Előfizetés

"Orbán Viktor a saját mércéje szerint is megbukott"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 14:56

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Szabó Tímea azt mondja: a miniszterelnök pontosan tudja, hogy 2,5 millió beoltott nem jelent 2,5 millió védett embert.
Nincs 2,5 millió oltással védett ember, 1 millió van; Orbán Viktor szándékosan félrevezeti és így veszélyezteti az embereket azzal, hogy 2,5 millió beoltottról és ezzel biztonságról beszél – szögezte le Facebook-bejegyzésében Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő. Idézte a kormány friss hivatalos tájékoztatását arról, hogy eddig 1 millió ember kapott két oltást, de még nekik sem telt le az egy hónap a második adag után. Kifejtette, hogy a nyájimmunitáshoz minden szakértő szerint, beleértve „a kormányellenességgel nemigen vádolható Szlávik doktort is”, sokkal több beoltott kellene. Vélemények az 5 milliótól a 8 millió beoltottig szóródnak. Ettől nagyon messze vagyunk.
„Orbán pontosan tudja, hogy 2,5 millió beoltott nem jelent 2,5 millió védett embert. Pontosan tudja, hogy az első oltás nem nyújt teljes védelmet, pláne nem napokkal az oltás után. Nem egy esetről hallottunk, ahol az első oltás után hunytak el vagy fertőződtek meg emberek”

– sorolta az ellenzéki politikus.

Arról is beszélt, hogy szerinte Orbán elképesztően veszélyes játszmát folytat azért, hogy megint az eszement fociőrületének hódolhasson; azért, hogy nálunk rendezzenek nyáron foci-Eb-t. Úgy vélekedett, beteg gondolkodás ez. Hozzátette, hogy szerinte Orbán Viktor ne beszéljen erkölcsről, mert:
„Szeptemberben még azt mondta, hogy minden beteget meggyógyítanak, utána pedig azt, hogy emberéletekben méri a járványkezelés sikerét, nekem ne beszéljen erkölcsről akkor, amikor Magyarországon halnak meg a világon a legtöbben lakosságarányosan koronavírusban!”

Állítja: a miniszterelnök szétverte a betegellátást, elüldözött 5 ezer orvost, leinasozta a rezidenseket, és hagyta, hogy elszabaduljon a vírus. Azt is írta, hogy „a tomboló járvány alatt éjszakánként 100 milliárdokat lop ki a haverjai magánalapítványába, és a kórházak helyett sportra, vadászkiállításra és dubaji világkiállításra költ”. Folytatta: „haverjai luxustengerpartokon sütkéreznek, miközben százezrek vesztették el a megélhetésüket, vagy csökkent a jövedelmük, ő pedig nem segít rajtuk”.
„Orbán Viktor a saját mércéje szerint is megbukott, miközben a részvétnek, megbánásnak a szikrája sincs meg a kormányban azok irányában, akik elveszítették a szeretteiket. (...) Hazudik, és veszélybe sodorja a saját népét. (...) Nekünk nincs felelős kormányunk, nincs felelős miniszterelnökünk”

– összegezte álláspontját Szabó Tímea.

Baranyi Krisztina is színvallásra késztetné a kormányt az 540 milliárdos kínai egyetem kapcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 13:25

Ferencváros polgármestere Orbán Viktortól és Palkovics Lászlótól vár választ.
Baranyi Krisztina levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kínai Fudan egyetem megvalósításáért felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, kérve, hozzák nyilvánosságra a kormányzati terveket a korábban a IX. kerületben eltervezett Budapest Diákvárossal kapcsolatban – derült ki Ferencváros független polgármesterének Facebook-bejegyzéséből. Ebben utalt a Direkt36 keddi cikkére, hogy egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztés alapján, hogy a budapesti Fudan Egyetem 540 milliárdosra becsült építése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, amit nagyrészt Magyarország állna. Mint írták, az építkezéshez 450 milliárd forint értékű hitelt venne fel a magyar állam a Kínai Fejlesztési Banktól 10-15 éves futamidővel. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül.
„Amennyiben a cikkben leírtak megfelelnek a valóságnak, a meghozott döntéseket vonják vissza”

– kéri a kormányfőtől a polgármester.

