Előfizetés

Egész márciusban nem esett annyi csapadék, mint április elsején

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.08. 15:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az év harmadik hónapja nem bővelkedett csapadékban, bolondok napján Tokajban aztán 80 milliméternyi eső esett.
Egész márciusban nem esett annyi csapadék, mint április első napján – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán. Úgy fogalmaztak: „nem bővelkedett csapadékban”, az Észak-Dunántúl egyes részein mindössze 1-2 milliméter gyűlt össze. A legcsapadékosabb állomáson, a Baranya megyei Sellyén is csak 47 milliméternyi csapadékot mértek.  Áprilisban viszont már az első nap ennél több csapadék hullott Tokajban, ahol 80 milliméternyi esett – tették hozzá. A csütörtöki, nem éppen tipikus tavaszi napról szóló bejegyzésük szerint az időjárásunk megkergült, de legalábbis évszakot tévesztett. „Az ország nagyobb részén fagyott éjjel.” A napi hőmérsékleti minimum ugyan nem dőlt meg, de „országszerte jóval el vagyunk maradva az ilyenkor szokásos értékektől.” A „látványhavazás” hótorlaszok helyett csak megdöbbenést okozott, a lehulló hó nagy része már a talajra érve megolvadt, a többi pedig landolás után tűnt el.

Szokatlanul sokszínű légkört fedeztek fel egy exobolygó körül

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.08. 15:00
CC BY-SA 4.0
Fotó: JohnVanVliet / Wikimedia Commons
Bár az égitest életre nem alkalmas, az atmoszférája és a keletkezési története a szakértők számára érdekes.
Egy exobolygó körül szokatlanul sokszínű légkört fedeztek fel az olaszországi Galileo Nemzeti Teleszkóp (Telescopio Nazionale Galileo - TNG) segítségével. A víz mellett öt további molekulát tartalmaz az atmoszféra a nemzetközi kutatócsoport közlése szerint. Az Osztrák Tudományos Akadémia Űrkutató Intézetének (IWF) részvételével zajlott kutatás eredményeit a The Nature címűtudományos folyóiratban mutatták be. A tudósok azt remélik, hogy olyan bolygóra bukkannak a Naprendszeren kívül, amely hasonlatos a Földhöz, és amelyen akár az élet bizonyos formái is megtalálhatók. Sok eddig felfedezett exobolygó „forró Jupiterre” hasonított. A most vizsgált HD209458b jelű bolygó is ezek közé tartozik. Bár életre nem alkalmas az égitest, légköre és keletkezési története érdekes a szakértők számára. A La Palma szigeten lévő TNG segítségével megvizsgálták a bolygó légkörét és öt szenet és nitrogént tartalmazó molekulafajtára bukkantak a víz mellett: szén-monoxidot, hidrogén-cianidot, metánt, ammóniát és acetilént találtak. Ez arra utalhat, hogy a bolygó a csillagától nagyobb távolságban jött létre, majd közelebb került hozzá – mondta Luca Fossati, a grazi intézet kutatócsoportjának vezetője, a tanulmány társszerzője. Ez az egyik első exobolygó, amelyet már 20 évvel ezelőtt felfedeztek. Mérete és tömege nagyjából a Jupiterével azonos, de 20-szor közelebb kering anyacsillagához, mint a Föld a Naphoz. Ennek megfelelően ez az Orion csillagképben megtalálható bolygó szélsőségesen forró: a tudósok becslése szerint mintegy 1800 Celsius-fokos. 

30 perc „közös” mozgás a daganatos betegségek ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 14:02

Fotó: FABIAN SOMMER / dpa Picture-Alliance / AFP
Bárki bármilyen sportágban - a járványügyi szabályok betartásával - részt vehet az eseményen.
Félórás aktivitásra buzdít a nemzeti rákellenes világnapon a Magyar Rákellenes Liga a Covid idején se álljunk meg! nevű kampánya. A szombati 30 perces „közös” mozgáson – sétán, futáson, kiránduláson, rollerezésben, táncban, kerékpározásban – a nap folyamán bármikor részt lehet venni. A sportolásra itt lehet regisztrálni, egyúttal azt is meg lehet adni, kiért vagy kikért mozdulunk. A szervezők azt kérik a mozdulóktól, hogy a koronavírus-járvány miatt egyedül vagy azokkal induljanak útnak, akikkel egy háztartásban élnek, és ügyeljenek a járványügyi szabályok betartására.      Az április 10-i, idén már 29. nemzeti rákellenes napon több „pandémia-kompatibilis” programot, így interaktív betegtájékoztató előadást és online jótékonysági edzést is szervez a Magyar Rákellenes Liga – közölték. A „hagyományos”, ám ezúttal is online rendezett betegtájékoztató eseményen a fej-nyaki daganatokról tart interaktív előadást Karosi Tamás egyetemi docens, osztályvezető főorvos, oktatási-, kutatási- és tudományos igazgató. A részvételhez itt lehet előzetesen regisztrálni. Az online jótékonysági edzéssel, amelyet a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete kezdeményezésére rendeznek, minél több embert szeretnének rávenni arra, hogy otthoni, biztonságos körülmények között rendszeresen mozogjon. Az online jótékonysági edzéseken való részvétel nemcsak a saját egészségünket szolgálja, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy másokon is segítsünk, az összegyűjtött adományokkal ugyanis a szervezet munkáját segítik – olvasható az esemény Facebook-oldalán.
A több mint egy éve tartó járványhelyzet komoly nehézséget okoz az egészségügyi ellátásban, világszerte hátráltatta (és hátráltatja) a daganatos betegségek felderítését, és megnehezítette, késleltette a kezeléseket – írta Magyar Rákellenes Liga közleményében.  Egy most megjelent tanulmány szerint egy olasz tartományban a 2020-as lezárások alatt 40 százalékkal csökkent a rákdiagnózisok száma a 2018-ban és 2019-ben mértekhez képest. A legnagyobb csökkenést a prosztata, a hólyag és a vastagbél daganatok esetében tapasztalták, ami nem azt jelenti, hogy megbetegedések száma ennyivel csökkent volna. A British Medical Journal című folyóiratban megjelent tanulmány azt is kimutatta, hogy a daganatos betegségek kezelésének négyhetes késlekedése bizonyíthatóan növeli a halálozást. A kutatók összesen több mint 1,2 millió beteget érintő, 34 db tanulmány vizsgálatával megállapították, hogy legalább 13 daganatkezelés típusnál minden négyhetes késlekedés átlagosan 6-8 százalékos halálozásnövekedéssel jár, de például a méhnyakrák adjuváns sugárterápiájának egy hónapos késése 23 százalékkal növeli a mortalitást – írták.    A nemzeti rákellenes napot Magyarországon 1993 óta tartják, azért éppen április 10-én, mert az a hazai rákkutatás úttörőjének, az Országos Rákbizottság megalakítójának, Dollinger Gyulának a születésnapja.  Mint megírtuk, február 4-én is félórás mozgásra buzdított a Magyar Rákellenes Liga. Annak apropója a 21 éve tartott rákellenes világnap volt. A szervezet Facebook-oldalán megjelent összesítés szerint akkor a „közös” sétára 143 településről 491-en regisztráltak, velük további 1025-en mozogtak együtt, így összesen mintegy 1500-an mozdultak meg a felhívásra. A legnépszerűbb (63%) séta mellett a tánc különböző formáit (18%), a futást, a tornát és a jógát választották sokan, de a résztvevők megjelölték még a túrázást, az interval és kardio edzést, a szabadtéri és a szobakerékpározást, különböző labdajátékokat és a sífutást is.