Előfizetés

Szlávik János szerint talán elérhető nyárra a nyájimmunitás

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.10. 16:00

Fotó: MTVA - Balázs Attila
A szakember továbbra is javasolja az Astra Zeneca oltásának felvételét, mivel annak előnyei meghaladják hátrányait.
Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás

- erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt az állami médiának szombaton. Szlávik János szerint ehhez az kell, hogy a magyar lakosság 60-80 százaléka oltott legyen. Mint mondta, a több mint 2,5 millió beoltott embernek "már van hatása a járványra", ami nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok. A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy - ez látszik más országok példáján is - egy idő után lanyhulni kezd az oltási hajlandóság, amit oltásra buzdító kampányokkal lehet ellensúlyozni. Ugyanakkor kiemelte, arra kell törekedni, hogy minél több ember oltva legyen, megerősítve bennük az oltások hatékonyságát, hiszen amíg a lakosság többsége nem lesz oltva, bizonyos szabályokat továbbra is be kell tartani, az emberek "nem érezhetik magukat szabadnak". Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség valóban kapcsolatba hozta a vérrögképződést az oltással, de ezek ritka esetek voltak a beadott oltások számához viszonyítva. Hozzátette: 
az oltást továbbra is javasolja, hiszen annak előnyei jócskán meghaladják hátrányait.

Jelezte, jövő héttől elérhető lesz Magyarországon is a Janssen cég koronavírus-elleni egydózisú vakcinája, ezzel már hat védőoltással oltanak itthon. Szlávik János elmondta, hogy folyamatos az idősek, a krónikus betegek, a kritikus infrastruktúrában és a köznevelésben dolgozók, valamint a pedagógusok oltása. Utóbbiakkal kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy 
minél többen élnek az oltás adta védettség lehetőségével.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus brit mutánsa egyre több fiatalt betegít meg, a tapasztalatok szerint 30-40 éves fiatalok kerülnek sokszor súlyos tünetekkel kórházba. Ez azt mutatja - tette hozzá -, hogy a fiataloknak is kérniük kell az oltást, hiszen ők is veszélyben vannak a fertőzéstől.

"Kíváncsi vagyok, a Fidesz miért félt válaszolni" – megszólalt a Fideszt kérdéseivel provokáló újságíró

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.10. 13:36

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Franziska Tschinderle nem érti, miért nem akart kérdéseire válaszolni a nagyobbik kormánypárt.
Ha megtiltjuk az újságírónak, hogy kérdéseket tegyen fel, akkor teljesen el is temetjük a munkáját. Ez a munkánk legfontosabb értelme

- mondta el a Telex kérdéseire az állami média által megtámadott osztrák újságíró. A Profil munkatársa a portálnak kifejtette, nem őt járatták le, hanem minden újságírót, aki a munkáját végzi. Hangsúlyozta, arra használták, hogy mindenkit megijesszenek. Ugyanakkor nem szabad hallgatni, meg kell osztani a tapasztalatokat a nyilvánossággal, mert senki sem akar olyan világban élni, ahol a kérdések feltevését fenyegetésnek tekintik. Franziska Tschinderle elmondta, kérdéseinek nem volt provokatív szándéka, csupán lehetőséget adott az általa megjelenített politikai pártoknak arra, hogy kifejtsék a véleményüket. Hasonló kérdéseket küldött különböző küldöttségeknek Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban. Egyedül a Fidesz döntött úgy, hogy egy állami tévécsatornához küldi ezeket és kíváncsi arra, mi ennek az oka. "Mondjon nekem akár csak még egy olyan politikai pártot, amely nem akarja a programját/nézeteit a nyilvánosság számára megmagyarázni!" - fogalmazott.  
Az újságíró meglepőnek találta, hogy személyesen elővették őt az M1-en. Aggasztó fejleménynek nevezte, hogy valaki ellen egy ilyen támadást indítsanak csak azért, mert elküldött egy érdeklődő emailt. "Ha a Fidesz küldöttségéből bárki időt szakított volna arra, hogy telefonos interjút készítsen velem, akkor azt látta volna, hogy mindaz, amit kérdeztem, az arra irányult, hogy valóban megválaszolják a nyilvánosság érdeklődésére számot tartó kérdéseket: hogyan nézhet majd ki egy jövőbeli európai szövetség, és min dolgozik a Fidesz ezen a téren jelenleg. Kíváncsi vagyok, a Fidesz miért félt válaszolni" - mondta Franziska Tschinderle.   Mint lapunk is megírta, az újságírót az M1 azután támadta meg adásában, hogy kérdéseket küldött el a budapesti Orbán-Morawieczki-Salvini találkozó kapcsán. A fideszes párttévé anyaga később diplomáciai szintre emelkedett, még a bécsi külügy is tiltakozott ellene.  A magát közszolgálatinak tartó, de valójában a hatalom ostoraként működő MTVA egyébként évi 120 milliárd forint közpénzből terítheti a propagandát.

Az oltási regisztráció eltörlését sürgeti az ellenzék és a főpolgármester

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.04.10. 13:33

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Karácsony Gergely és az ellenzéki pártok is azt javasolják a kormánynak, hogy törölje el a koronavírus elleni oltásokra szóló regisztrációt a lakosság minél gyorsabb és szélesebb körű beoltása érdekében.
A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményükben arra tesznek javaslatot, hogy legyen elég a TAJ-kártya felmutatásával vakcinához jutni azoknak, akik felkeresik a háziorvosukat, a kormány pedig jelölje ki a regisztráció nélküli oltás helyszíneit például a stadionokban, majd az önkormányzatok bevonásával végezze el a feladatot. A regisztráció eltörlésével, vagyis a hozzáférés megkönnyítésével nagymértékben növelhető lenne az oltást igénylők száma - fogalmaznak az ellenzéki pártok, hozzátéve, "most nem politikai csatákat kell vívni, hanem az ország és minden magyar ember érdekét kell nézni". Karácsony Gergely Facebook-posztjában azt írta, az önkormányzatok készek és képesek a kormánynak segítséget nyújtani a regisztráció nélküli oltási programban.
"A stadionokban a továbbra is drámai járványhelyzetben nem teltházas meccsekre, hanem a tömeges oltásra alkalmas oltópontok kialakítására van szükség"

- jelentette ki a főpolgármester.