Előfizetés

A pedagógusok többsége sem támogatja az áprilisi iskolanyitást

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.04.13. 11:46

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Ennek ellenére nagyobb részük bemenne dolgozni, ha muszáj.
A pedagógusok 87 százaléka nem szeretne visszatérni a tantermi oktatáshoz április 19-én - derült ki a Pedagógusok Szakszervezete és a 21 Kutatóközpont reprezentatív felméréséből, amit egy 9500 fős mintán végeztek. Ugyanakkor 54 százalékuk annak ellenére is visszamenne az iskolába, óvodába, hogy nem támogatják a nyitást - erre leginkább a hivatástudatuk és az állásféltés ösztökéli őket. Az újranyitással a pedagógusok mindössze 7 százaléka ért egyet. A felmérésben résztvevők mindössze 21 százaléka válaszolt úgy, hogy iskolanyitás esetén közölni fogja a munkáltatójával, hogy továbbra is csak tantermen kívüli munkarendben hajlandó folytatni az oktatást. Vannak (12 százalék), akik inkább táppénzre mennének. A teljes munkamegtagadásba a pedagógusok csupán 3 százaléka állna bele. A kérdőívben kíváncsiak voltak a pedagógusok biztonságérzetére is: 74 százalékuk válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem, vagy inkább nem érezné magát biztonságban, ha április 19-e után jelenléti oktatásban kellene folytatniuk munkájukat. Mindössze a válaszadók 10 százaléka mondta azt, hogy teljesen biztonságban éreznék magukat az intézményekben. A biztonságérzetet nagyban befolyásolja, a pedagógusok megkapták-e az oltást. Azok körében egyértelműen magasabb a biztonságérzet, akik már mindkét oltásukat megkapták. Ugyanakkor azok többsége (75 százaléka), akik a pedagógusok oltási kampányának első körében (április 1-3. között) megkapták első oltásukat, továbbra sem érzik magukat biztonságban. A felmérésből az is kiderült, a pedagógusok még maguknál is jobban féltik a diákokat: 81 százalékuk gondolja úgy, hogy tanítványaik egyáltalán nem, vagy inkább nem lennének biztonságban a jelenléti oktatásban. Az intézmények lehetséges újranyitásával kapcsolatban bizonytalanok a pedagógusok. A legnagyobb arányban (49 százalék) azt támogatnák, ha csak akkor nyitna ki minden oktatási és nevelési intézmény, miután a fertőzöttek száma 100 ezer lakosra vetítve 100 alá csökkenne hetente. Hasonló kutatást végzett a szülők körében a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért Közösség, amely azt mutatta: a szülők 76 százaléka nem tartja biztonságosnak az iskolák, óvodák jövő hétre tervezett újranyitását.  

IDEA: továbbra is fölényben az ellenzék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.13. 09:38

Fotó: Népszava
Az ellenzéki pártok egymás közötti belső erőviszonyai kis mértékben, de módosultak.
Az IDEA Intézet 2021. március 26. és március 31. között készített közvélemény-kutatása során immár harmadik alkalommal és különálló kérdéssel vizsgálta az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. A mérés szerint, a jelenleg legaktívabb, biztos szavazó pártot választók körében a hat ellenzéki párt egyesített listája négy százalékponttal több szavazatot kapna, mint a kormánypártok. Ebben az értelemben 2021. márciusában a kormánypárt 44, az ellenzék pedig 48 százalékon áll. Az ellenzéki pártok egymás közötti belső erőviszonyai kis mértékben, de módosultak. A Jobbik erősödése bár hibahatáron belüli, de immáron töretlen hónapról hónapra. A Fidesz–KDNP 30 százalékon áll, ami pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, mely 2019. január óta a kormánypártokat tekintve az alsó támogatottsági határ a teljes választókorú népesség tekintetében. A kormánypártok a biztos szavazó pártot választók körében az előző hónappal megegyező 44 százalékon állnak, ami 2019. január óta mértek szerint szintén a támogatottság minimumértékének tekinthető. A tavalyi év utolsó negyedévben elindult egy lassú változás az ellenzéki oldalon, és a Jobbik folyamatosan megközelítette a Momentumot, mostanra pedig be is előzte. Előbbi minimum támogatottsága 2020 nyarán volt 5 százalékkal, azóta viszont megduplázta táborának méretét. A biztos szavazó pártot választóknál is megfigyelhető a Jobbik erősödése. Míg 2021. januárjában a párt 10 százalékon állt, márciusban már 14 százalékon. A Momentum Mozgalom 2021. március folyamán az előző hónappal megegyező támogatottságot élvez (teljes népesség: 7%, illetve biztos szavazó pártot választók: 10%). 

A listákra vonatkozó pontos kérdés:

 „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?” • Fidesz–KDNP közös listájára, • az ellenzéki pártok közös listájára (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P), • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára, • a Mi Hazánk Mozgalom listájára, • egyéb párt listájára, • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani; van véleményem, de azt nem kívánom megosztani; egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)

Kapcsolódó
Kormányváltást akar a fiatalok többsége

Meghalt 272 Covid-beteg, 2837 új fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.13. 08:52

Fotó: Mészáros János / MTI
Kórházban 10 818 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen.
2837 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 728 078-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 272, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 980-ra emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu.  A gyógyultak száma jelenleg 431 124, az aktív fertőzötteké pedig 272 974-re emelkedett. Kórházban 10 818 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 43 532-en vannak, a mintavételek száma 4 976 613-ra nőtt.    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (133 715) és Pest megyében (101 625) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (40 692), Borsod-Abaúj-Zemplén (40 578) és Hajdú-Bihar megye (38 646). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (16 001). 
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 969 647, közülük 1 250 582-en már a második oltást is megkapták. Magyarország a második az uniós oltási ranglistán.    Közölték, hogy a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. Kedden Pfizer, AstraZeneca, Szputynik oltóanyagok érkeznek, és megérkezik a Janssen első szállítmánya is. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása.