COVID-19;Házi Gyermekorvosok Egyesülete;oltás;

2021-04-08 07:00:00

Kérik a gyerekek oltását is

Tengeren túli adatok és a hazai tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy a harmadik hullámot okozó brit-mutáció igen gyorsan és széles körben terjed a gyermekek között is.

A fővárosban a Heim Pál Gyermekkórház az elsődleges Covid-ellátó helye a kicsiknek. Úgy tudjuk: a járvány egy éve alatt már több mint ezer gyereket kezeltek itt Covid-fertőzéssel, körülbelül tíz százalékuknak volt szüksége intenzív ellátásra.

- A súlyos állapotúak közül Magyarországon eddig még egyet sem veszítettünk el – mondta Havasi Katalin, a HGYE elnöke egy szerdai háttérbeszélgetésen. Megerősítette, hogy a hazai házi gyermekorvosok tapasztalatai szerint a koronavírus járvány harmadik hullámában jóval több Covid-megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám alatt. Világszerte több millió a fertőzött gyermekek száma, több ezren kerültek kórházba és százakat veszítettek el. A gyerekeknél megfigyeltek egy olyan életveszélyes szövődményt is, ami az enyhe vagy tünetmentes fertőzés lezajlása után hetekkel jelentkezhet, ez a többszervi gyulladásos reakció (MIS-C).

Arról, hogy a magyar gyerekeket milyen arányban érinti a Covid-járvány, nincs hazai adat – mondta Havasi Katalin. Így szervezetük a külföldi összesítésekre hagyatkozik. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia március végi összegzése szerint az Egyesült Államokban a pandémia kezdete óta 3,4 millió gyermek tesztje volt pozitív, őket érintette az összes Covid-19 eset mintegy 13 százaléka. A gyermekkorú fertőzöttek alig egy százaléka került kórházba. Eddig 279 gyermeket vesztettek el az USA-ban, ami igen alacsony, 0,01 százalékos halálozási arányt jelent.

- A nyájimmunításhoz a lakosság 70-80 százalékát be kell oltani – mondta Havasi Katalin, ám ez a gyerekek nélkül megvalósíthatatlan. Jelenleg nem léteznek külön gyermek- és felnőtt-oltóanyagok, ugyanazokat a vakcinákat tesztelik mindkét csoportnál. Ezekkel a vizsgálatokkal a szakemberek a gyermekek számára megfelelő legalacsonyabb dózist keresik. Jelenleg a Pfizer-BioNTech vakcinájának használata engedélyezett 16 és 18 éves kor között, de Izraelben már 12 éveseket is oltanak vele.

Magyarországon várhatóan a közeljövőben a 16-18 éveseknél is elkezdhetik az oltást a Pfizer-BioNTech vakcinájával. A kollegiális hálózat tagjai és a HGYE is már korábban is jelezték az országos tiszti főorvosnak, hogy nagyon fontosnak tartanák egyes krónikus betegségektől szenvedők mielőbbi immunizálását. Felsorolásuk szerint ilyenek a súlyos elhízás, a Down-szindróma, a krónikus légzőszervi megbetegedések, a cisztás fibrózis, a tartós oxigénkezelés, a krónikus szív-, veseelégtelenség, májbetegség, egyes krónikus neurológiai betegségek, veleszületett és degeneratív anyagcsere betegségek, intézeti elhelyezést szükségessé tevő neuropszichiátriai megbetegedések, az agyi bénulás, a diabetes mellitus, az immunszuppresszív kezelés alatt álló krónikus betegek. Továbbá a transzplantációra váró, vagy szervtranszplantáción átesett gyermekek oltását fontosnak ítélte a szakma.