Előfizetés

A vakcinaínség ellen tiltakoztak Szarajevóban

MTI.hu
Publikálás dátuma
2021.04.17. 18:40
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadja az adományokat Bisera Turkovicnak, Bosznia-Hercegovina külügyminiszterének Szarajevóban 2020. április 16-án
Fotó: KKM/KKM/Borsos Mátyás / MTI
Az új típusú koronavírus-járvány elleni oltóanyagok lassú beszerzése ellen tiltakoztak többen szombaton Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosában.
Autósok járműveikkel torlaszolták el a szarajevói főpályaudvarhoz vezető teret, majd számos tiltakozó a bosznia-hercegovinai parlamenthez vonult a klix.ba helyi hírportál beszámolója szerint. A tiltakozók a járványkezelés és a betegek ellátásának hiányosságai ellen is felemelték a hangjukat, és a szövetségi kormány, valamint az egyik államalkotó közösség, a Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetésének távozását követelték. Bosznia-Hercegovina eddig meglehetősen kevés oltóanyaghoz jutott, amelyeket a Covax nemzetközi oltóanyagprogram keretén belül adományként kapott. Közben a járvány nem kíméli az országot. A 100 ezer lakosra jutó új fertőzöttek száma a múlt héten elérte a 641-et, és a 3,5 millió lakosú országban az elmúlt 24 órában 86-an haltak bele a Covid-19-be.

A bíróság szerint megalapozott a vádemelés Matteo Salvinivel szemben

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.17. 18:23

Fotó: ALESSANDRO BREMEC / NurPhoto via AFP
Az ügyészség többek között túszejtéssel, nemzetközi konvenciók megsértésével és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolja a volt belügyminisztert.
Bíróság elé állítják Matteo Salvini volt olasz belügyminisztert, a Liga párt vezetőjét a spanyol Open Arms civil hajó fedélzetén érkezett 147 migráns feltartóztatásáért – jelentették be a szicíliai Palermóban szombaton az előzetes bírói döntést, amely megalapozottnak tartotta az ügyészség vádemelési kérelmét. Matteo Salvini közösségi oldalán hangoztatta, hogy a haza védelme minden állampolgár szent kötelességének számít:
„Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat? Emelt fővel vállalom az olaszok nevében is, első Itália!”

– írta a legnagyobb olasz párt vezetője.

A Liga vezetője a sajtónak nyilatkozva azt kérdezte, mennyibe kerül az ellene indított politikai per Olaszországnak. Nevetségesnek nevezte, hogy az ügyészség túszejtéssel vádolja. Salvini emlékeztetett, hogy több, az olaszországi partokhoz migránsokkal érkezett és feltartóztatott hajó esetében indítottak ellene vizsgálatot, de ez az első alkalom, hogy bíróság elé állítják. 
„Hogy lehet, hogy az egyik hajó esetében jól, egy másik hajó esetében rosszul jártam el?”

– hangoztatta.

Megjegyezte, hogy korábbi hatósági telefonlehallgatások szerint egyes ügyészek és bírák mindenáron bíróság elé akarták állítani a Liga vezetőjét, még akkor is, ha egymás között elismerték, hogy Salvini ártatlan. A volt belügyminiszter kifejtette, a civilhajók „ejtik túszul” a bevándorlókat, amikor heteken át nem engedik őket partra szállni az első biztonságos kikötőben, hanem saját politikai céljaikra használják ki őket. Matteo Salvini úgy vélte, a bírósági tárgyaláson sok minden végre felszínre kerül majd. Az Open Arms hajója 2019 augusztusában huszonegy napig várakozott Lampedusa vizein 147 fővel. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a nem kormányzati szervezet elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra, amikor Rómában kormányválság zajlott, ami a Liga és a másik akkori kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) közötti töréshez vezetett a Giuseppe Conte vezette első kormány bukásával. Salvini kifejtette, hogy egy, a líbiai és máltai felségvizeken menekülteket fedélzetére vevő spanyol hajóról van szó, amely nemet mondott Máltának, és elutasította, hogy a menekülteket egy spanyol katonai hajó szállítsa biztonságos kikötőbe. Hozzátette, hogy az „illegális migránscsoport” közel felének teljesen nyoma veszett, ketten pedig börtönbe kerültek. Ez az első bírósági eljárás, amelyet egy civil hajó feltartóztatása miatt indítottak Salvini ellen, és az első, amelyben tárgyalás kezdődik.
Az ügyészség többek között túszejtéssel, nemzetközi konvenciók megsértésével, hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolja a volt minisztert, aki tizenöt évet kockáztat.

