Előfizetés

Érzékenyen reagálnak a zajokra a pingvinek

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.21. 14:19

Fotó: BORIS ROESSLER / dpa Picture-Alliance / AFP
Először sikerült az állatok hallását standard módszerekkel vizsgálni.
Érzékenyen reagálnak a pingvinek a víz feletti és alatti zajokra is a kutatók szerint. A Humboldt-pingvinek (Spheniscus humboldti) a vízen kívül bizonyos frekvenciákra ugyanolyan érzékenyek, mint az emberek – mondta el a kutatást vezető Michael Dähne. A vizsgálat eredményeit április végén mutatják be először egy konferencián. A szakértők a pingvinek víz alatti és szárazföldi hallását vizsgálták, elemezték hallószerveik működését a berlini Természettudományi Múzeum gyűjteményében lévő pingvinkoponyák számítógépes vizsgálatai segítségével. Be is tanítottak állatokat a viselkedési tesztek végzéséhez: Stralsundban négy Humboldt-pingvint helyeztek el egy-egy hangszigetelt dobozban, amelynek egy bizonyos felületét kellett megérinteniük, ha meghallottak egy hangot. „A projektben bebizonyítottuk, hogy a pingvinek a víz alatt reagálnak a zajokra” – mondta Dähne. A víz alatti hangokra való reagálás határait azonban nem sikerült a kívánt pontossággal megállapítani. Először sikerült az állatok hallását standard módszerekkel vizsgálni. Ezzel nagy lépést tettünk afelé, hogy a pingvineket érintő, a hajóközlekedésből vagy a tudományos műszerekből származó zajterhelést vizsgálhassuk – mondta Mirjam Müller, a német környezetvédelmi minisztérium sarkvidéki területek védelmével foglalkozó munkatársa.

Eltűnhetnek az óangol juhászkutyák Nagy-Britanniából

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.21. 14:19

Fotó: MICHEL GUNTHER / Biosphoto / AFP
Életmódbeli változásokkal magyarázzák a szakemberek a bobtailek népszerűségének csökkenését.
Eltűnhetnek Nagy-Britannia utcáiról az óangol juhászkutyák (bobtail) – figyelmeztetett a brit Kennel Club, amely szerint az egykor népszerű kutyafajtát először sorolták be sebezhetőként az országban. A szervezet szerint tavaly mindössze 227 bobtailkölyköt regisztráltak Nagy-Britanniában, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb mutatója – olvasható a thedailyguardian.net honlapon. A dús, fehér-szürke színű bundájáról ismert kutya annak idején a Dulux festékmárka „arcaként” lopta be magát az emberek szívébe. Még a Beatles is szentelt egy dalt a fajtának: 1968-ban Paul McCartney a kutyájának címezte a My Dear Martha című szerzeményt. Az óangol juhászkutya fénykora 1979-ben volt csaknem 6 ezer regisztrációval, amivel a kilencedik legnépszerűbb fajta volt a szigetországban. A Kennel Club szóvivője, Bill Lambert szerint a fajta népszerűségének csökkenése az „életmódbeli változásokkal” magyarázható, mivel ezek a „nagyfokú gondozást és testmozgást igénylő ebek” nem alkalmasak arra, hogy kis helyen tartsák őket. 

Sárgyűjtőhelyekkel segíthetjük a fecskéket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.21. 13:30

Fotó: Orbán Zoltán / MME
Alig találnak alapanyagot, amivel tatarozhatnák a fészkeiket a molnár- és füsti fecskék.
Nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füsti fecskék költése idén tavasszal is: az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik. A jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú településeken az egyre gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk, amivel tatarozhatnák, megépíthetnék fészkeiket. A helyzetüket nehezíti, hogy eltűntek az útszéli pocsolyák, jószágitatók is – írta közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Segíteni, mint írták, a természetes és a mesterséges fészkek, fészektelepek közelében létesített sárgyűjtőhelyekkel lehet. A szakemberek tanácsa szerint kisforgalmú utak földes padkáján, gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet „iszapoljunk be”, majd addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj már nem tud többet beszívni. Ezt követően az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően, néhány naponta locsoljuk meg a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt. Ilyen sárgyűjtőt a kertben is lehet létesíteni, de alkalmazhatunk tálcás sárgyűjtőhelyet is, amely akár erkélyen, tornácon is használható. A sárgyűjtőhelyeket április második felétől legalább május végéig, folytatódó aszály esetén a másodköltés kezdetekor, június végétől néhány újabb hétig érdemes működtetni.