Ahogy azt a Népszava korábban kiderítette, a kormány az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd túloldalán lévő Nagyvásártelep környéki területet, a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínét adná át a kínai egyetem budapesti campusának. A telkeket 821 millió forintért vásárolják meg hozzá. A kerület vezetője aláhúzta, a Budapest Diákváros fejlesztést csak a korábbi, közösen elfogadott kormányzati-önkormányzati döntések mentén, az abban foglalt célok megvalósulása esetén, az úgynevezett Mesterterv szerinti funkciókkal tartja támogathatónak. Tehát épüljön fel a Diákváros 8-10 ezer kollégiumi férőhellyel, a megújult Nagyvásárteleppel mint közösségi térrel, sport- és rekreációs funkciókkal.   Ferencváros polgármesterének meggyőződése, hogy Budapest szívesen fogadná a világ bármely elit egyetemét, de „nem ilyen egyoldalú üzlettel, ahol minden előny a kínaiaké, nekünk meg csak az adósság jut”. 
„Az önkormányzati választáson aratott budapesti elsöprő győzelem után a miniszterelnök azt mondta, hogy kész együttműködni a város felelős vezetőivel és nem lesznek olyan beruházások, amelyet a budapestiek nem akarnak”

– idézte fel Baranyi Krisztina a másfél évvel ezelőtti orbáni ígéretet.

Amint azt a Népszava szintén megírta, Karácsony Gergely főpolgármester kedden ugyancsak leszögezte Facebook-bejegyzésében:
„A fővárosi önkormányzat nem támogatja, hogy a magyar adófizetők pénzén több ezer magyar diák megfizethető lakhatása helyett a kínai befolyásszerzést segítse a magyar kormány.”

Operatív törzs: Még 1,6 millió regisztrált vár az oltásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 13:04

Fotó: Vajda János / MTI
Müller Cecília elmondta, hogy a mai rekord halálozási adatok mögött részben a húsvéti adattorlódás áll, de reméli, hogy hamarosan platózik a járvány.
György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a szerdai operatív törzs tájékoztatóján ismertette az oltási program aktuális állását.
Kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztünk, átléptük a 2,5 millió beoltottat, vagyis mindegyik negyedik magyar ember megkapta az oltás elleni legalább első vakcinát (az EU-ban 13%), a kétszer beoltottak száma pedig meghaladja az 1 milliót - mondta el.

Ez az eredmény már járványügyileg is meghatározó, jobban bízhatunk benne, hogy az átoltottság növekedésével a járvány is visszaszorul, minden egyes oltással közelebb kerülünk hozzá és hogy visszatérjünk ahhoz, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba - tette hozzá György István. Azokban a csoportokban, ahol a védőoltásokat véghezvittük, például az idősek és az egészségügyi dolgozók körében, radikálisan csökkent a fertőzöttek aránya. Eddig az idősek oltása volt az első, a háziorvosok ezt a feladatot kapták, ma már az aktív korosztály oltása is folyik és zajlik a pedagógusok oltása. Eddig 100 ezer pedagógus kapott oltást és ma újabb 100 ezer pedagógus, óvodai, bölcsödei dolgozó kapott sms-t az oltásra. A pedagógusok egy részének második oltása az érettségik idejére, hétköznapra esik, ezt hétvégére ütemezik át az érettségik zavartalansága miatt, erre sms-ben kapnak tájékoztatást.
A következő napok oltási tervekkel kapcsolatban György István elmondta, hogy még mindig a vakcinák száma határozza meg az oltások ütemét. Kétfajta vakcinával lehet oltani, a múlt héten érkezett Szputnyikkal, és a ma érkezett Pfizerrel. Praxisonként átlagosan 50 főt küldhetnek a háziorvosok kórházi oltópontokra csütörtöktől, miután az NNK felszabadította a múlt héten érkezett Szputnyik-vakcinát. 
A szerdán érkezett 250 adag Pfizer-vakcinából 32 ezer adagra a háziorvosok szervezhetnek oltandókat, a többi mennyiség második körös oltásokra és a pedagógusok oltására megy.

