Előfizetés

Müller Cecília szerint diszkréten csökkennek a járványügyi adatok, bár ezt szinte semmi sem igazolja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 13:32

Fotó: Balázs Attila / MTI
A harmadik hullám tetőzésén állunk - jelentette ki az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.
Tetőzik a harmadik hullám. Bár a számok magasak, egy nagyon diszkrét csökkenést tapasztalunk

- jelentette be az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília rögtön hozzátette, hogy ez a csökkenés még nem tükröz semmiféle tendenciát, az adatok rendkívül törékenyek. A szennyvízadatokból sem érzékelhető még az egyértelmű javulás, sőt a következő egy hétben a fertőzöttségi adatok nagy valószínűséggel a mostani szinten maradnak. A szakember szerint csökkenőben van a kórházban ápoltak száma, de még mindig sokan szorulnak ellátásra. Hangsúlyozta, mivel órák alatt léphetnek fel súlyos tünetek, így fontos a védelmi intézkedéseknek a betartása, valamint az oltási lehetőség azonnali kihasználása. Utóbbival kapcsolatban elmondta, már minden harmadik magyar ember megkapta a vakcinát és reméli, minél hamarabb védetté válunk a vírussal szemben. Az egyéni védelem fontosságát az országos tisztifőorvos többször is kiemelte. Úgy fogalmazott:
"Ne reménykedjen senki abban, hogy azok, akik oltakoztak, meg fogják védeni őt a betegségtől."

Ezért mindenkit arra buzdított, hogy regisztráljon, valamint oltassa be magát. Müller Cecília ezen a ponton nem hagyta ki az alkalmat, hogy megdicsérje saját magát, illetve csapatát. Elmondta, hogy nagyon szépen haladunk a fiatal-középkorosztály oltásával, egyúttal reményét fejezte ki aziránt, hogy hamarosan az egészségesek, vagyis a nem magas kockázatúak is sorra kerülhetnek az oltási sorban. A tisztifőorvos kijelentette: a reprodukciós érték, az egyes érték alá csökkent, ez azt jelenti, csökkenőben van a járvány. (Ez a szám mutatja meg a járvány terjedését. Ha az érték 1 feletti értéken áll, akkor egy fertőzött több mint egy embernek adja tovább a vírust. - a szerk.) "Ez alapján látjuk az intézkedések és az Önök együttműködésének eredményét" - közölte Müller Cecília, hozzátéve: bízik abban, hogy kialakul a védettség, már ez a vírus nem talál fogékony szervezetet, és így csökkenni fog ez a ráta. Ugyanakkor a visszaesés nem egyik napról a másikra fog megtörténni, ezért nagyon fontosak a védelmi intézkedések.  Szólt a közelgő iskolanyitásról is, szerinte már biztonságosabb a visszatérés az intézményekbe, egyúttal megosztott pár jótanácsot is. Ezek közül a legfontosabbak:
  • "elevenítsük fel a kézmosást" a gyerekeknek,
  • a diákok ne egyenek egymás uzsonnájából,
  • a gyerekeket jól meg lehet tanítani a zsebkendő használatára,
  • illetve mindenki használjon az iskolában saját kulacsot.
A tájékoztatón ezúttal nem maradtak el az újságírói kérdések, igaz, csak egyet olvastak fel, az RTL Klubét. Az erre adott válaszból kiderült, hogy korrekt, egzakt válasz nincs arra, hogy szükséges-e az ismétlőoltás, mivel nem telt el annyi idő, hogy ez kiderüljön. Azt lehet tudni csupán, hogy a Magyarországon alkalmazott vakcinák alkalmasak a védettség kialakítására. "Most kell magunkat védetté tenni, arra egyelőre nincsen tapasztalat, melyik vakcinából kell emlékeztető adag, amikor a koronavírus szezonális járvánnyá alakul" - zárta mondandóját Müller Cecília.  Az eseményen Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, meghosszabbították a védelmi intézkedéseket, a határellenőrzéssel együtt. Utóbbi esetében ez azt jelenti, hogy május 23-áig maradnak az országhatáron bevezetett intézkedések. Ismertette azokat az új szabályokat is, melyek szerint a kinyitott teraszokon nem lesz kötelező a maszkhasználat, a vendéglátóhely benti részén azonban igen. Odabent csak addig szabad majd tartózkodni, ameddig valaki kiviszi a fogyasztását vagy használja a mellékhelyiséget - mondta.

