Előfizetés

Meghalt 272 beteg és 4814 az új fertőzöttek hazai száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 09:33

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Lényegesen továbbra sem javulnak a járványügyi adatok. A legalább egyszer beoltottak már több mint 2,6 millióan vannak.
Csütörtök reggelre 4 814 új fertőzöttek regisztráltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 698 490-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 272 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 681-re emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. Meggyógyult 419 765 ember, de az aktív fertőzöttek száma is már 256 044-re emelkedett. Jelenleg 11 663 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 337-en vannak lélegeztetőgépen.
A hivatalos portál szerint a beoltottak száma eddig 2 608 084, közülük 1 077 947-en már a második oltást is megkapták. Kiemelték, hogy csütörtöktől vasárnapig folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer és Szputnyik vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Megismételték: miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódott. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a csütörtök délelőtti Kormányinfón adnak tájékoztatást.

Szlávik: Egy nyári focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de már nem kell maszkban napozni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 09:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
Még jó néhány hónap, míg azt mondhatjuk, hogy vége a járványnak, ráadásul a lakosság negyedének átoltottsága nem indokolja a nagy enyhítést.
Óva intek mindenkit, hogy egy oltás után úgy érezze, hogy övé a világ – mondta Szlávik János, Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió szerda esti Aréna című műsorában. Az interjú apropója azt volt, hogy Magyarországon több mint 2,5 millió ember beoltása után a kormány úgy döntött: a koronavírus-járvány harmadik hullámában megkezdődik a lépcsőzetes nyitás. Az infektológus ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett:  
„Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda. (...) Először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba. Például egy nyári focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.”

Arra is figyelmeztetett, hogy a brit mutáns a fiatalok között szedi az áldozatait, és már gyerekeket is megfertőz, és mint mondta, azért is fel kell venni az oltást, mert nem lehet tudni, hogy ki miért betegszik meg jobban. Erre buzdított is mindenkit, és kiemelte:
„Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg.”

Szlávik János  szerint vakcina felvétele azért is fontos, mert hatékony gyógyszer még nincs a betegség kezelésére, az első legkorábban az idei év végén készülhet el. Ugyanakkor a szakember az elmúlt hónapokban sokadszorra és nyomatékosan leszögezte:
„a védettség csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki”.

Megjegyezte, hogy az első oltás is elkezd az immunrendszerben dolgozni, két-három hét alatt elindul az ellenanyag-termelődés. Olyan magas szint is kialakulhat, amely védettséget ad, de a második védőoltás erősíti meg az immunválaszt, és akkor alakul ki a 90 százalék feletti hatékonyság. Az infektológus szerint Izrael az élő példa arra, hogy mikor lehet szélesebb körben nyitni, és érdemes már Nagy-Britanniára és az Egyesült Államokra is figyelni.
„Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább. (...) Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap”

– becsülte meg a tényleges nyitásig hátralévő időszakot Szlávik János.

Szabad szemmel: Orbán fontosabbnak tartja a gazdaság talpra állítását, mint a fertőzés visszaszorítását

