Donald Trump;kampány;adományok;visszafizetés;

2021-04-07 09:00:00

Trump a sajátjait kopasztotta, most megfizet érte

A bankokhoz és a hitelkártya-cégekhez befutó tömeges panaszok miatt 2020 utolsó két és fél hónapjában a Trump-kampány és a vele közös számlát vezető Republikánus Nemzeti Bizottság 530 ezer tételben összesen 64.3 millió dollárt kényszerült visszautalni.

Banditák! - idézte a New York Times a 78 éves Victor Amelinót, aki szeptemberben 990 dollárral támogatta Donald Trump újraválasztási kampányát. A trükkös honlapon azonban nem vette észre az előre beikszelt, az adomány hetente történő ismétlésére vonatkozó sárga dobozkát, így végül csaknem 8 ezer dollárt emeltek le a számlájáról. - Nyugdíjas vagyok, nem engedhetem meg magamnak, hogy kifizessem azt az átkozott pénzt! - panaszkodott az áldozat.

Aligha nyugtatta volna meg, ha tudja, hogy nincs egyedül: a bankokhoz és a hitelkártya-cégekhez befutó tömeges panaszok miatt 2020 utolsó két és fél hónapjában a Trump-kampány és a vele közös számlát vezető Republikánus Nemzeti Bizottság 530 ezer tételben összesen 64.3 millió dollárt kényszerült visszautalni.

Ez nem mind csalárdul kicsalt pénz, mert ebben a törvényes limit túllépése miatt visszaküldött adományok is benne vannak. Az arányokat azonban érzékelteti, hogy Joe Biden kampánya és a Demokrata Nemzeti Bizottság ez idő alatt 36 ezer tételben összesen 5.6 millió dollárt volt kénytelen visszafizetni. A két tábor adatai sokáig párhuzamosan alakultak, ám tavaly márciusban Trumpék bevezették az előre bejelölt kis sárga dobozt – akkor még havi utalásokká alakítva a legtöbbször egyszerinek szánt adományt. Nyáron azután, látván, hogy a Biden-kampány sikeresebb a pénzgyűjtésben, Trump és a republikánusok WinRed nevű honlapján megjelent egy második, szintén előre beikszelt sárga dobozka, amely, ha valaki nem távolította el a jelölést, automatikusan megduplázta az adományt. Végül szeptemberben következett a kegyelemdöfés: az első sárga dobozzal kicsalt havi utalásokat hetire változtatták. A Trump kampány végül összesen több mint 122 millió dollárt, az összes adomány több mint 12 százalékát volt kénytelen visszaadni.

Az elnökválasztás után zökkenőmentesen ment tovább a gyűjtés – ekkor már az állítólagos csalás miatti perekre. Végül a maradvány belefolyt a volt elnök által létrehozott szabad költésű alapba.

Trump hétfőn közleményben szidalmazta a New York Timest, amely szerinte csökkenteni akarja az ő példátlanul sikeres kampányának eredményeit. Leszögezi, hogy „leszámítva a masszív csalást”, simán megnyerte az elnökválasztást. A terjengős szöveg azonban árulkodó beismeréssel zárult: az emberek, írja Trump, néha túl lelkesek voltak a felajánlásaikkal, ezért vissza kellett küldeni a pénzüket.