internet;szolgáltatók;digitális oktatás;

Tartozik az állam az ingyen netért

A szolgáltatók több mint fél éve ingyen biztosítják a netes hozzáférést mintegy 280 ezer ügyfélnek, ám eddig a kormány nem igyekezett a cégeket kompenzálni.

A kormány tavaly a felsőoktatásban, majd októberben a középiskolákban, idén pedig már az alapfokú oktatásban tanuló diákok számára is ingyenessé tette az internethasználatot a digitális tanrend keretében. A szolgáltatók több mint fél éve ingyen biztosítják a netes hozzáférést mintegy 280 ezer ügyfélnek, ám eddig a kormány nem igyekezett a cégeket kompenzálni, s ez főleg a kis helyi szolgáltatóknál likviditási gondokat okoz.

Már arra is volt példa, hogy egy kis cég felfüggesztette az ingyenes szolgáltatást. Az innovációs tárca kedden bejelentette, hogy a 12 milliárd forint éves árbevétel alatti kisebb cégek most már pályázhatnak kompenzációra - közölte Solymár Károly Balázs, a tárca digitalizációért felelős helyettes államtitkára. A közleményben arról nem volt szó, hogy az internetszolgáltatók mikor kapják meg a nekik járó támogatást, és mikor fizetik ki a nagyokat.