Előfizetés

Vége a vízi közlekedési dugónak a Szuezi-csatornában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.03. 19:14

Fotó: AFP
Szombaton mind a 61 hajónak sikerült áthaladnia, amely még az Ever Given miatt ragadt ott.
Az Ever Given óriás teherhajó megrekedése miatt feltorlódott összes jármű áthaladt szombaton a fontos tengeri útvonalon – írta a Reuters. A csatornát igazgató hatóság közölte, a partra vetett bálnaként veszteglő óriást egy hét alatt sikerült kiszabadítani, s még április 3-ára is maradt 61 olyan hajó, amely az Ever Given miatt nem tudott eddig továbbhaladni. A világ egyik legnagyobb teherhajója, a 400 méter hosszú Ever Given március 23-án fordult keresztbe és futott zátonyra a Szuezi-csatornában, melynek következtében 422 hajó torlódott fel az Egyiptom ellenőrizte vízi útvonalon. Amint azt a Népszava is megírta, március 29-én hétfőn sikerült kiszabadítani az óriáshajót. Szombaton még 24 további vízi járműnek is sikerült áthajóznia, amelyek már az Ever Given kiszabadítása után érkeztek. A hatóság vezetője szerint a baleset okát firtató vizsgálat a napokban elindult, s még két napig tart. (A hvg.hu nyomán)

Napi 700 forint jut a koronavírusos betegek étkeztetésére Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.03. 16:56

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Egy bukaresti egészségügyi intézmény vezetője azt szeretné, ha több forrást biztosítana a kormány.
Egy koronavírusos beteg napi háromszori étkeztetésére 10 lejt kapnak a romániai kórházak a központi költségvetésből, 15-öt, ha az illető cukorbeteg, és 16-ot, ha tuberkolózisban szenvednek. Ezek nagyjából 730–1000 forintnak megfelelő összegek. Beatrice Mahler, a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórház vezetője szerint ez nem elég, sem a megfelelő minőség, sem pedig az elegendő mennyiség biztosításához. Szerinte egy koronavírusos páciensnek ennél többre lenne szüksége. A Transindex által kiszúrt Facebook-posztja szerint náluk saját konyha működik, saját személyzettel, és még így is nehezen férnek bele a keretbe. Ahová szállíttatni kell az ételt, ott nyilván még nehezebb a helyzet.  

Mianmari puccs - Ismét tüzet nyitottak ellenzéki tüntetőkre

MTI.hu
Publikálás dátuma
2021.04.03. 15:36

Fotó: HANDOUT / AFP
Öt embert öltek meg szombaton a mianmari hadsereg osztagai helyi források szerint.
Három ember Monyva városában vesztette életét, amikor a katonák a tüntetők közé lőttek - jelentette a Myanmar New hírügynökség. Az AAPP emberi jogi szervezet szombati közleménye szerint a február 1-jei hatalomátvétel óta a hadsereg és a rendőrség 550 embert ölt meg. Ebben a szombati adatok nincsenek benne. A politikai foglyokat segítő AAPP szervezet szerint az áldozatok között 46 gyerek van. "Szakadatlanul tüzeltek villanógránáttal és éles lőszerrel" - tájékoztatta a Reuterst mobiltelefonján egy tüntető, akinek szeme láttára lőttek fejbe egy embert. Bago és Thaton városokban is agyonlőttek két embert a Bago Weekly Journal online kiadása szerint. Az állami média péntek este arról adott hírt, hogy a hatóságok vádat emeltek a televízió, a közösségi média és a sajtó 18 prominens képviselője ellen azon a címen, hogy lázadásra és parancsmegtagadásra szólították fel a katonákat. Amint a Karen Nemzeti Unió (KNU) pénteken közölte, a Thaiföld határa mellett fekvő, északi Karen államból több mint 12 ezer ember kényszerült elmenekülni a hadsereg bombázásai elől. A KNU a legnagyobb fegyveres etnikai csoportok közé tartozik Mianmarban. A hadsereg támadásai a közlemény szerint "nagy humanitárius katasztrófát" okoztak. A KNU fegyver- és haditechnika-embargót, valamint büntetőintézkedéseket követelt a nemzetközi közösségtől a hadsereg ellen. Zav Min Tun, a junta szóvivője visszautasította a KNU állításait. Szerinte a hadsereg csak azokat a KNU-alakulatokat bombázta, amelyek katonai létesítményekre támadtak és katonákat öltek meg. A szóvivő azt állította, hogy pénteken csak egy légitámadásra került sor. Mióta a hadsereg átvette a hatalmat, Mianmar lakosai csaknem naponta az utcára vonulnak, hogy a demokratikusan megválasztott kormány visszaállításáért tüntessenek. A Nobel-békedíjas Aung San Suu Kji kormányfőt a hadsereg fogva tartja. Minthogy a rezsim rendszeresen erőszakot alkalmaz a tüntetőkkel szemben, az ellenzéki mozgalom növekvő mértékben kisebb és rövidebb ideig tartó utcai tüntetésekre szorítkozik, és az emberek sms-sel, mobiltelefonon kommunikálnak egymással.