Előfizetés

Másfél héttel meghosszabbították a védelmi intézkedéseket, marad a maszk és a távolságtartás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 10:36

A legfontosabb, hogy marad a teljes közterületi maszkviselési kötelezettség, és továbbra sem nyithatnak ki a fitnesztermek, az éttermek és a szállodák.
A kormány – az operatív törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket 2021. április 19. napjáig fenntartja – derült ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből. Az aznap 22 órakor már hatályba is lépett kormányrendelet szövegéből a konkrét intézkedések részletei ugyan nem derülnek ki, viszont annak lényegét a megjelenés előtt még a kormány hivatalos oldalán összefoglalták:
„Változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani, illetve közterületen és nyilvános helyen a 1,5 méteres távolságot tartani.”

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye aláhúzta, hogy szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel hogy másoktól ugyancsak legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. 
„A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket”

– hívták fel a figyelmet.

Azt is hozzátették, hogy április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya.

Meghalt 272 beteg és 4814 az új fertőzöttek hazai száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 09:33

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Lényegesen továbbra sem javulnak a járványügyi adatok. A legalább egyszer beoltottak már több mint 2,6 millióan vannak.
Csütörtök reggelre 4 814 új fertőzöttek regisztráltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 698 490-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 681-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. Meggyógyult 419 765 ember, de az aktív fertőzöttek száma is már 256 044-re emelkedett. Jelenleg 11 663 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 337-en vannak lélegeztetőgépen.
A hivatalos portál szerint a beoltottak száma eddig 2 608 084, közülük 1 077 947-en már a második oltást is megkapták. Kiemelték, hogy csütörtöktől vasárnapig folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer és Szputnyik vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Megismételték: miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódott. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a csütörtök délelőtti Kormányinfón adnak tájékoztatást.

Szlávik: Egy nyári focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de már nem kell maszkban napozni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 09:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
Még jó néhány hónap, míg azt mondhatjuk, hogy vége a járványnak, ráadásul a lakosság negyedének átoltottsága nem indokolja a nagy enyhítést.
Óva intek mindenkit, hogy egy oltás után úgy érezze, hogy övé a világ – mondta Szlávik János, Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió szerda esti Aréna című műsorában. Az interjú apropója azt volt, hogy Magyarországon több mint 2,5 millió ember beoltása után a kormány úgy döntött: a koronavírus-járvány harmadik hullámában megkezdődik a lépcsőzetes nyitás. Az infektológus ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett:  
„Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda. (...) Először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba. Például egy nyári focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.”

Arra is figyelmeztetett, hogy a brit mutáns a fiatalok között szedi az áldozatait, és már gyerekeket is megfertőz, és mint mondta, azért is fel kell venni az oltást, mert nem lehet tudni, hogy ki miért betegszik meg jobban. Erre buzdított is mindenkit, és kiemelte:
„Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg.”

Szlávik János  szerint vakcina felvétele azért is fontos, mert hatékony gyógyszer még nincs a betegség kezelésére, az első legkorábban az idei év végén készülhet el. Ugyanakkor a szakember az elmúlt hónapokban sokadszorra és nyomatékosan leszögezte:
„a védettség csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki”.

Megjegyezte, hogy az első oltás is elkezd az immunrendszerben dolgozni, két-három hét alatt elindul az ellenanyag-termelődés. Olyan magas szint is kialakulhat, amely védettséget ad, de a második védőoltás erősíti meg az immunválaszt, és akkor alakul ki a 90 százalék feletti hatékonyság. Az infektológus szerint Izrael az élő példa arra, hogy mikor lehet szélesebb körben nyitni, és érdemes már Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is figyelni.
„Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább. (...) Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap”

– becsülte meg a tényleges nyitásig hátralévő időszakot Szlávik János.