Előfizetés

Lövöldöztek egy párizsi kórház előtt, egy ember meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 15:21

Fotó: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP
Az ismeretlen támadó szökésben van.
Egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült abban a lövöldözésben, ami Párizsban történt, a Vöröskereszt kórháza előtt hétfőn

- közölte a francia rendőrség az Euronews kérdésére. Hozzátették, a támadó motorral menekült el a helyszínről. A Le Figaro úgy tudja, egy nőt és egy férfi esett áldozatául a támadásnak.  Egyelőre nincsen több információ az esetről, amint többet tudunk, beszámolunk a fejleményekről.

Visszakozott a kínai járványügy vezetője, most azt mondja: nem is alacsony hatékonyságúak a vakcinák

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.12. 10:11

Fotó: WANG ZHAO / AFP
Egy nap alatt 180 fokos fordulatot vett a pekingi járványügyi hivatal vezetőjének álláspontja.
Félreértésnek nevezte azokat a sajtójelentéseket a kínai járványügyi központ vasárnap, melyek szerint a központ vezetője elismerte, hogy a kínai fejlesztésű vakcinák alacsony hatékonysággal védenek a koronavírussal szemben

- jelentette a Global Times kínai lap az MTI szerint.

A magyar állami hírügynükség azt írja, Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője a lapnak adott interjúban elmondta: tudósok világszerte megbeszéléseket folytatnak az oltóanyagok hatásosságáról. Az egyes sajtóorgánumok és közösségi média felhasználók által szerinte félreértelmezett, szombati nyilatkozatában ő pusztán egy tudományos felvetést tett arra vonatkozóan, hogy a hatásosság javítása érdekében módosításokat alkalmazhatnak az oltási folyamatban, illetve felmerülhet a különböző vakcinák egymást követő beadása is, mint lehetőség. "A világon elérhető összes oltóanyag esetenként magas, esetenként pedig alacsony arányban nyújt védelmet. A világ tudósainak fontolóra kell venniük azt a kérdést, hogy hogyan javítható a hatásosságuk" - fogalmazott Kao. A kínai járványügyi központ vezetője szombaton egy, a délnyugat-kínai Csengtuban tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy hivatalosan fontolgatják a különböző technológiai gyártósorokon készült különböző védőoltások használatát az immunizációs folyamatban. Leszögezte: 
a cél, hogy az intézkedés célja az oltási folyamat minél jobbá tétele, ennek érdekében pedig számba veszik annak a lehetőségét is, hogy változtatnak az adagok számán és az adagok beadása között eltelt időn.

Kao a Global Times-nak adott interjúban hangsúlyozta: ha a vakcinafejlesztés hagyományos útját követik, nem állhatott volna rendelkezésre egy éven belül oltóanyag a koronavírussal szemben.  "A tudósok világszerte alig néhány hónap leforgása alatt fejlesztettek ki védőoltásokat a Covid-19 ellen, amire először fordult elő a világ történetében." Hozzátette: még számos tudományos kérdés vár a megválaszolásra. Kínában eddig négy hazai fejlesztésű vakcina kapott feltételes piaci engedélyt a kínai egészségügyi hatóságoktól. Az eddig közölt adatok alapján mind a négy védőoltás megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megkövetelt, 50 százalék feletti hatásossági rátának.

Petry Zsolt: A Magyar Nemzet egyeztetés nélkül változtatta meg a tartalmat

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.04.12. 07:46
Petry Zsolt
Fotó: BRITTA PEDERSEN / AFP
A menesztett kapusedző bemutatta azt a levelet is, amit Gulácsi Péter küldött neki.
Petry Zsolt azt állítja, hogy a Magyar Nemzet és a cikket átvevő német sajtó is pontatlanul adta vissza, amit a melegházasságról, illetve a bevándorlásról mondott a magyar lapnak, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A kapusedző, akit az interjú miatt a Hertha Berlin labdarúgó csapata azonnal hatállyal utcára tett, most azt közölte a német konzervatív lappal, hogy ami megjelent, azt kiragadták az összefüggésből, nem teljes egészében tükrözte az általa kifejtetteket és félreértések is becsúsztak. Emlékeztetőül: a kapusedző menesztése után a magyar külügyi tárca berendelte a német ügyvivőt, Gulyás Gergely pedig a náci időket emlegette az eset kapcsán és kétségbe vonta a német jogállamiságot, amit azután Berlin felháborodottan visszautasított. Maga az érintett arról beszélt az FAZ-nek, hogy a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül megváltoztatta a tartalmat: az egyeztetés után mondatokat hagyott ki a nyilatkozatból. Egyben bemutatta azt a levelet, amelyet Gulácsi Péter, a Lipcse kapusa küldött neki, sajnálkozását kifejezve, mivel az ő eredeti állásfoglalása indította el az egész lavinát. Azt ugyanakkor Petry elismeri, hogy hibát követett el, mert tájékoztatnia kellett volna a klubot a készülő interjúról, pedig a német első osztályban ez a szokás. A botrány rosszkor jön az egyesületnek, mert az a kiesés ellen harcol és sok mellékzönge akadályozza, hogy a játékosok a mérkőzésekre koncentráljanak.