Előfizetés

Meghalt 311 beteg és 1933 új fertőzöttet találtak itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 09:08

Fotó: Balázs Attila / MTI
Meghaladta a 252 ezret is az aktív fertőzöttek folyamatosan emelkedő száma, de már több mint egymillióan a második oltásukat is megkapták.
Szerda reggelre 1933 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 693 676-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 311 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 409-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. A gyógyultak száma 419 152, míg az aktív fertőzötteké már 252 115. Jelenleg 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.
Kiemelték: folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 536 751, közülük 1 005 936 ember már a második adagot is megkapta. Magyarország jelenleg a második az uniós oltási ranglistán: a lakosság 25 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal. Szerdán újabb Pfizer-szállítmány érkezik hazánkba, a következő napok oltási tervét az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján ismertetik. – Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, a mai naptól megkezdődhet a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithatnak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódik – emlékeztetett az oldal. (Képünkön a fehérgyarmati Covid-kórház. Nem enyhül a terhelés

Eltörölhetik a kerékpárút kötelező használatát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 08:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az új KRESZ-módosítás többek között az elektromos rollerek és kerékpárok megjelenésére is reagálna.
Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Révész Máriusz a KRESZ törvény közelgő módosításáról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Az elektromos rollerek megjelenése és a kerékpárosok egyre gyarapodó száma kapcsán esett szó arról a műsorban, hogy valamennyi kerékpáros szervezetnek az a kérése, hogy a kötelező kerékpárút-használatot el kellene törölni. Mint elhangzott: a gyakorlott kerékpárosok nagyobb veszélyben érzik magukat a családok, kisgyerekek között, különösen a keskeny, rossz állapotú kerékpárutakon, mint az autóút szélén kerékpározva. Hozzátette, hogy ez némiképp egybevág a baleseti statisztikákkal is, különösen a városokban, ahol a kerékpárutakat a járdán vezetik.  
Feloldandó konfliktus tehát, hogy a versenykerékpárosok hol kerékpározzanak: az út szélén vagy egy olyan kerékpárúton, ami a baleseti statisztikák szerint veszélyesebb, mintha az út szélén bicikliznének.

A KRESZ-módosítással kapcsolatban három éve folynak az egyeztetések, legutóbb az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) volt, amely végigtárgyalta az anyagot. Révész elmondta, hogy a KRESZ-módosítás azonban nemcsak a fent említett kerékpáros szokások miatt szükséges, hanem mert rengeteg új elektromos mikromobilitási közlekedési eszköz jelent meg, elég csak az elektromos rollerekre gondolni, és ezeknek a szabályozását is meg kell határozni.

Karácsony: Kerüljék a tömeget és kérjék az oltást!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 08:04

Fotó: Varga Ildikó / Facebook/Karácsony Gergely
A főpolgármester szerint az emberek hozzáállásán is múlik, hogy a kísérlet, amelyet a kormány a mostani nyitással elindít, a járvány lecsengését vagy drámai erősödését hozza-e.
Kedden délután jelentette be a miniszterelnök, hogy elérte a 2,5 milliót a koronavírus-fertőzés ellen legalább egyszer beoltott magyarok száma, így az előzetesen lefektetett szabályok szerint szerdától kinyithatnak az eddig zárva tartó üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Orbán Viktor szavaira Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán reagált. Azt írta, megérti azok megkönnyebbülését, akiknek így megmenekülhet az üzlete, a munkahelye, és azt az igényt is, hogy visszakapjunk valamit a szabadságunkból. Mégis arra kérek mindenkit, hogy értsék meg, az oltás, különösen az első oltás önmagában nem állítja meg a járványt. A fertőzés továbbra is emberéletek százait veszi el minden nap. Családok ezrei gyászolnak vagy imádkoznak a lélegeztetőgépen lévő szeretteik gyógyulásáért. Magyarországon népességarányosan világviszonylatban is kiugróan magaas a halálozások száma továbbra is. A kórházakban az emberi teljesítőképesség határán küzdenek a betegekért az orvosok, a rezidensek és az ápolók” – írta. Karácsony felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány nem a fertőzöttségi adatokhoz, nem a kialakult immunitáshoz, hanem az első oltást megkapók számához igazítja a korlátozások enyhítését. Szerinte ez a kísérlet komoly felelősséget tesz minden állampolgár vállára. „A mai miniszterelnöki bejelentés után a mi hozzáállásunkon is múlik, hogy a járvány lecsengésére vagy drámai erősödésére számíthatunk-e a következő hetekben. Az európai összehasonlításban jelentős átoltottság ellenére még mindig sokan vannak, akik nem jutottak vakcinához, vagy oltottságuk még nem biztosít kellő védettséget. És bár egyre kevesebben, de még mindig fájóan sokan azok, akik elutasítják az oltást” – írta a főpolgármester, majd arra kérte az embereket, hogy legyenek óvatosak, tartsák be a jól ismert egészségügyi szabályokat.  
Kerüljék a tömeget! Viseljenek maszkot és mossák, fertőtlenítsék a kezüket. Ha bármilyen tünetet éreznek, kerüljék mások társaságát! Teszteljenek! És a legfontosabb: regisztráljanak, kérjék az oltást! Tegyünk meg mindent magunk és mások egészségéért! Járjunk el bölcsen és felelősen, egy fővároshoz, egy nemzethez méltóan!”