Az első tárgyalást szeptember 15-re tűzték ki. Giulia Bongiorno védőügyvéd elmagyarázta, hogy az Open Arms esete különbözik a párhuzamosan a szintén szicíliai Catania bíróságán zajló Gregoretti-ügytől, amelyben az előzetes eljárást vezető bíró május 14-én előreláthatóan nem fogja támogatni a Matteo Salvinivel szembeni vádemelést. Az Open Arms ügyében a palermói bíró gyorsított eljárással haladt, nem hallgatott meg tanúkat, úgy döntött, hogy egyenesen tárgyalásra bocsátja az ügyet. A Gregoretti olasz katonai hajó esetében az ügyészség nem kezdeményezett vádemelést, az Open Arms esetében az ügyészség mellett tucatnyi olasz és külföldi civil szervezet, valamint kilenc bevándorló is polgári kereseti igényt nyújtott be Az Open Arms közösségi oldalán üdvözölte a palermói előzetes bírósági döntést. Politikai feszültséget keltett, hogy a baloldali Demokrata Párt (PD) új főtitkára, Enrico Letta csütörtökön az Open Arms vezetőivel találkozott a PD római székházában. A PD és a Liga jelenleg ugyanannak a Draghi-kormánynak a tagja. Salvini tiltakozására Letta elnézést kért.
Az első sajtókommentárok szerint a bíróság elé állítás inkább politikai, mint jogi pofon a következő választásokon a jobbközép miniszterelnök-jelöltjeként indulni akaró Matteo Salvini számára.

Jogi szakértők súlyos precedensnek nevezték, hogy egy volt minisztert kormánya rendelkezései, ebben az esetben a Conte-kormány migrációs intézkedései tiszteletben tartásáért állítanak bíróság elé.

