Előfizetés

Von der Leyen a Jobbiknak: megvédjük a költségvetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 10:46

Fotó: THIERRY MONASSE / Anadolu Agency / AFP
Orbánék a szolidaritási segélyre is rátehetik a kezüket, írta Jakab Péter és Gyöngyösi Márton az Európai Bizottság elnökének
Az Európai Bizottság többször is aggodalmának adott hangot a jogállamiság magyarországi tiszteletben tartásával, elsősorban az igazságszolgáltatás és a média függetlenségével, a közbeszerzési verseny javításának szükségességével és a korrupcióellenes keretrendszerrel kapcsolatban — áll abban a levélben, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök küldött Jakab Péternek. A német politikus arról is biztosítja a Jobbik elnökét, hogy az uniós büdzsé védelmét szolgáló jogállami feltételrendszert január 1-jétől alkalmazzák, de emellett minden rendelkezésre álló eszközt fel fognak használni a közösségi költségvetés hatékony védelme érdekében. “Ez magában foglalja az ellenőrzések elvégzését, pénzügyi korrekciók bevezetését, amikor a Bizottság hiányosságokat vagy szabálytalanságokat állapít meg, vagy vizsgálatok indítását csalás gyanúja esetén”. Jakab a Facebook-oldalán tette közzé, hogy Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik európai parlamenti képviselőjével a bizottsági elnökhöz fordultak, mert “alapos okkal feltételezik”, hogy az EU Szolidaritási Alapjából legutóbb Magyarországnak javasolt 40 millió eurós segélyre “Orbánék ráteszik a kezüket”. Ahogy levelükben fogalmaznak: “Hazánkban egy olyan kormány van hatalmon, amely az elmúlt években sorra hágta át valamennyi európai, demokratikus normát, a korrupciót pedig állami szintre emelte. Orbán a hatalmát a független média megszüntetése mellett a szólásszabadság korlátozására, az állami intézmények megszállására, a választási manipulációkra, az emberek politikai alapú megfélemlítésére és nem utolsó sorban az Európai Uniótól érkező források megcsapolására alapozza. A bizottság elnökének is tudnia kell, hogy a szűk, oligarchákból és politikai kegyencekből álló garnitúra nem véletlenül utasítja el az Európai Ügyészséghez való csatlakozást sem… Segítsenek abban, hogy támogatásaik valóban oda jussanak el, ahol azokra a legnagyobb szükség van – azokhoz a magyarokhoz, akik elvesztették megélhetésüket és a kormánytól semmiféle segítséget nem kaptak”. Az Európai Bizottság március 11-ikén egy csaknem 530 millió eurós támogatási csomagra tett javaslatot az EU Szolidaritási Alapjából. Az összegből 17 tagállam és három csatlakozásra váró nyugat-balkáni ország részesülne. Magyarország kerete 40 millió euró. A segély a koronavírus elleni küzdelmet segítené, egészségügyi védőfelszerelések, egyéni védőeszközök beszerzésére, a betegség terjedésének megelőzését, nyomon követését és megfékezését célzó közkiadásokra lehetne fordítani.

Napi adatok: 199 halálos áldozat, 1645 új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 09:29

Fotó: Kiss Dániel / MTI
Meghaladta az 1,4 milliót azoknak a száma, akik már a második oltásukat is megkapták.
Kedd reggelre 1645 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 754 833-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 199 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 580-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. A gyógyultak száma 461 181, míg az aktív fertőzötteké 268 072-re csökkent. Jelenleg 8602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 980-an vannak lélegeztetőgépen. 
Kiemelték, a beoltottak száma meghaladta 3 317 052-t, közülük 1 400 703-an már a második oltásukat is megkapták. A vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztráltak száma több mint 4 millió 326 ezer, akiknek 69 százaléka már megkapta az oltást. – Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek – tették hozzá. (Képünkön a szedresi általános iskolában kialakított oltópont, ahol katonaorvosok is beadhatják a vakcinát)

A lakosság harmada bízik az idei nyaralásban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.20. 08:47
Fotó: Thinkstock
Leginkább a Balatont vennék célba a nyaralók, de az élmezőnyben van Hajdúszoboszló, Hévíz, Eger, Gyula, Zalakaros és Pécs is.
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni – derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből. A közleményük szerint míg tavaly a lakosság közel fele jutott el nyaralni a pandémia két hulláma között, az idei nyár már most kedvezőbbnek tűnik a hazai turisztikai szereplők számára. A Szállás.hu idén februártól kéthetente végez reprezentatív kutatást az Ipsosszal a lakosság körében az aktuális trendek nyomon követéséhez. A lazító bejelentések hatása egyértelműen látszik a foglalási számokban is, napról napra gyarapodnak a nyári előfoglalások – mondta Trepess Beatrix, a Szállás.hu közösségi média- és pr-menedzsere a közleményben. A tavaly ilyenkori foglalásoknak a többszöröse érkezik jelenleg a nyárra. Az átlagos foglalási ár éjszakánként és személyenként 9070 forint, az átlagos foglalási érték 118 700 forint. Bár a kutatásban részt vevők többsége maximum 100 ezer forint körüli szállásköltséggel tervez, a teljes nyaralásra többet költenének, maximum 300 ezer forinttal kalkulálnak – ismertette. Az átlagos foglalás 4 éjszakára szól idén, míg tavaly 2-3 éj volt, a Szállás.hu foglalási adatai alapján az átlagos vendéglétszám foglalásonként 3-4 fő. A kutatás szerint 10-ből 8 nyaralást tervező nem hotelben tölti majd nyaralását: az idei nyári foglalások 33 százaléka apartmanba szól, míg hotelbe 25 százalék. Az eddig lezárt öt kutatás alapján kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből 2 fő tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (11-12 százalék). Április elején a nyaralást nem tervezők aránya stagnálást mutat, a lakosság egyharmada továbbra sem tud vagy nem mer tervezni. Az Ipsos felmérése szerint a legkedveltebb belföldi úti cél a Balaton és környéke, ahová a nyaralók több mint fele utazna idén. Ezen belül kifejezetten Siófokra 10-12 százalékuk menne üdülni. Megnőtt Hévíz népszerűsége (7 százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred–Szilvásvárad is. A Szállás.hu előfoglalási adatai alapján Balaton továbbra is népszerű, a foglalások 35 százaléka ide szól június-július-augusztus időszakra. A nyári top10 belföldi úti cél között az első helyezett és további 3-4 település is a Balaton térségében van. A legkeresettebb Siófok, a foglalások ötödével. Az élmezőnyben van Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Eger, Gyula, Zalakaros, Pécs, Balatonlelle és Szeged is. Régiós bontásban kedvelt Észak-Magyarország is, a foglalások 16,3 százalékával, a Nyugat-Dunántúlra eddig minden tizedik foglalás szól, a Dél-Alföldre pedig az összes leadott foglalás 9,4 százaléka. A kutatás a magyar 18-59 éves internetező lakosságra nem, kor, régió és településtípus szerint reprezentatív.