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.04.08. 08:21

Nemzetközi sajtószemle, 2021. április 8.
Reuters Hiába figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara a veszélyre, az Orbán-kabinet hozzálátott a nyitáshoz, noha a Covid-19 minden eddiginél több áldozatot követel. A boltok és szolgáltatások fokozatosan újra megkezdhetik működésüket, mert a hatalom gyorsított ütemben oltatja be a lakosságot, miután jövőre választás lesz, és azt reméli, hogy el tudja kerülni az újabb gazdasági visszaesést.  Az emberek egynegyede kapta meg a vakcinát, csak éppen ilyen tömegesen, 311-en még sosem haltak meg egyetlen napon. Az áldozatok összlétszáma meghaladja a 22 ezret. Az orvosok érdekképviselete arra hívta fel a figyelmet, hogy a 3. hullámnak még egyáltalán nincs vége, ezért korai minden enyhítés, ideértve az oktatás újraindítását. Az üzleti világ azonban örül, hogy a tavalyi 5 %-os recesszió után ismét némi levegőhöz jut. Ám az amerikai Johns Hopkins egyetem átfogó kimutatása szerint Magyarország két hete minden más államot ver az egy főre jutó halálozások számát tekintve.
Bloomberg Magyarország pont akkora időzítette a korlátozások lazítását, amikor csúcsot ért el a vírus halottak száma. Ez azonban felerősíti azokat az aggályokat, hogy túl korán jött az enyhítés, hiszen az ország világelső, ha összevetjük az áldozatok és a lakosság számát. Hiába tiltakoztak az orvosok, akik szigorítást akartak, miután a kórházak tele vannak covidos betegekkel és arat a koronahalál.
FT Minden eddigi rekordot megdöntött Magyarországon a járvány áldozatainak száma, a kormány mégis hozzákezdett a korlátozások feloldásához. Emiatt az a vád éri, hogy fontosabbnak tartja a gazdaság talpra állítását, mint a fertőzés visszaszorítását. A jelentés hozzáteszi, hogy az unión belül az ország a 2. helyen áll a beoltottak arányát tekintve, ám közben tarol a ragály. A legtöbb esetben a brit mutáns mutatják ki.
Reuters A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, hogy kellő adatok híján nem tudja megnyugtatóan eldönteni, mennyire hatékony, illetve biztonságos a készítmény. Mint emlékezetes, Pozsonyban kormányválságot robbantott ki a miniszterelnök, miután titokban 2 millió Szputnyik V-t rendelt, amiből 200 ezer adag meg is érkezett. Ám ebből még egyetlen egyet sem adtak be, mert a jóváhagyás nem zárult le, miután az orosz gyártó részben hiányos, részben egymásnak ellentmondó dokumentációt küldött. Úgy hogy még a különféle tételeket sem lehet összehasonlítani. Hiába keresték a szlovák szakemberek az oroszországi üzemeket, tanulmányozták végig a kapott dokumentumokat és végezték el a vizsgálatok javát. Moszkvában úgy reagáltak a kifogásokra, hogy álhír az az értesülés, miszerint a Szlovákiának küldött szer nem egyezik azzal, amit a klinikai tesztek során ellenőriztek.
Die Presse Ausztria hamarosan aláírja a szerződést Oroszországgal egymillió adag vakcina megvásárlásáról. Ezt a kancellári hivatal jelentette be, hozzáfűzve, hogy az ár 20 millió dollár, azaz ampullánként 20 dollár. Ha minden jól megy, az első, 300 ezres tétel már ebben a hónapban megérkezik, majd májusban 500 ezer, júniusban pedig a maradék 200 ezer darab fut be. Függetlenül attól, hogy végez-e az Európai Gyógyszerhatóság addig a szer engedélyezésével. Ha nem, akkor szóba jöhet, hogy a nemzeti hatóságok állítsák szabadra a jelzést. Vagyis ez esetben az osztrák szakértők ellenőriznék a készítményt. Úgy tudni, hogy ehhez már megkapták az adatok egy részét. Közben a bajor kormányfő előszerződést kötött 2,5 millió adat Szputnyik V szállítására. A teljesítés júliusban esedékes, de Söder előbb még meg akarja várni, hogy az illetékes EU ügynökség rábólintson a forgalmazásra.
FT A vezércikk arra szólítja fel a szakmát, illetve a politikát, hogy használja fel a koronajárvány tanulságait, mert ugyan a Covid-19 ugyan jelenleg teljesen leköti a figyelmet, de a mentális és rákos megbetegedések súlyos szenvedéseket és halált okoznak. A két baj elleni küzdelem hatékonyságán sokat javíthatnak a ragály során szerzett tapasztalatok. Így már most látni, hogy az eddig tervezettnél gyorsabb ütemben kell növelni az egészségügynek szánt alapokat. A bezártság, a magány, a társadalmi kapcsolatok megszakadása szedi az áldozatait. A felmérések azt mutatják, hogy aki átesett a víruson, azok harmadánál fél éven belül valamilyen lelki-idegi gond jelentkezik. A rákos betegeknél pedig megszakadt a kutatás, a vizsgálat és a kezelés, ami főleg a középkorúakat, illetve az időseket sújtja. Hiszen már az lényegesen rontja túlélési esélyeiket, ha késik a baj felfedezése. Arról nem beszélve, hogy rengeteg pénzt és szakembert átirányítottak erről a területről a ragály miatt. A fiatalok viszont főleg a járvány lélektani következményeit szenvedik meg. Ily módon nekik kell elsősorban segítséget nyújtani. Mind a két betegségfajta esetében azonban lépni kell, hogy elháruljon az azonnali válság.
