Előfizetés

Már szerda estétől gyakrabban közlekedik több budapesti járat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 20:50

Fotó: Árpási Bence/Népszava
Később kezdődik a kijárási tilalom, így sűrít a BKK.
Már szerda estétől járatsűrítések lesznek a legforgalmasabb belvárosi, valamint a metrókapcsolatot biztosító járatokon a kora esti órákban

- közölte szerdán a BKK.

Mint írták, a kijárási tilalom kitolódása miatt a belvárosi 5-ös, a 9-es és a 105-ös autóbusz, a 47-es és a 49-es villamos, a 74-es és a 76-os trolibusz, valamint a metrókapcsolatot biztosító 30-as járat vonalán, továbbá a bevásárlóközpontoktól, metróállomásoktól induló 85-ös, 136E járaton és a 80-as trolibuszon is járatsűrítések várhatók.  A fokozatos újraindításhoz kapcsolódva április 12-től további járatok is gyakoribb követéssel közlekednek 20 és 22 óra között, de a BKK folyamatosan figyelemmel kíséri a járatok utasforgalmát, és szükség esetén tartalék járműveket állít forgalomba. A jelenlegi tanszüneti menetrendet előreláthatóan április 19-én – az iskolák és az óvodák nyitásával összhangban – a tanítási időszakban érvényes menetrend váltja fel, a BKK egyúttal fenntartja a korábban bevezetett csúcsidőszaki járatsűrítéseket is - áll a közlekedési cég közleményében.

Megtalálták a Fidesz pártalapítványának új vezetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 20:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
A szervezet 28 esztendős főigazgatója váltja az azóta református püspökként ténykedő Balog Zoltánt.
Kavecsánszki Ádámot, az alapítvány 28 éves eddigi főigazgatóját választotta a januárban lemondott Balog Zoltán utódául a Fidesz pártalapítványa

- értesült a hvg.hu.

A portál megjegyzi, Kavecsánszki 2017-től szervezési igazgatóként, 2020-tól megbízott főigazgatóként dolgozik a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványnál. Róla nem lelhető fel sokkal több információ az interneten annál, mint hogy 2012-ben érettségizett a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumban. LinkedIn-profilja szerint 2016-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen diplomázott. 2014-ben az alapítvány, majd 2015-ben a Miniszterelnökség ösztöndíjasa volt. Mint lapunk is megírta, a szervezetet 17 éve irányító Balog Zoltán azért köszönt le, mert református püspöknek választották. Korábban felmerült Szájer József neve is, azonban brüsszeli ereszcsatornás lebukása után nem mutatott volna jól, mint a konzervatív értékeket képviselő alapítvány vezetője.

Schmidt Mária: „Kalandvágyó nemzet vagyunk”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.04.07. 19:32

Fotó: Népszava
Térségünk rendelkezik valamivel, amivel Európa nyugati része már nem: van víziónk és van álmunk, tudjuk, milyen jövőt szeretnénk – vélekedett köszöntőjében Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet (és a Terror Háza Múzeum) főigazgatója egy szerda délutáni online konferencián.
Schmidt Mária a szabadság jegyében a szabad nemzetek szabad szövetségét jelölte meg célként. Kalandvágyó nemzet vagyunk, híresek vagyunk a kalandozásainkról – folytatta. Kalandnak minősítette, hogy Magyarország belépett az Európai Unióba. „Egyelőre még ezt a kalandot éljük, még megvan a lelkesedésünk egy maradéka” – közölte a főigazgató. Reményét fejezte ki, hogy megmaradt kalandos lelkesedésünket sikerül átragasztani a többiekre, Európa „kicsit megfáradt, megfásult” nyugati részére is. Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója állította, hogy az Európai Néppártból való (kényszerű) távozásával a Fidesz rossz kompromisszumoktól szabadult meg, ami lehetőséget is teremt. A magyar jobboldalnak ugyanis nem kell útkeresést folytatnia, „mi úton vagyunk, tudjuk, hogy merre és milyen sebességgel haladunk”. Világrendszerváltás kellő közepén vagyunk, miközben Európa válságát felgyorsította a járvány. Nálunk – mondta – „a kormány a vírust akarja legyőzni, a vírus az országot, az ellenzék pedig a kormányt”. A meghívóban az Európai Parlament független képviselőjeként tüntették fel a fideszes Hidvéghi Balázst, aki arról számolt be, hogy lehangoló állapotban van az önfeladó, sodródó alakulatként jellemzett európai jobboldal. Hidvéghi kénytelen volt azzal szembesülni, hogy Brüsszelben „modern diktatúra veszély sejlik fel”. Nincs európai nép, a globalista baloldal által erőltetett centralizált unió zsákutca – jelentette ki. A „politikai filozófusként” szerepeltetett G. Fodor Gábor (amúgy a kormánypárti 888.hu főszerkesztője és a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke) a járványhelyzetről szólva szembeállította egymással a „bürokratikus” és a „cselekvő” kormányzatot. A vírus leleplezte a „bürokratikus kormányzat” igazi arcát, de szerinte kudarcot vallott a liberalizmus, a globalizáció és a közösségi média is. A vírus ugyanakkor igazolta mindazt, ami a magyar jobboldal „politikai fundamentumát” alkotja. G. Fodor optimista hangulatban zárta előadását: „A vírust le fogjuk győzni, a jobboldali fordulat pedig be fog következni Európában”. Frank Füredi szociológus, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa egyebek mellett annak a véleményének adott hangot, hogy a „nemi semlegesség” a családokat és a humanizmust is fenyegeti, míg a kozmopolitizmus meg akarja fosztani az embereket nemzeti identitásuktól. „Ellenfeleink leküzdéséhez szükségünk lesz a magyar józan ész és intellektuális gondolataink szintézisére” – buzdított. Okfejtése szerint „eszméinkre és értékeinkre úgy kell gondolnunk, mint fegyverekre, amelyek segíthetnek felszabadítani Európát szellemi rabszolgáitól”. Az esemény méltó befejezéseként Schöpflin György volt fideszes EP-képviselő – abból kiindulva, hogy Európában csakis a liberális demokráciát fogadja el a fősodor – a „liberális monopólium veszélyeiről” beszélt.