Előfizetés

Elhunyt Rácz Sándor István

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.12. 16:29

Fotó: Shutterstock
Családja tájékoztatása szerint egy hete 85. életévében távozott az 1956-os szabadságharcos.
Elhunyt Rácz Sándor István 1956-os szabadságharcos 84 éves korában múlt hétfőn – közölte a család. Mint írták: az 1956-os forradalom és szabadságharc idején társaival vagoneltereléssel meggátolták az oroszok által összeszedett magyarok deportálását a Szovjetunióba, ezzel több száz ember életét mentették meg. A megtorlásokkor 12 év letöltendő büntetésre ítélték, ebből hat évet leült, majd 1963-ban amnesztiával szabadult. Emlékeztettek arra, 1988-ban ő alapította meg Budapest első MDF-es szervezetét, majd az MDF országos választmányának elnöke volt, ebben a tisztségében kérte Antall Józsefet, hogy legyen Magyarország miniszterelnöke. Rácz Sándor István előkészítője volt a rendszerváltásnak, részt vett a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének létrehozásában, míg 1990 és 1995 között az 56-os Magyarok Világszövetségének ügyvezető elnöke volt

Tanácstalan a NAV, gyanús-e a NER-találmány, az ethnofitness

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 15:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Feljelentésként értékelte Vadai Ágnes megkeresését a Népszava által feltárt úgynevezett ethnofitness-ügyben Polt Péter legfőbb ügyész, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához továbbította a DK-s politikus beadványát.
Kérdését feljelentésként értékeltem, és elbírálás céljából a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához továbbítottam – írta hétfő dátummal Polt Péter válaszlevelének első részében Vadai Ágnesnek az úgynevezett „ethnofitness” ügyében. A legfőbb ügyésznek a DK-s országgyűlési képviselő a Népszava március 23-i Meghökkentő összegekből alakul a népi edzésforma című cikke alapján vetette föl a költségvetési csalás kérdését. Ugyanis, mint azt lapunk közölte, munkatársunk közérdekű adatigénylés nyomán munkatársunk betekinthetett azokba a pályázatokba, amelyek Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter egyedi döntése alapján kaptak támogatást tavaly decemberen, a járvány második hulláma idején. Az ügyről még januárban megírtuk:
„A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” nyert 12 millió forint támogatást a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, Kásler Miklós miniszter döntése nyomán decemberben a nagykanizsai bejegyzésű Élet Szolgálat Egyesület.

A „magyarosítva” ethno-fitnesznek is nevezett projektben a támogatásból „a földművelő magyar nép zenéjét és táncát” próbálják megkedveltetni. A költségek részletezéséből kiderült: „projektvezetőként” Kása Csaba, a humántárca alá tartozó állami Magyarságkutató Intézet (MKI) szakértője 2 millió forintot kap. A Népszava januárban arról is írt, hogy az Élet Szolgálat Egyesület vezetőjének férje, a szervezet alelnöke, Törőcsik Pál, aki két évtizede volt Nagykanizsa fideszes alpolgármestere a lényegről is fellebbentette a fátylat:
„Ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére.”

A szervezet honlapján megadott telefonszám nem működik, és az egyesület nagykanizsai címén csak egy üres lakást található. A szervezet elnöke, Törőcsikné Gyurácz Andrea nem is tudta, mi az a „magyar ethnofitness”.
Mindezek után Polt Péter most azt is írta az ügyben érdeklődő ellenzéki képviselőnek, hogy a „nyomozó hatóság az érdemi döntés meghozatala érdekében” feljelentéskiegészítést rendelt el, 2021. április 30-i határidővel.

Katolikus tankönyvek érkeznek szeptemberben a középiskolákba

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.12. 15:36

A főszerkesztő szerint a történelmi múlttal való őszinte szembenézések sem hiányoznak majd.
Szeptembertől katolikus történelem- és irodalomtankönyvekből is tanulhatnak a gimnáziumok, szakgimnáziumok és technikumok 9. és 10. évfolyamos tanulói

- közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkársága hétfőn az MTI-vel.

Az állami hírügynökség azt írta, a Szent István Társulat kiadásában megjelent tankönyvek, feladat- és szöveggyűjtemények megfelelnek a 2020-as Nemzeti alaptanterv követelményeinek, illetve a kerettantervi előírásoknak. Az ingyenes, bármely magyar középiskola által választható tankönyvek szerepelnek a 2021. évi állami tankönyvjegyzéken - olvasható a közleményben. A megjelent kötetek egy készülő, teljes katolikus tankönyvcsalád első darabjai, amelynek kidolgozását a Katolikus Pedagógiai Intézet koordinálja - tették hozzá. Kovács Örs, a történelemtankönyvek főszerkesztője azt írta, a tankönyvek a keresztény értékrend szemszögéből is elmagyarázzák a történelmi összefüggéseket és bővebben jelenítenek meg vallás- és egyháztörténeti témákat, ugyanakkor nem hiányoznak belőlük a "történelmi múlttal való őszinte szembenézések sem". Hozzátette: a tankönyvsorozat kidolgozásakor az elsődleges szempont a szakmai hitelesség, a pontosság és a naprakészség volt. Igyekeztek a legújabb kutatások eredményeit beemelni a tankönyvekbe. Emellett például a közvélemény érdeklődésére kiemelten számot tartó magyar őstörténeti témát is próbálták "kiegyensúlyozottan, a tudományosság messzemenő szem előtt tartásával, több oldalról megközelíteni" - jegyezte meg. Kovács Örs kitért arra is: a papíralapú tankönyvekhez digitális tanári kézikönyv, feladatbank és okostankönyv is tartozik. Az irodalomtankönyvek főszerkesztője S. Pásztor Judit. A közlemény szerint a kronologikus felépítésű tankönyvek "alapkoncepciója az olvasás megszerettetése, valamint az irodalom ön- és világmegértésünkben játszott szerepének felismertetése". Az egyes fejezeteket minden esetben művelődéstörténeti összefoglaló lecke vezeti be, a leckék végén szereplő Kitekintés-modul a művek, műfajok és motívumok hatástörténeti vagy intertextuális szövegpárhuzamaira, míg az Érdekesség-modul a tágabb kulturális vonatkozásokra mutat rá. A leckéket szóbeli és írásbeli szövegalkotási feladatok zárják. Hozzátették: 
a keresztény szemléletű irodalomkönyvek értéket és minőséget kívánnak közvetíteni, ez fontos szempont volt egy-egy alkotó életművének bemutatásakor, a művek kiválasztásakor.

A tankönyvi leckékben szereplő QR-kódok a teljes mű elolvasására és az okoseszközök használatára bátorítják a diákokat. A tankönyvekben vannak továbbá motivikus leckék. A Tudás+ ikonnal jelzett, tankönyvenként 14 kiegészítő lecke a tehetséggondozást szolgálja. Ezekből a szaktanár saját pedagógiai céljainak, a tanulók adottságainak és érdeklődésének figyelembevételével választhat - írták.