kitüntetés;

Kínossá vált a kitüntetett professzor

Gulyás László rasszista kijelentései miatt indult belső vizsgálat jövő héten zárul.

Áder János hivatala a türelmünket kérte, a Magyarságkutató Intézet hallgat. A szegedi egyetemen tanító Gulyás László rasszista kijelentései miatt indult belső vizsgálat jövő héten zárul.

Egészen elképesztő szövegeket engedett meg magának a Szeged.hu beszámolója szerint Gulyás László történész, egyetemi tanár, aki a közelmúltban állami kitüntetést kapott. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanító professzor, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója egyik online előadásában egyebek mellett arról értekezett, hogy – idézzük a cikket – „afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lóf...t se csináltak”.

A Migráció és menekültügy a XX. században című tantárgy keretében Gulyás László azt is közölte, hogy „utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp”. Az amerikai elnökválasztásról szólva Joe Bident, az Egyesült Államok elnökét „félhülyének”, Kamala Harris alelnököt „fekete ribancnak” nevezte. Más összefüggésben „rendkívül csúnya niggerekről” beszélt. A szexista megjegyzéseket sem hagyta ki. „Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna” – mondta.

Az előadás nehezen minősíthető stílusa miatt négy hallgató panaszt tett – írta a Szeged.hu. A portál kérdésére Gulyás László hosszan méltatta saját munkásságát, de azt nem is próbálta cáfolni, hogy a neki tulajdonított kijelentések valóban elhangzottak.

A Szegedi Tudományegyetem oktatást segítő online felületén Gulyás professzor „mélységesen felháborodva” reagált a történtekre: „Az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre emlékeztet. Ilyet Sztálin és Rákosi alatt csináltak az ifjú kommunisták”. „Nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként” – visszautasította, hogy „bármely hallgató megkérdőjelezze értékrendemet”.

Kerestük Gulyás Lászlót, először telefonon, majd – miután nem értük el – e-mailben. Kértük, hogy jelentkezzen, ha nyilatkozni kíván. Nem jelentkezett. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója sem válaszolt lapunknak. Tőle egyebek mellett azt szerettük volna megtudni, hogy Gulyás László idézett megnyilvánulásait összeegyeztethetőnek tartja-e a Magyarságkutató Intézet szellemiségével.

Döbör András, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánja arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a Gulyás Lászlóval szemben érkezett hallgatói panasz nyomán Rovó László rektor március 17-én belső tényfeltáró vizsgálatot rendelt el. Ennek lefolytatásával a rektor Döbör Andrást bízta meg. A vizsgálat befejezésének határideje április 17-e, tehát jövő hét szombat. „A folyamatban lévő belső vizsgálatról nem tudok nyilatkozni, kérem szíves megértését. A vizsgálat lezárulását követően annak eredményét természetesen kommunikálni fogjuk” – tette hozzá a dékán.

Hasonló tartalmú közleményt adott ki a Szegedi Tudományegyetem – hívta fel a figyelmet a 24.hu és a 444.hu. Az egyetem ugyanakkor hangsúlyozta: „a Gulyás Lászlónak tulajdonított kijelentések ellentétesek a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével”.

Áder János köztársasági elnök idén március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Gulyás Lászlónak. A hivatalos indoklás szerint a professzor a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” révén érdemelte ki az elismerést.

Kérdéseket küldtünk az államfőnek: igyekeztünk kideríteni, hogy Áder János utólag is méltónak tartja-e Gulyás Lászlót a kitüntetésre, ha nem, készül-e valamilyen lépést tenni. A köztársasági elnök hivatalának sajtóigazgatósága egyelőre csak annyit írt vissza: „levelét megkaptuk, köszönjük érdeklődését, szíves türelmét kérjük.”

Szél Bernadett közben azt követeli, hogy Gulyás Lászlótól – aki „semmilyen erkölcsi elismerést nem érdemel” – vegyék vissza kitüntetését. A független parlamenti képviselő bejelentette, hogy a botrány apropóján törvényjavaslatot nyújt be az állami kitüntetések visszavonhatóságáról.