Előfizetés

Internetes oltóponti foglalással kísérletezik a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.21. 11:04

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Úgy tűnik, a kabinet is belépett a XXI. századba, azt követően, hogy lassan többségbe kerülnek a beoltottak.
Az egyetemi oltópontokon a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy internetes foglalási rendszert. Az oltás felgyorsítása érdekében 70 ezer, már oltásra regisztrált ember fog SMS-ben értesítést kapni, hogy az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljon magának jövő hét hétfő, kedd vagy szerdára

- írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Megjegyzik, hogy amennyiben a rendszer sikerrel vizsgázik, megfontolják az általános kiterjesztését minden regisztráltra. Hangsúlyozzák, minden más, a témában megjelent információ álhír. Bővebb tájékoztatást az operatív törzs nyilvános "sajtótájékoztatójára" ígért a kabinet, melyről élőben tudósítunk.

Szlávik János óvatosabb lenne a mozik és színházak újranyitása kapcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.21. 10:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint beltéren egy szuperterjesztő maszk nélkül akár száz embert is meg tud fertőzni.
Aggasztónak nevezte a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az ATV Start című műsorában, hogy egy-két városban növekedik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben. Szlávik János elmondta, az óvodák, bölcsődék, kisiskolák kinyitását jó döntésnek tartja, mert ugyan vannak olyan esetek, amikor a gyerekek a vírusfertőzés után kerülnek súlyos állapotba, de nem ők számítanak a fő veszélyeztetettnek. A terasznyitást ugyancsak jó dolognak tartja, a mozik és színházak esetében óvatos lenne.
„Beltéren, ha egy szuperterjesztő maszk nélkül van, akár 100 embert is meg tud fertőzni”

Emiatt ha lesz egy olyan döntés - miszerint csak védettségi igazolvánnyal lehet ezen helyeket meglátogatni - azt támogatni fogja.  Az oltásokról szólva elmondta, a 16 év felettiek már kaphatnak bizonyos típusú vakcinákat, a 12 és 16 év közöttiek esetében az oltás még mindig vita tárgya. A szakember általánosságban nem pártolja a kiskorúak oltását, már csak azért sem, mert egy gyerek nem lehet szuperterjesztő. A koronavírus elleni gyógyszerről azt mondta, őszre vagy télre lehet meg a hatékony készítmény.

Visszavonják a civiltörvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.21. 10:14

Fotó: Népszava
A kormány benyújtotta a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény eltörlését, de a szervezetek azért így sem nyugodhatnak meg teljesen.
"Hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény

– ez olvasható abban a törvénymódosító javaslatban, amelyet a hvg.hu vett észre. A kormány által beadott tervezet az EU bíróságának tavaly nyári döntése nyomán született, amely kimondja, a civiltörvény összeegyeztethetetlen az uniós joggal.  A módosítás ténye örvendetes, ugyanakkor továbbra sem lélegezhetnek fel teljesen az érintettek, mivel minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék évente vizsgálatot készít majd. A módosító értelmében a korábban fideszes politikusként ténykedő Domokos László által vezetett szervezet vizsgálódása alól csak a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek majd kivételt.