Előfizetés

Szijjártó Péter díszprofesszor lett Kazahsztánban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.06. 14:31

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Illusztris társaságba került a külgazdasági és külügyminiszter: Hillary Clinton, Putyin és II. János Pál pápa ugyancsak megkapta ezt a rangot.
Díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen, egyúttal magyar nyelvi kabinetet nyitottak meg az oktatási intézményben, ahol szeptemberben indul el a magyartanítás

- írja az MTI. A magyar állami hírügynökség beszámolója szerint a tárcavezető örömét fejezte ki, hogy egy a hagyományaira, történelmére, örökségére és a kultúrájára büszke, több mint ezeréves nemzetet képviselhet ott. Magyarország is tiszteli a gazdag kultúrájú nemzeteket, és a kölcsönös tisztelet ad kiváló alapot a magyar-kazah együttműködés továbbfejlesztésére. "Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun-török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna" - jelentette ki Szijjártó Péter. "Büszkék vagyunk a közép-ázsiai országokkal való történelmi-kulturális örökségünkre. Sokszor mondták ránk, hogy mi vagyunk a legnyugatibb keletiek vagy a legkeletibb nyugatiak. Ez régen lenézésnek hatott, ma már azonban az új körülmények között dicséretnek számít. A magyar és a kazah nemzet együttműködése és barátsága a kölcsönös szimpátiára épül, és ez jó alap arra, hogy jó legyen az együttműködésünk. Ennek erősítéséhez az emberek közötti kapcsolatokat kell erősíteni. Ez pedig az oktatáson keresztül történhet meg a legjobban. Ezért büszkék vagyunk együttműködésünkre az Eurázsiai Egyetemmel, amely Kazahszán egyik vezető egyeteme, az első személyes elnöki döntéssel létrehozott egyetem Nur-Szultanban. Büszkék vagyunk arra, hogy megindul a magyar nyelv oktatása, szeptembertől magyar vendégtanárok fognak itt tanítani" - mondta, utalva az erről szóló és kedden aláírt megállapodásra a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az egyetem között. 
Az egyetem díszprofesszori címét mások között Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta.

A Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetem nevét az eurázsiai koncepció kidolgozójáról, Lev Gumiljov történészről és antropológusról kapta, a névadás szimbolizálja az egyetem által ma is képviselt egyik fő irányvonalat. Elnöki dekrétum alapján speciális státusszal bír, számos nemzetközi szervezet tagja, 130 nemzetközi megállapodás részese. A Szegedi Tudományegyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel is kapcsolatban áll.

Lelőtt ukrán gép: vádat emeltek Iránban tíz ember ellen

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.06. 13:51

Fotó: AFP
A szerencsétlenségben a fedélzeten tartózkodó mind a 176 személy, köztük az ukrán személyzet kilenc tagja életét vesztette.
Vádat emeltek Iránban tíz tisztségviselő ellen, akiket az ukrán utasszállító 2020 januári lelövéséért vonhatnak felelősségre - jelentette be az ügyészség kedden. A MAU ukrán légitársaság gépét az iráni Forradalmi Gárda lőtte le 2020. január 8-án röviddel azután, hogy a gép felszállt a teheráni repülőtérről. A szerencsétlenségben a fedélzeten tartózkodó mind a 176 személy, köztük az ukrán személyzet kilenc tagja életét vesztette. Az iráni polgári légiközlekedési hatóság márciusban közzétett végleges jelentésében arra jutott, hogy a rosszul beállított radar és a légvédelem kezelőjének hibájából történt a katasztrófa. Teheránt akkor bírálták amiatt, hogy a vizsgálat során nem neveztek meg felelősöket. Az ukrán külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a jelentés "cinikus kísérlet arra, hogy eltitkolják a gép lelövésének valódi okát". A kanadai kormány tagjai is felemelték szavukat amiatt, hogy az iráni vizsgálat során szerintük meg se próbálták tisztázni, hogy mi történt valójában. A gép több utasa Kanadában élő iráni volt, aki Kijevben akart átszállni egy Kanadába tartó járatra. Teheránban azt kedden sem közölték, hogy pontosan kik ellen emelnek vádat az ügyben. Az ügyészség néhány órával azt megelőzően tett bejelentést, hogy közvetett tárgyalások kezdődnek Bécsben az iráni atomprogramról Irán és az Egyesült Államok között. Az iráni vezetés a szerencsétlenség után napokig tagadta, hogy köze lenne a katasztrófához, de az egyre gyarapodó bizonyítékok nyomása alatt végül elismerték, hogy a forradalmi gárda lőtte le tévedésből a gépet. A "végzetes hibát" az iráni kormány azzal hozta összefüggésbe, hogy a hadsereg riadókészültségben volt, miután egy amerikai drón megölte Bagdadban Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokát. Az irániak esetleges válaszcsapásoktól tartottak, miután a dróntámadásra megtorlásul rakétákat lőttek ki olyan iraki támaszpontokra, amelyeken amerikai katonák állomásoztak. Ukrán ügyészek szándékos emberölés miatt saját nyomozást indítottak a szerencsétlenség ügyében. A teheráni kormány egyenként 150 ezer dollár kártérítést ajánlott fel az áldozatok hozzátartozóinak. Ukrajna azonban azt közölte, hogy a kártérítést tárgyalásokon kell meghatározni, miután megállapították a tragédia okait és bíróság elé állították a felelősöket. 

EMA-tisztségviselő: összefüggés van az AstraZeneca és a vérrögképződéses esetek között

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.06. 12:14

Fotó: LOIC VENANCE / AFP
Ezt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti.
Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között - jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban. Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: "véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés" a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.
"A beoltott emberek között nagyobb arányban lépett fel agyi trombózis a fiatalok körében, mint ahogy vártuk. Ezt ki kell mondanunk"

- mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy igyekeznek pontos képet kapni arról, hogy mi történik, hogy pontosan lássák, hogyan váltja ki ezt a reakciót az oltóanyag. Utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását. Néhány hete merült fel aggodalom amiatt, hogy néhány esetben agyi trombózis lépett fel olyanoknál, akiket előzetesen az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Elővigyázatosságból több ország leállította a 60 év alatti korosztály oltását ezzel a vakcinával, amíg nem tudnak meg többet erről a jelenségről. Ugyanakkor mindeddig még egyetlen hatóság sem mondta ki, hogy okozati összefüggés lenne az AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között. A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) kimutatása szerint az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból eddig több mint 18 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, és az e vakcinával beoltottak közül harmincnál fordult elő vérrögképződés, az esetek zömében az agyi trombózis egy ritka formája, és hét páciens meghalt. A brit hatóság ugyanakkor - az EMA eddigi álláspontjával összhangban - azt hangsúlyozta, hogy az adatok változatlanul arra vallanak, hogy e vakcina alkalmazásának előnyei messze felülmúlják az esetleges kockázatokat. Az AstraZeneca gyógyszercég március végén azt hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy komoly kockázat állna fenn az oltóanyag használata és a vérrögképződés között, és egy szombati nyilatkozatukban pedig biztosítottak afelől, hogy a cég legfontosabb prioritása a páciensek biztonsága.