veszélyhelyzet;előválasztás;

Hosszabbítás

Érdekes megoldással rukkolt elő megint az éj leple alatt a kormány. A legújabb Semjén-féle javaslat öt hónappal, szeptember végéig tolná ki a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetet, ami amúgy egy hónap múlva járna le.

Az előterjesztés indoklásában az áll, hogy „az új vírusvariánsok (…) Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés”. Ezt épp azokban a napokban tolják elénk, amikor enyhítettek a kijárási szabályokon, sok üzlet ismét megnyithatott, az óvodásokat és alsó tagozatosokat – a tiltakozások ellenére – visszakényszerítették az oktatásba, és bármelyik pillanatban nyílhatnak az éttermek, kávézók teraszai, továbbá karnyújtásnyira van a mozik, színházak, szállodák kapuinak szélesre tárása. Vagyis egyszerre indokolt a fokozott védekezés (amikor a kormánynak teljhatalmat adó felhatalmazási javaslatot kell magyarázni) és a szédítően gyors enyhítés.

Olyan érzésünk lehet, mint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnél, amit 2016 óta tartanak fenn (most épp szeptember 7-ig van érvényben), úgy, hogy annak semmilyen, az adott törvényben leírt feltétele nem áll fenn. Arra jó, hogy például egyes hatósági eljárásokat egyszerűsítsenek, vagy korlátozzák a nyilvános és közforgalmú intézmények működését, esetleg a rendőrök bizonyos területeket lezárhassanak.

Ugyanígy a veszélyhelyzeti hosszabbítás is kapóra jöhet a Fidesznek. Ilyenkor például a közterületeken is be kell tartani a megfelelő védőtávolságot, továbbá minden gyülekezés tilos. Márpedig a parlamenti választás kampánya ősszel pörögne fel, az ellenzéki szövetség akkor tartaná az előválasztásokat, esetleg gyűléseket vagy politikai rendezvényeket. De ezt csak úgy tehetik majd meg, ahogy a kormány akarja. Vagy nem akarja. Ez ad valódi értelmet a Semjén-féle öt hónapos hosszabbításnak.