A Momentum tovább kardoskodik az online előválasztás mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.16. 12:22

Fotó: Népszava
Kerpel-Fronius Gábor szerint azt kellene kérdőrevonni, aki ennek szükségességét vitatja. Egyes értesülések szerint a Demokratikus Koalíció az, aki leginkább ellenzi az online előválasztást.
Nem csitulnak a baloldali ellenzéki térfélen tapasztalható feszültségek az előválasztás lebonyolításával kapcsolatban.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András azt mondta a Partizán műsorában, hogy a párt akár kiszállhat a küzdelmekből, ha nem lehet online is szavazni.   "Mielőtt megint a Momentumot állítjuk be békétlenkedőnek és összeférhetetlennek, gondolkozzunk egy pillanatra el azon, hogy 1) egy egész országra kiterjedő, 2) járványveszély idején lebonyolított előválasztás, amelyen nem biztosított a teljes online folyamat a regisztrációtól a szavazásig, egyáltalán tekinthető-e mindenki által elérhetőnek és demokratikusnak" - írta a nyilatkozat visszhangjaira reagálva Kerpel-Fronius Gábor. A Momentum politikusa - aki egyben főpolgármester-helyettes is - úgy véli, ez nem az országos választás, ahol nem túl jelentős erőforrások mozgósításával mindenki el tud sétálni egy tőle nem messze levő szavazókörbe, vagy ha erre nem képes, mozgóurnát kérhet. Szerinte lehet érvelni azzal, hogy csak a fiataloknak van internet-elérése, ám ez nem igaz. Ugyanis egyre többen használnak internetet, okostelefont a kifejezetten idős korúak közül is, kifejezetten nő az internet használata az apróbb falvakban is. A politikus hangsúlyozta, természetesen biztosítani kell azok számára is a szavazás lehetőségét, akik nem kívánnak interneten szavazni. "Az offline szavazás veszélyessége, a szükséges szervezés mértéke az offline szavazást olyan magas személyes költségűvé teszi, hogy kimondhatjuk: nem képzelhető el mindenki számára értelmes személyes költséggel hozzáférhető, tehát demokratikus előválasztás anélkül, hogy ne biztosítanánk a teljes online hozzáférhetőséget is személyes regisztrációs kötelezettség nélkül.  
Nem azt kell tehát pellengérre állítani, aki határozottan kiáll ennek érdekében, hanem inkább azokat kell furcsán felvont szemöldökkel kérdőre vonni, akik ennek a szükségességét vitatják

- zárul Kerpel-Fronius Gábor bejegyzése. Sajtóhírek szerint az előválasztás lebonyolításával kapcsolatban a DK és a Momentum feszül egymásnak. Utóbbi határozottan kiáll az online előválasztás mellett, míg a Gyurcsány Ferenc vezette párt ellenzi ezt az elképzelést.

Ne lepődjön meg, ha katonai konvojokkal találkozik a hétvégén

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.16. 12:02

Fotó: Népszava
Magyar-amerikai hadgyakorlat lesz a következő hetekben.
Nemzetközi gyakorlatot tartanak Budapesten a következő hetekben a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és a US NAVY Naval Special Warfare, Special Boat Team-22 amerikai alakulat katonái - derült ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. Eszerint a közös gyakorlaton használt technikai eszközöket Pápáról szállítják majd a Magyar Honvédség Hadikikötőjébe, ezért április 17-én délután 3 óra és a rá következő nap reggel 5 óra között az alábbi útvonalon megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani:
Pápa – 83 sz. főút – Győr – M1-es autópálya – M0-s autóút - Budapest (IV. kerület Külső Váci út, Hadikikötő)

Minden közlekedőt arra kérnek, hogy a katonai járművek közelében fokozott óvatossággal közlekedjenek. A Magyar Honvédség törekszik arra, hogy az eszközök mozgatása a lehető legkisebb mértékben zavarja az emberek nyugalmát - olvasható az MTI-ben megjelentetett közleményben.