Előfizetés

Operatív törzs: Még 1,6 millió regisztrált vár az oltásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 13:04

Fotó: Vajda János / MTI
Müller Cecília elmondta, hogy a mai rekord halálozási adatok mögött részben a húsvéti adattorlódás áll, de reméli, hogy hamarosan platózik a járvány.
György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a szerdai operatív törzs tájékoztatóján ismertette az oltási program aktuális állását.
Kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztünk, átléptük a 2,5 millió beoltottat, vagyis mindegyik negyedik magyar ember megkapta az oltás elleni legalább első vakcinát (az EU-ban 13%), a kétszer beoltottak száma pedig meghaladja az 1 milliót - mondta el.

Ez az eredmény már járványügyileg is meghatározó, jobban bízhatunk benne, hogy az átoltottság növekedésével a járvány is visszaszorul, minden egyes oltással közelebb kerülünk hozzá és hogy visszatérjünk ahhoz, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba - tette hozzá György István. Azokban a csoportokban, ahol a védőoltásokat véghezvittük, például az idősek és az egészségügyi dolgozók körében, radikálisan csökkent a fertőzöttek aránya. Eddig az idősek oltása volt az első, a háziorvosok ezt a feladatot kapták, ma már az aktív korosztály oltása is folyik és zajlik a pedagógusok oltása. Eddig 100 ezer pedagógus kapott oltást és ma újabb 100 ezer pedagógus, óvodai, bölcsödei dolgozó kapott sms-t az oltásra. A pedagógusok egy részének második oltása az érettségik idejére, hétköznapra esik, ezt hétvégére ütemezik át az érettségik zavartalansága miatt, erre sms-ben kapnak tájékoztatást.
A következő napok oltási tervekkel kapcsolatban György István elmondta, hogy még mindig a vakcinák száma határozza meg az oltások ütemét. Kétfajta vakcinával lehet oltani, a múlt héten érkezett Szputnyikkal, és a ma érkezett Pfizerrel. Praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek a háziorvosok kórházi oltópontokra csütörtöktől, miután az NNK felszabadította a múlt héten érkezett Szputnyik-vakcinát. 
A szerdán érkezett 250 adag Pfizer-vakcinából 32 ezer adagra a háziorvosok szervezhetnek oltandókat, a többi mennyiség második körös oltásokra és a pedagógusok oltására megy.

Emellett AstraZeneca, Moderna vakcinákkal zajlik az oltás a háziorvosoknál és van, ahol Sinopharm második körös oltások zajlanak. Még 1,6 millió regisztrált vár az oltásra, azaz már 4,1 millió környékén jár a regisztráltak száma – árulta el az államtitkár. Kiss Róbert rendőr alezredes ismerteti az új intézkedéseket, amelyek életbe léptek a 2,5 millió beoltott elérésével. A kijárási tilalom kezdetének időpontja 10 órára módosul, a kijárási tilalom alóli felmentések nem változnak. Az üzletek ismét megnyithatnak, amennyiben az üzlet vezetője vállalja az új védelmi intézkedések betartását. Az üzletek 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva. A négyzetméteralapú szabályok a szolgáltatásokra nem vonatkoznak. Nem vonatkoznak a szállodákra és a vendéglátóüzletekre sem, amelyek nem fogadhatnak vendégeket és csak elvitelre értékesíthetnek. A határellenőrzést, valamint a többi védelmi intézkedést, például maszkhasználatot meghosszabbítja a kormány, ez a mai napon jelenik meg a közlönyben.
Müller Cecília szerint a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek. Bizonyos mértékben, egyfajta stagnálást lehet látni, de a kórházi kezelésre szorulók száma még nagyon magas. Ez jellemzően a brit mutánsnak köszönhető, ezek az arányok jellemzőek egész Európában, mert egy sokkal fertőzőképesebb variánsról beszélünk és a betegség is erőteljesebben zajlik. 3-4 százalék azok aránya, akik krónikus betegség nélkül súlyosan betegszenek meg. A cukorbetegség, a kóros elhízás és valamennyi egyéb betegség jellemző a súlyos betegek nagy részére, de mindig találkozunk olyanokkal, akiknek az immunrendszere úgy reagál, hogy gyorsan súlyos állapotba kerülnek, akár órákkal azután lélegeztetőgépre szorulnak azután, hogy jelentkeztek az első tünetek – mondta el Müller Cecília.
A ma érkező Pfizer-vakcina egyből az oltópontokra kerül, ebből folytatódik a pedagógusok oltása. Az AstraZeneca vakcináját övező bizonytalanságokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ma, vagy legkésőbb a holnapi napon nyilatkozik az AstraZenecáról, ezt a magyar hatóságok is figyelembe veszik és ezt követően döntenek a vakcina további alkalmazásáról.
A mai rekordhalálozás (311 fő) mögött adattorlódás húzódik meg, mert a húsvéti ünnepek alatt nem tudták pontosan jelenteni, a mai adat részben az ünnepekről feltorlódott adatokat tartalmazza – mondta el Müller Cecília.
Müller Cecília reméli, hogy hamarosan platózni fog a járvány. Fokozott óvatosságot kér mindenkitől a továbbiakra is. Tartsuk a távolságot, ne vigyük a gyerekeket bevásárolni, ne egy családi program legyen, részesítsük előnyben a kártyás fizetést.  
Az otthon gyógyuló betegeknek azt üzeni Müller Cecília, hogy ha több napig fennálló láz, vagy nehézlégzés adódik, akkor fel kell venni újra a kapcsolatot a háziorvossal, vagy ha nagy a rosszullét jelentkezik, akkor mentőt kell hívni.

