Előfizetés

Keményen fellép az orosz rendőrség a Navalnij mellett tüntetőkkel szemben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.21. 12:07

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Az orosz ellenzéki politikus hívei szerdára hirdettek megmozdulást.
A rendőrség több orosz városban házkutatást tartott aktivistáknál és újságíróknál az Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus támogatására tervezett országos megmozdulás reggelén – közölték szerdán orosz ellenzéki hírportálok. Moszkvában őrizetbe vették Ljubov Szobolt, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) jogászát. A Meduza hírportál szerint Szentpéterváron, Kurganban, Nyizsnyij Novgorodban, Pjatyigorszkban és Irkutszkban történt házkutatás vagy őrizetbe vétel. A tüntetések részvevőivel szembeni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info jogvédő szervezet szerint Oroszországban moszkvai idő szerint délután ötig 165 személy vettek őrizetbe, köztük 30-at Novokuznyeckben, 27-et Kemerovóban, 13-at Irkutszkban és 12-t Tomszkban, hetet-hetet Nahodkában, Bratszkban és Szentpéterváron, ötöt Nyizsnyij Novgorodban, négyet pedig Moszkvában. A főváros központjában a Manézs teret fémkordonnal vették körül.  Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy Navalnijt kedden az ügyészségi felügyelet keretében felkereste négy olyan orvos, aki nem az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) alkalmazottja. Moszkalkova közölte, hogy egyelőre nincs komoly ok az aggodalomra az őrizetes egészségi állapotával kapcsolatban, a szükséges ellátásban részesül és infúziót kap. Kedden az ellenzéki politikus ügyvédjei azt mondták, hogy Navalnijnak, aki folytatja az éhségsztrájkot, nehezére esik a beszéd és az ülés, és nem részesül vitaminkúrában, ahogy azt korábban az FSZIN állította, hanem csak glükózinfúziót kap, és a karját összeszurkálták a vénáját kereső ápolónők. Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt 44 éves politikusnak rendkívül rossz a vérképe, és akár a közeli napokban meghalhat. Navalnij hívei vasárnap hirdettek meg szerdára az ellenzéki politikus támogatására országos megmozdulást, amelynek megtartását több városban, köztük Moszkvában elutasították a helyi hatóságok, egyebek között a járványellenes korlátozásokra hivatkozva. Korábban az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.
Navalnij orvosát elvitték a börtön elől
Fotó: EVGENY ODINOKOV / AFP

Éveken belül kiválhat Észak-Írország az Egyesült Királyságból

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.21. 10:34

Fotó: PAUL FAITH / AFP
Legalábbis így vélik az ír sziget lakói.
A BBC brit közszolgálati médiatársaság az ír sziget politikai megosztásának közelgő századik évfordulója alkalmából Észak-Írországban és Írországban is átfogó felmérést végeztetett a LucidTalk közvélemény-kutató céggel - írja az MTI.      A magyar állami hírügynökség által szerdán ismertetett eredmények szerint a határ két oldalán egyaránt többségben vannak azok, akik szerint tíz éven belül még nem várható Észak-Írország és az Ír Köztársaság egyesülése: Észak-Írországban 55 százalék, Írországban 59 százalék tartja ezt valószínűtlennek. 
Arra a kérdésre azonban, hogy véleményük szerint 25 év múlva mi lesz a helyzet, a felmérésbe bevont észak-írországiak 51 százaléka, az írországiaknak pedig az 54 százaléka úgy vélekedett, hogy Észak-Írország addigra elhagyja az Egyesült Királyságot és egyesül az Ír Köztársasággal.

Az észak-írországi konfliktus rendezési folyamatát elindító 1998-as nagypénteki - hivatalos nevén belfasti - megállapodás azt írja elő, hogy az Ír Köztársaságban és Észak-Írországban is egyidejű népszavazást kell tartani az ír sziget egyesítéséről, ha a brit és az ír kormány egybehangzó megítélése szerint ennek a határ mindkét oldalán számottevő a társadalmi támogatottsága. Az azóta hatalmon volt brit kormányok azonban rendre úgy ítélték meg, hogy a referendum a közvélemény megoszlása alapján nem indokolt. A BBC megbízásából elvégzett, szerdán ismertetett átfogó felmérés ezt a megítélést látszik alátámasztani. A közvélemény-kutatás szerint ugyanis Észak-Írországban - ahol a brit koronához nagyrészt hű protestáns lakosság többségben van - a válaszadók 49 százaléka azt mondta, hogy ha "ma" tartanának népszavazást, arra voksolna, hogy Észak-Írország maradjon az Egyesült Királyság része, és csak 43 százalék támogatná az egyesülést az Ír Köztársasággal. Írországban ugyanakkor többségben vannak az egyesülés hívei: 51 százalék válaszolta azt, hogy népszavazás esetén az ír sziget egyesítésére voksolna és mindössze 27 százalék szavazna arra, hogy Észak-Írország továbbra is az Egyesült Királyságban maradjon. Az ír sziget megosztásáról, a független Írország és az Egyesült Királyságban maradó Észak-Írország létrehozásáról intézkedő, az ír függetlenségi háború lezárását célzó londoni parlamenti határozat 1921. május 3-án lépett életbe, és V. György király 1921. június 22-én nyitotta meg Belfastban az első észak-írországi parlamentet. A brit kormány ünnepi és megemlékező rendezvényekkel készül Észak-Írország megalakulásának századik évfordulójára, ám a BBC megbízásából készült felmérés szerint még az észak-írországi lakosságon belül is csak 40 százalék gondolja úgy, hogy az évforduló ünneplésre ad okot. 
A megkérdezett észak-írországiak 76 százaléka ugyanakkor egyetért azzal a megállapítással, hogy az Észak-Írország státusa feletti viszály továbbra is rendezetlen és nem lehet kizárni az erőszakcselekmények kiújulását sem.

Ugyanezekkel a megállapításokkal az Ír Köztársaságban elvégzett egyidejű felmérés résztvevőinek 87 százaléka értett egyet. A feszültség érezhetően erősödik a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás óta. A referendumon az Egyesült Királyság teljes lakosságának szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre, Észak-Írországban azonban a szavazók 55,8 százaléka a további EU-tagságra szavazott. Az EU-népszavazás óta rendkívüli mértékben felerősödtek Skócia függetlenségi törekvései is, miután a skót választók 62 százaléka arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az EU tagja. A függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt irányította skót kormány már több gyakorlati jogi lépést tett az újabb függetlenségi népszavazás előkészítésére, jóllehet a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti brit kormány jelenleg nem hajlandó ehhez hozzájárulni. Skóciában 2014-ben már tartottak egy népszavazást a függetlenségről, de akkor a skót választók 55 százaléka még az elszakadás ellen voksolt.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.