Előfizetés

Biden találkozna Putyinnal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.13. 19:23

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az ukrajnai konfliktusról és egyéb regionális, illetve globális ügyekről egyeztetett telefonon az amerikai és az orosz elnök.
Biden azt javasolta Putyinnak, hogy találkozzanak személyesen egy harmadik országban a következő hónapokban, "hogy teljes körűen megvitassák a fennálló problémákat"

- közölte a Fehér Ház. Az elnökök azután beszéltek egymással telefonon, hogy Biden beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akit a támogatásáról biztosított az orosz erők fellépése miatt. A hívás során Biden arra biztatta Putyint, hogy szüntesse be az Ukrajnával való feszültséget, egyúttal aggodalmát fejezte ki Oroszország katonai fellépése miatt a Krím-régióban és Ukrajna határán. Az elnök hangsúlyozta az Egyesült Államok rendíthetetlen elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása iránt, és aggodalmát fejezte ki Oroszország katonai fellépése miatt.  "Biden elnök megerősítette azt a célját, hogy stabil és kiszámítható kapcsolatot alakítson ki Oroszországgal, összhangban az USA érdekeivel... " - fogalmaz a közlemény.
Jelezte azt is, az Egyesült Államok "határozottan" fel fog lépni Oroszország egyes lépései ellen. Itt megemlítette a kibertámadásokat vagy a választásokba való beavatkozást.  A beszélgetésre azután került sor, hogy a NATO főtitkára „indokolatlannak, megmagyarázhatatlannak és mélységesen aggályosnak" nevezte az ukrán határ menti orosz csapatmozgásokat. (Az ABC News és a Guardian nyomán.)

Navalnij nem kapott Koránt, ezért beperelte a börtönt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.13. 18:38

Fotó:
Tovább folytatódik a putyini hatalom által kis híján meggyilkolt ellenzéki tortúrája a rácsok mögött.
Keresetet indított a pokrovi 2. számú fogház ellen Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus, amiért az nem biztosítja számára, hogy olvashassa az iszlám tanokat tartalmazó Koránt

- írja az MTI. A magyar állami hírügynökség szerint az erről szóló közlés kedden Navalnij Instagram-profilán jelent meg. Az őrizetes kifogásolta, hogy nem adják ki neki sem a Koránt, sem pedig a többi könyvet, amelyet magával hozott a börtönbe. Arra hivatkoztak, ellenőrizniük kell, hogy tartalmuk nem szélsőséges-e. "Ki gondolta volna, hogy először a Korán miatt fordulok bírósághoz a fogházam ellen. Igen-igen. Nem azért, mert nem engednek be hozzám orvost (ez az éhségsztrájkom oka), nem a fogva tartás körülményei, hanem a muzulmánok szent könyve miatt" - áll Navalnij bejegyezésében. A korábban muszlimellenes megnyilvánulásai miatt bírált politikus azt írta, hogy szeretné elmélyülten tanulmányozni és megérteni a Koránt. Az ellenzéki elítélt éhségsztrájkja immár két hete tart, ügyvédjei szerint 15 kilót fogyott. A március vége óta hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó rab így tiltakozik azellen, hogy szerinte nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Az MR-vizsgálat két porckorongsérvet állapított meg nála. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága kedden közölte, hogy Navalnijt múlt kedden teljes körű orvosi vizsgálatnak vetették alá, és a konzílium kielégítőnek minősítette egészségi állapotát. A hatóság szerint sem Covid-19-et, sem tbc-t nem találtak nála. Az őrizetest egy időben a gyengélkedőn látta el a börtön felcsere, majd hétfőn visszahelyezték a csoportjához, és kilátásba helyezték kényszertáplálását. Navalnij egy időben lázra és köhögésre is panaszkodott, és azt írta, hogy a környezetében többen tbc-sek. Felesége, Julija Navalnaja kedden láthatáson volt nála Pokrovban. Az Instagramon közzétett beszámolója szerint egy háromszor kétméteres szobában, üvegen át, 
telefonon beszélhetett a férjével, aki a leírása szerint továbbra is vidám, jó kedélyű, "igaz, nehezére esik a beszéd, időről időre leteszi a kagylót, és az asztalra fekszik, hogy kifújja magát".