Teltház van a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 11:21

Fotó: Szent Ferenc Kórház
A betegek 15-47 százalékának van egynél több poszt-Covid tünete. Egyre több a fiatal.
A Szent Ferenc Kórházban jelenleg telt ház van a Covid-19 utáni rehabilitációs részlegen, miközben a múlt héten elindult az ambuláns rehabilitáció is, amit részint otthoni, részint nappali kórházas ellátás keretein belül végeznek, illetve fognak végezni – fogalmazott az InfoRádiónak Toldy-Schedel Emil főigazgató, aki szerint a mostani érintettek egyértelműen fiatalabb korosztályból kerülnek ki, mint korábban, és a tünetek is sokkal összetettebbek. A szakember elmondta: a tünetegyüttes alapvetően hasonló: ízérzés- és szaglászavar, fulladás, száraz köhögés, a szívizom és a szív külső hártyájának a gyulladása, szívelégtelenség, különféle ízületi- és izomfájdalmak, illetve újonnan kialakult cukorbetegség és pszichés zavarok, köztük az alvászavar, demencia, valamint a gyerekeknél a tanulási zavar. Azoknál, akik otthon élték át a koronavírus-fertőzést, a tünetek gyakorta több héttel később jelentkeznek, kiváltképp a mentális tünetek, a depresszió. Toldy-Schedel Emil megerősítette a Dél-pesti Centrumkórház főorvosának szavait, miszerint eleinte „csupán” a betegek 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid-szindrómát, jelenleg azonban ez inkább már 30 százalék körüli, sőt. Ennek részben az az oka, hogy a tünetek egy része később alakul ki, akár hónapokkal később, részben pedig, hogy egyre több állapotról tudni biztosan, hogy az a Covid-fertőzés egyfajta következménye. Így pedig – ahogyan a nemzetközi irodalomban is szerepel – a betegek 15-47 százalékának van egynél több poszt-Covid tünete, tünetegyüttese.

Fals indokkal tartotta távol a kórháztól a DK-képviselőjét Pintér Sándor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 11:16

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Amit egy kormánypárti újságíró megtehet, az egy ellenzéki képviselőnek tilos.
Nem engedték be Oláh Lajos (DK) országgyűlési képviselőt a budapesti Péterfy Sándor utcai kórház Covid-osztályára azután, hogy erre írásban kért lehetőséget az ellenzéki politikus Pintér Sándor belügyminisztertől.  A hivatalos parlamenti írásos kérdést a történtek után, még március 18-án benyújtotta Oláh Lajos, „Mikor látogathatja meg egy képviselő az újságírókhoz hasonlóan egy kórház Covid-osztályát?” címmel. A dokumentumban kiemelte:
„Február 26-án azonban az MTVA híradója levetített egy riportot, amit a Honvéd Kórház Covid-osztályán forgatott az M1 stábja. Megjegyzem, az MTI fotósai már korábban is készíthettek fölvételeket a járvány miatt szigorúan elkülönített és lezárt osztályokon. Azt remélem ezért, hogy ha újságírók számára lehetséges volt a látogatás, akkor arra sincs ok, hogy ugyanezt egy országgyűlési képviselőtől megtagadják.”

Ezt Oláh Lajos természetesen a védőintézkedések maximális betartásával tervezte volna, viszont április 6-án kedden megérkezett az elutasító válasz, Pintér Sándor nevében Kontrát Károly államtitkártól. Szerinte a képviselő zavarná a gyógyítást. A válaszban ugyanis ez szerepel:
„Az egészségügyi intézmények erőforrásaikat a járvány elleni küzdelemre fordítják, így jelenleg a látogatás megszervezése nem biztosítható.”

Lélegeztetett beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI