozatalával gyorsíthatják fel a lakosság Covid-19 elleni átoltását - jelentettek ki pénteken Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója. Dmitrijev akkor beszélt erről, amikor fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Elmondta, hogy az RFPI tíz országból húsz gyártóval állapodott meg eddig a Szputnyik V kibocsátásáról. Oroszországban a vakcinát hét gyártó állítja elő. A tisztségviselő a külföldi gyártási helyszínek közül kiemelte Indiát és Dél-Koreát és elmondta, hogy több gyártó április folyamán fogja csúcsra járatni kapacitásait. Megítélése szerint júniusig minden oltásra jelentkező orosznak be lehet adni a Szputnyik V-t. A vakcina honlapja szerint péntekre több, mint 4,5 millió ember (a lakosság valamivel több mint 3 százaléka) kapta meg a védőoltás mindkét komponensét. Naponta átlagosan mintegy 290 ezer embert oltanak be Oroszországban. Dmitrijev beszámolt Putyinnak egy robotizált futószalag kifejlesztéséről, amely, mint mondta óránként 300 új koronavírus-tesztet képes elvégezni és nem igényel magasan képzett szakembert a működtetéséhez. A laboratóriumon kívül használható készülék iránt szerinte mind Oroszországban, mind külföldön érdeklődés mutatkozott. Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8792-vel 4 563 056 emelkedett. A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 277 172-re csökkent, a halálos áldozatoké 400-zal 99 663-ra, a felépülteké pedig 9 832-vel 4 186 251-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 120,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 359 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 490 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.  A Népszava korábban megírta, hogy az orosz fél már teljesítette a márciusra vállalt, Magyarországgal szembeni kötelezettségeit, és így félmillió adag oltást már leszállított.