Frankfurter Rundschau A romák különösen sokat szenvednek a járványtól Közép- és Kelet-Európában – mondta a Nyílt Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezésének vezetője, aki maga is a kisebbség tagja. Zeljko Jovanovics a roma egyenjogúság napján nyilatkozott, külön kiemelve, hogy a közösség jelentős része égbekiáltó nyomorban él, ezért igencsak ki van téve a vírus következményeinek. Pl. Romániában és Magyarországon nagyon sokan nem jutnak orvosi ellátáshoz és kimaradnak az oltásból is, mert isten háta mögötti vidékeken laknak. De a járvány azért is nagy veszélyt jelent számukra, mert a gyerekeknek általában nincs számítógépük, ezért nem éri el őket a távoktatás. Ily módon félő, hogy körükben csak még tovább nő az iskolaelhagyók száma. A szakember arra is kitért, hogy Romániában és Bulgáriában a roma életszínvonal most gyakran rosszabb, mint a 2008-as pénzügyi válság előtt volt, mivel közben megerősödött a populizmus. És a roma-ellenes politika kifizetődik a választásokon.
Die Welt A bajor miniszterelnök jelenleg édeskevés esélyt lát arra, hogy Münchenben telt ház előtt játsszák le a foci Európa-bajnokság keretében előirányzott négy meccset, köztük a Magyarország elleni találkozót. Söder nem tud mit kezdeni a kontinentális szövetségnek azzal a véleményével sem, hogy a mérkőzéseket csak ott akarják engedélyezni, ahová- a befogadóképességtől függően – akárhány embert beengednek. Mint mondta, ha ez netán a müncheni olimpiai stadionra is vonatkozna, akkor német kormány alighanem keresztbe feküdne. Azzal érvelt, hogy igen jó tapasztalatokat hoztak az üres lelátók előtt lebonyolított küzdelmek. Egyben utalt arra, hogy hiába voltak a biztonsági intézkedések, nagyon sok játékos így is megfertőződött. Ugyanakkor a bajor főváros bízik abban, hogy megtalálják a módját és így bemehetnek majd szurkolók a négy összecsapásra.
Die Presse Osztrák részről továbbra is bizakodnak, mindazonáltal igencsak zokon veszik, hogy a magyar kormány a vészhelyzetre hivatkozva váratlanul megtiltotta, hogy a Vienna Insurance Group (VIG) megvegye a holland Aegon biztosító magyarországi érdekeltségét. Pedig jól alakultak a tárgyalások a budapesti Pénzügyminisztériummal. Ugyanakkor Bécsben nem értik azt az indoklást, miszerint a VIG külföldi befektető volna, hiszen jó 25 éve jelen van a magyar piacon, tehát szó sincs arról, hogy egy partizánakcióval jó sok pénzt felmarkol a 830 millió eurós üzleten, aztán sietve távozik. Sőt piacvezető lenne az adásvétel jóvoltából, mellesleg – minden átfedés ellenére – senkit sem akar elbocsátani az Aegon 1500 alkalmazottja közül. Mellesleg úgy hírlik, hogy magyar vetélytárs nem is jelentkezett az üzletre. Meg ekkora árat egyébként sem sokan tudnának megfizetni. Sok szakértő úgy véli, hogy ellentétes az uniós joggal a lépés alapjául szolgáló törvény, bár az EU még nem foglalt állást a kérdésben – mondja a budapesti osztrák nagykövetség gazdasági attaséja. Igaz, ilyen eset még nem is fordult elő, ily módon könnyen precedens lehet belőle. A lap emlékeztet arra, hogy az osztrák cégekkel szembeni bánásmód nem mindig barátságos a magyar hatóságok részéről, lásd a válságadót, a banki különadót, vagy a devizahitelek kötelező átváltását. Ugyanakkor a magyar kormány az Európai Bíróság előtt felsült pl. a zsebszerződések elleni szabályozással.  
FT Kaczynski óva inti szélsőjobbos szövetségesét attól, hogy az megvétózza az uniós gazdasági segélyalap jóváhagyását, mert az az egész koalíciót bedöntheti. A rendszer erős emberének nyilatkozata arra utal, hogy most éppen Ziobro miatt erős feszültségek vannak a szövetségen belül, ám ha nem megy át a ratifikálás, az az egész EU-csomagot lábon lövi. A szavazás ebben a hónapban lesz, de az Egyesült Lengyelország nevű tömörülés arra hivatkozva ágál ellene, hogy a közös hitelfelvétel esetén túlságosan is magas volna a nemzeti önrész. Továbbá szó sem lehet arról, hogy az anyagi segítséget a jogállami normák betartásához kössék. Úgy néz ki persze, hogy a baloldal támogatásával így is meglesz a döntés, hozzáértők inkább úgy tekintik az ügyet, hogy Ziobro próbál jobbra helyezkedni a PiS-tól a két év múlva esedékes választás előtt. Azon kívül a játszma része a Morawiecki miniszterelnökkel vívott hatalmi harcának.
The Times Még a tervezett két hetet sem élte meg Budapest 9. kerületében a közszemlére kitett szobor, amely a „Számítanak a fekete életek”-mozgalom jegyében született: szélsőségesek egy napon belül megrongálták és ledöntötték. A kemény magyar nacionalisták az istentelen multikulturalizmus jelképét látják a színes bőrűek egyenjogúságát hirdető irányzatban, de gyanakvással tekint arra az erősen konzervatív Orbán-kormány is. A hatalom párti sajtó azt írta a mű ideiglenes felállításáról, hogy az olyan mintha Hitlerre emlékeznének. Gulyás Gergely pedig úgy nyilatkozott, hogy itt alapvetően egy rasszista erőről van szó, amely nem ismeri el egyenlőnek a fehéreket, illetve a színeseket.