Emellett AstraZeneca, Moderna vakcinákkal zajlik az oltás a háziorvosoknál és van, ahol Sinopharm második körös oltások zajlanak. Még 1,6 millió regisztrált vár az oltásra, azaz már 4,1 millió környékén jár a regisztráltak száma – árulta el az államtitkár. Kiss Róbert rendőr alezredes ismerteti az új intézkedéseket, amelyek életbe léptek a 2,5 millió beoltott elérésével. A kijárási tilalom kezdetének időpontja 10 órára módosul, a kijárási tilalom alóli felmentések nem változnak. Az üzletek ismét megnyithatnak, amennyiben az üzlet vezetője vállalja az új védelmi intézkedések betartását. Az üzletek 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva. A négyzetméteralapú szabályok a szolgáltatásokra nem vonatkoznak. Nem vonatkoznak a szállodákra és a vendéglátóüzletekre sem, amelyek nem fogadhatnak vendégeket és csak elvitelre értékesíthetnek. A határellenőrzést, valamint a többi védelmi intézkedést, például maszkhasználatot meghosszabbítja a kormány, ez a mai napon jelenik meg a közlönyben.
Müller Cecília szerint a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek. Bizonyos mértékben, egyfajta stagnálást lehet látni, de a kórházi kezelésre szorulók száma még nagyon magas. Ez jellemzően a brit mutánsnak köszönhető, ezek az arányok jellemzőek egész Európában, mert egy sokkal fertőzőképesebb variánsról beszélünk és a betegség is erőteljesebben zajlik. 3-4 százalék azok aránya, akik krónikus betegség nélkül súlyosan betegszenek meg. A cukorbetegség, a kóros elhízás és valamennyi egyéb betegség jellemző a súlyos betegek nagy részére, de mindig találkozunk olyanokkal, akiknek az immunrendszere úgy reagál, hogy gyorsan súlyos állapotba kerülnek, akár órákkal azután lélegeztetőgépre szorulnak azután, hogy jelentkeztek az első tünetek – mondta el Müller Cecília.
A ma érkező Pfizer-vakcina egyből az oltópontokra kerül, ebből folytatódik a pedagógusok oltása. Az AstraZeneca vakcináját övező bizonytalanságokkal kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ma, vagy legkésőbb a holnapi napon nyilatkozik az AstraZenecáról, ezt a magyar hatóságok is figyelembe veszik és ezt követően döntenek a vakcina további alkalmazásáról.
A mai rekordhalálozás (311 fő) mögött adattorlódás húzódik meg, mert a húsvéti ünnepek alatt nem tudták pontosan jelenteni, a mai adat részben az ünnepekről feltorlódott adatokat tartalmazza – mondta el Müller Cecília.
Müller Cecília reméli, hogy hamarosan platózni fog a járvány. Fokozott óvatosságot kér mindenkitől a továbbiakra is. Tartsuk a távolságot, ne vigyük a gyerekeket bevásárolni, ne egy családi program legyen, részesítsük előnyben a kártyás fizetést.  
Az otthon gyógyuló betegeknek azt üzeni Müller Cecília, hogy ha több napig fennálló láz, vagy nehézlégzés adódik, akkor fel kell venni újra a kapcsolatot a háziorvossal, vagy ha nagy a rosszullét jelentkezik, akkor mentőt kell hívni.