Eltemették Fülöp herceget

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.04.17. 17:28

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Az Egyesült Királyság újfent igazolta, mennyire utolérhetetlen hivatalos ceremóniák megszervezésében. Fülöp herceg temetése egyszerre volt katonai tiszteletadás egy karizmatikus vezető előtt és a legszűkebb királyi család meghitt gyászünnepsége.
Századik születésnapja előtt két hónappal bekövetkezett halála után nyolc nappal a windsori kastély udvarán és a Szent György-kápolnában a királyi család végső búcsút vett Fülöptől. A királyi hitves pozícióját a világon leghosszabban betöltő edinburghi herceg utolsó útra indulására csodálatos tavaszi napsütésben került sor. Az élő tévéközvetítés révén világszerte óriási figyelmet kapott gyászszertartásnak számos momentuma vonulhat be felejthetetlenül az emberek emlékezetébe. Mint arról lapunk többször is beszámolt, a búcsúztatás a sokoldalúan tehetséges, szinte a végsőkig szellemileg és fizikailag aktív herceg kitörölhetetlen kézjegyét viselte magán. Amire a felhajtástól irtózó idős férfi sem számíthatott temetése előkészítése során, az a koronavírus-pandémia, ami egyrészt utolsó közös évükre elválaszthatatlanul összekötötte II. Erzsébettel, másrészt felismerhetetlenül visszafokozta az ünnepséget. A királyi hivatalos ceremónia londoni katonai díszfelvonulás-része elmaradt, a 800 főt befogadó Szent György-kápolnában pedig a járványügyi szabályok harminc főre csökkentették a részvevők számát. Boris Johnson kormányfő nemes gesztussal egy királyi családtag javára lemondott helyéről. A gyászszertartás első aktusaként megtartott egyperces országos néma csendet vidéki hivatali rezidenciája, Chequers bejárati ajtajánál teljesítette. Ha a 2017-es visszavonulásáig nevéhez fűződő 992 jótékonysági intézmény csak lélekben is képviseltethette magát, a második világháborúban, majd Erzsébet trónra lépéséig kiemelkedő katonai tengerészeti szolgálatot teljesítő Fülöpöt vele összefonódó, díszegyenruhát és gyászkarszalagot viselő katonai egységek 730 fős parádéja kísérte percenként felhangzó ágyúdörgés mellett a windsori palota kapujától a Szent György-kápolna elé. A hadsereg zöld színére festett, Fülöp közreműködésével megtervezett speciális Land Rover halottaskocsira felhelyezett, angol tölgyből készült, a királyi hagyományoknak megfelelően ólommal kibélelt koporsót Fülöp saját zászlaja borította be. A közel 6,5 négyzetméteres lobogón jelképes jelentőséggel helyet kapott a Fülöp dupla királyi származására utaló három oroszlános és piros szíves dán címer és a görög nemzeti zászló fehér keresztje, valamint a Mountbatten család és Edinburgh városának szimbólumai. A koporsó tetején a herceg láthatólag sokat hordott tengerész sapkája, házasságkötésekor VI. Györgytől kapott kardja és legfontosabbként a II. Erzsébet által személyesen kiválasztott fehér virágokból, köztük liliomból, rózsából és fréziából összeállított gyászkoszorú kapott helyett, mellette egyszerű, kézzel írott üzenettel, "In loving memory", emlékedet szeretettel őrzöm, Lilibet, a királynő fiatalkori beceneve.
A halottaskocsi előtt a fegyveres erők parancsnokai és a herceg udvartartásának vezető tagjai vonultak, mögötte pedig katonai egyenruha helyett zsakettben, de kitüntetéseiket viselve vonult Fülöp három fia, illetve hosszú fekete ruhájában szálfa egyenesen egyetlen lánya, a hozzá jellemében leginkább hasonlító Anna királyi hercegnő. Vilmos és a temetésre Kaliforniából hazautazott Harry között Anna fia, Peter Phillips masírozott, a gyalogos menetet Anna férje, Tim Laurence és Erzsébet 2002-ben elhunyt húga, Margit fia, Snowdon grófja zárta. 73 éves házasságuk alatt talán először Erzsébet Fülöp mögött haladt hivatalos Bentley autójában, hozzá legközelebb álló udvarhölgye, Lady Susanne Hussey társaságában. A Szent György-kápolna előtt várta Fülöpöt kedvenc, szintén saját tervezte fogata és az azt hajtó két póniló, Balmoral Nevis és Notlaw Storm. Az ülésre a herceg sapkáját, kesztyűjét, plédjét és a lovak jutalmazását szolgáló kockacukrokat tartalmazó kis dobozt helyezték el. A mindössze 50 perces gyászistentiszteletre a 95. születésnapját a héten betöltő II. Erzsébet már egyedül, segítség nélkül lépett be Windsor esperesének kíséretében. A Covid-korlátozásoknak eleget téve a legendás fegyelmezettségét és rendíthetetlen lelki nyugalmát sugárzó királynő, mindenki mással együtt arcmaszkot viselt, a ceremónia alatt pedig mélyen lehajtotta a fejét. A legmegrendültebbnek a trónörökös, Károly herceg látszott, akinek a jövőben növekvő felelősséget kell magára vállalnia. Az esperes és Justin Welby, canterburyi érsek által együttesen celebrált egyszerű szertartáson Fülöp érdemeinek méltatásán kívül leginkább a zenei elemek hathatták meg a jelenlévőket és tévénézőket, különösen a Skót Királyi Ezred dudásai által előadott Lamentáció és a Királyi Tengerészet kürtösei játszotta Takarodó. A kamerák diszkréten elfordultak, amikor Fülöp koszorúját lifttel a királyi sírboltba emelték le. Ez azonban nem a végső nyughelye, a királynő halála után mindketten a közeli Frogmore-ban felépített VI. György emlékkápolnába kerülnek. A család nagy része gyalog távozott a búcsúztatásról. Megkülönböztetett figyelmet kapott, hogy az egymástól az utóbbi időben elhidegült Harry és Vilmos Katalin hercegnő társaságában együtt tette meg a kastélyig vezető rövid utat, elindulva remélhetőleg az enyhülés felé. Erzsébet a tervek szerint négy napot tölt még gyászban, majd visszatér hivatali teendőihez. 
A délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezette. Fülöpöt – ugyancsak saját kívánságnak megfelelően – a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.