botrány;

Megszólalt Áder János a szegedi professzor botrányában: ha valóban elhangzott, akkor az minősíthetetlen

Az államfő hivatala reagált a Népszavának a Szegeden tanító professzor botrányos kijelentéseire.

Utólag is méltónak tartja-e Gulyás Lászlót a kitüntetésre? Amennyiben nem: készül-e lépéseket tenni az ügyben? – múlt héten ezekkel a kérdésekkel fordultunk Áder János köztársasági elnökhöz.

A Szeged.hu híradása nyomán a Népszava is foglalkozott a botrányos esettel. A cikk szerint a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanító Gulyás László professzor, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója egyik online előadásában egyebek mellett közölte, hogy „afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lóf...t se csináltak”. Vagy például:„utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp”. Joe Bident, az Egyesült Államok elnökét „félhülyének”, Kamala Harris alelnököt „fekete ribancnak” nevezte, más összefüggésben „rendkívül csúnya niggerekről” beszélt. Annak a véleményének is hangot adott, hogy „az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna”. Négy hallgató panaszt tett, az egyetem belső vizsgálatot indított.

Gulyás Lászlónak március 15-én a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként.

Az államfő hivatalának sajtóigazgatósága hétfőn arról tájékoztatta lapunkat, hogy az alaptörvény vonatkozó pontja, továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011-es törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza az állami kitüntetéseket. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, az „államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”.

A Népszavának adott válasz ugyanakkor hangsúlyozta: „ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen”.

Kerestük Gulyás Lászlót és Horváth-Lugossy Gábort, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját is, de eddig még egyikük sem jelzett vissza.