A pokrovi telep egyik épülete.
Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Navalnaja szerint az őrizetes szeptember vége óta is erősen lefogyott, csak 76 kiló a 190 centiméteres magasságához képest. Kifogásolta, hogy független orvost még mindig nem bocsátottak be a férjéhez. Navalnij ügye felmerült a Teheránban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján is. A tárcavezető azt javasolta Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszternek, aki vasárnap a Twitteren sürgette, hogy Oroszország adjon magyarázatot a területén, az ukrán határ közelében történő csapatmozgásokra, hogy a kölcsönösség alapján vegye rá kormányát az információszolgáltatásra Navalnij megmérgezése ügyében. Lavrov szerint Kramp-Karrenbauernek kulcsszerepe van az ügy tisztázásában, mert a mérget Berlin állítása szerint a Bundeswehr laboratóriuma találta meg Navalnij szervezetében. Moszkva álláspontja szerint ezzel szemben az ellenzékinél az oroszországi vizsgálatok nem állapítottak meg mérgezést. Az orosz fél kifogásolta, hogy a német hatóságok többszöri jogsegélykérelem ellenére sem szolgáltattak bizonyítékot állításukra.
Alekszej Navalnijt január 17-én vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. Navalnij szabadon bocsátását és jogainak biztosítását több külföldi vezető és nemzetközi szervezet követelte Moszkvától.

Tovább éleződött az orosz-ukrán feszültség

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.13. 17:47

Fotó: STR / AFP
Moszkvának nem tetszik, hogy a NATO Kijev oldalán száll be a konfliktusba.
Hadfelszerelés-szállítmányaik növelésével a NATO-országok puskaporos hordóvá változtatják Ukrajnát

- jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden újságíróknak. Hozzátette, Moszkva ismételten nyomatékosítja, hogy az Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi épségének megvédéséről demagóg módon értekező NATO-országoknak inkább amiatt kellene aggódniuk, hogy hogyan lehetne megfékezni kijevi klienseik harcias szellemét, és hogyan lehetne elérni a minszki intézkedéscsomag végrehajtását. A diplomata hangsúlyozta: Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy szavatolja a saját és állampolgárai biztonságát, ha kiéleződik a konfliktus Ukrajnában, amiért szerinte Kijevet és nyugati "kurátorait" terheli a felelősség. Provokációnak minősítette, hogy az Egyesült Államok hadihajókat vezényelt a Fekete-tengerre, a bázisaiktól több ezer kilométerre. Azt mondta, a kísérlet, hogy Washington Oroszország idegein játsszon, nem fog eredményre vezetni. 
Szergej Rjabkov
Fotó: THOMAS PETER
"Az amerikai hadihajóknak semmi dolguk sincs partjaink közelében. Ezek provokatív lépések"

- fogalmazott a helyettes tárcavezető. Figyelmeztette Washingtont, hogy hajóit saját érdekében tartsa távol a Krímtől és a fekete-tengeri orosz partvidéktől. Elmondta, hogy Oroszországban aggodalmat kelt a határai mentén létrejött amerikai biológiai laboratóriumhálózat tevékenysége is. Az orosz déli katonai körzet hétfőn ismételten bejelentést tett arról, hogy a Kaszpi Flottilla 15 hadihajója a Volga-Don-csatornán át a Fekete-tengerre tart, hogy ott hadgyakorlaton vegyen részt. Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden Szeveremorszkban arról beszélt, hogy "a NATO fenyegető katonai tevékenységére válaszul" tartott nagyszabású hadgyakorlatok bebizonyították, a fegyveres erők képesek szavatolni Oroszország biztonságát. Elmondta, hogy három hét alatt két hadsereget és három légideszantegységet dobtak át az ország nyugati határaihoz. Közölte, hogy a manőverek két hét múlva fejeződnek be. Sojgu külön kitért az Északi Flotta képességei megerősítésének fontosságára is. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak kijelentette, a Kreml az elmúlt napokban nem kapott arra vonatkozó kérést Kijevtől, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folytasson telefonbeszélgetést egymással. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az igény diplomáciai csatornákon keresztül még nem érkezett meg. Korábban a Reuters hírügynökség Julija Mendelre, Zelenszkij sajtótitkárára hivatkozva azt írta, hogy ukrán részről kezdeményezés történt a párbeszédre. 
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatója
Fotó: FRANCISCO SECO / AFP/AP
Moszkva a konfliktus kezdete óta azt az álláspontot vallja, hogy Kijevnek nem vele, hanem a kelt-ukrajnai orosz ajkú szakadárokkal kellene tárgyalnia a rendezésről.

Marija Zaharova külügyi szóvivő keddi Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a CNN honlapján ukrán tankokról készített fotóval illusztrálta azt az állítását, miszerint Oroszország háborúra készül. A diplomata egyebek között "dezinformáció terjesztésével" és "a liberalizmus diadala érdekében folytatott ideológiai küzdelemmel" vádolta az amerikai hírtelevíziót. A bírálat nyomán a CNN a képet egy olyannal cserélte fel, amely a repeszálló mellényt viselő Zelenszkij elnökről készült.