Előfizetés

Katolikus tankönyvek érkeznek szeptemberben a középiskolákba

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.12. 15:36

A főszerkesztő szerint a történelmi múlttal való őszinte szembenézések sem hiányoznak majd.
Szeptembertől katolikus történelem- és irodalomtankönyvekből is tanulhatnak a gimnáziumok, szakgimnáziumok és technikumok 9. és 10. évfolyamos tanulói

- közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága hétfőn az MTI-vel.

Az állami hírügynökség azt írta, a Szent István Társulat kiadásában megjelent tankönyvek, feladat- és szöveggyűjtemények megfelelnek a 2020-as Nemzeti alaptanterv követelményeinek, illetve a kerettantervi előírásoknak. Az ingyenes, bármely magyar középiskola által választható tankönyvek szerepelnek a 2021. évi állami tankönyvjegyzéken - olvasható a közleményben. A megjelent kötetek egy készülő, teljes katolikus tankönyvcsalád első darabjai, amelynek kidolgozását a Katolikus Pedagógiai Intézet koordinálja - tették hozzá. Kovács Örs, a történelemtankönyvek főszerkesztője azt írta, a tankönyvek a keresztény értékrend szemszögéből is elmagyarázzák a történelmi összefüggéseket és bővebben jelenítenek meg vallás- és egyháztörténeti témákat, ugyanakkor nem hiányoznak belőlük a "történelmi múlttal való őszinte szembenézések sem". Hozzátette: a tankönyvsorozat kidolgozásakor az elsődleges szempont a szakmai hitelesség, a pontosság és a naprakészség volt. Igyekeztek a legújabb kutatások eredményeit beemelni a tankönyvekbe. Emellett például a közvélemény érdeklődésére kiemelten számot tartó magyar őstörténeti témát is próbálták "kiegyensúlyozottan, a tudományosság messzemenő szem előtt tartásával, több oldalról megközelíteni" - jegyezte meg. Kovács Örs kitért arra is: a papíralapú tankönyvekhez digitális tanári kézikönyv, feladatbank és okostankönyv is tartozik. Az irodalomtankönyvek főszerkesztője S. Pásztor Judit. A közlemény szerint a kronologikus felépítésű tankönyvek "alapkoncepciója az olvasás megszerettetése, valamint az irodalom ön- és világmegértésünkben játszott szerepének felismertetése". Az egyes fejezeteket minden esetben művelődéstörténeti összefoglaló lecke vezeti be, a leckék végén szereplő Kitekintés-modul a művek, műfajok és motívumok hatástörténeti vagy intertextuális szövegpárhuzamaira, míg az Érdekesség-modul a tágabb kulturális vonatkozásokra mutat rá. A leckéket szóbeli és írásbeli szövegalkotási feladatok zárják. Hozzátették: 
a keresztény szemléletű irodalomkönyvek értéket és minőséget kívánnak közvetíteni, ez fontos szempont volt egy-egy alkotó életművének bemutatásakor, a művek kiválasztásakor.

A tankönyvi leckékben szereplő QR-kódok a teljes mű elolvasására és az okoseszközök használatára bátorítják a diákokat. A tankönyvekben vannak továbbá motivikus leckék. A Tudás+ ikonnal jelzett, tankönyvenként 14 kiegészítő lecke a tehetséggondozást szolgálja. Ezekből a szaktanár saját pedagógiai céljainak, a tanulók adottságainak és érdeklődésének figyelembevételével választhat - írták.

Magyar Nemzet: Petry Zsolt érdekében nem hozzuk nyilvánosságra a vele készült beszélgetés hangfelvételét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 14:50

Fotó: ANDREAS GORA / AFP
A kormánylap egyúttal jelezte, lezártnak tekinti a történetet.
Hosszas szerkesztőségi állásfoglalást tett közzé Petry Zsolt nyilatkozatával kapcsolatban a Magyar Nemzet. Mint Népszava is megírta, a Hertha korábbi kapusedzője azt mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy a vele egyeztetett szövegből kimaradt egy mondat.  Most a lap azt közölte, így hangzott az interjú utolsó kérdése és az arra adott válasz teljes szövege (vastagon szedve a kimaradt rész):  – Társadalompolitikai kérdésekben van véleménye? Nemzeti oldalt említett az imént, a konzervatív oldallal szimpatizál? – Teljes mértékben. Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Én nem Péter véleményével szemben állok, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy kisgyerek jól érzi magát egy homoszexuális családban. Csak azt kérem, hogy ne ez legyen az irányadó. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel."
A lap szerkesztőségi állásfoglalása hangsúlyozza, szerkesztették és nem cenzúrázták a szöveget. Továbbá szerintük kitűnik az is, semmit sem akartak eltitkolni a kapusedző mondandójából.

"Az interjúból a szerkesztő a stílusa és a tartalma miatt még egy mondatot kihagyott, de ez ellen Petry Zsoltnak sem akkor nem volt, sem utólag nincs kifogása." Úgy vélik, Petry Zsolt is tisztában van azzal, hogy a bevándorlási politikára tett kijelentése miatt veszítette el az állását. A lap jelezte, hangfelvétele van az interjú alapját képező beszélgetésről. Ez végképp tisztázná, mi is Petry Zsolt véleménye a kérdésben, ám ennek szövegét az ő érdekében nem kívánják nyilvánosságra hozni. "A Magyar Nemzet a maga részéről lezárta az ügyet. Sajnálatosnak tartja, hogy Petry Zsoltot felmentette a Hertha BSC. 
Mindenki úgy értelmezi a történteket, ahogy akarja, a lényeg mégis az, hogy egy kiváló labdarúgó-szakember, egy kapusedző a véleménye miatt vesztette el az állását."

- zárul a kormánylap állásfoglalása.

A Petry-ügy egészen a legfelsőbb szintig jutott, Orbán Viktor is megszólalt az ügyben és egy kisebb diplomáciai összezördüléshez vezetett Németországgal.

Lebalf***ozta a kormányközeli blog Karácsony Gergelyt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 14:04

Fotó: Facebook/Karácsony Gergeyl
Ha az alpári stílusról van szó, akkor még a 888.hu is tud újat mutatni.
Ismét erős címmel örvendeztette meg olvasóit a Századvég vezetője által főszerkesztett 888.hu. A fideszes blog egyik írója Karácsony Gergelyről készített egy kritikus írást, amiben a főpolgármester egyik Facebook-bejegyzését bírálta. Egészen pontosan az alábbi címet sikerült adnia szösszenetének: 
Karácsony még hobbikertésznek is balf888

A szerzőnek később már trágár szavak és szitkozódás nélkül sikerül kifejtenie, mennyire kamunak tartja azt, hogy a főpolgármester őszi avarral illusztrálva szeretné a tavaszi kerti munkákra, valamint az FKF ezzel kapcsolatos munkájára felhívni a figyelmet.  A 888.hu egyébként annak a Mediaworks-csoportnak a tagja, amely többek között ezt írja magáról: "portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára." Amúgy ez az a felület, amely még pár éve maszturbációs segédeszköznek nevezte Tóbiás József akkori MSZP-elnök feleségét, a volt szépségkirálynőt, Rába Tímeát. Cseppet sem meglepő, hogy a kormányzati média rendre durva jelzőkkel száll bele ellenfeleibe. Korábban lapunk is megírta, Bencsik András barmoknak nevezte azokat, akik az I. kerület polgármesterére szavaztak, a Pestisrácok szerzője pedig selejtes sz.rembernek titulálta a DK-s Arató Gergely.