Előfizetés

A WHO és az EMA hamarosan együtt vizsgálja meg a Szputnyik V gyártását

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.22. 21:54

Fotó: MTVA/Koszticsák Szilárd
Szakértőik jelenleg az orosz oltóanyag klinikai gyakorlatát ellenőrzik.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői május 10-én kezdik meg közösen az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértőivel a Szputnyik V Covid-19 elleni védőoltás gyártási eljárásának vizsgálatát – jelentette be csütörtökön a WHO.
– A megfelelő gyártási gyakorlatra vonatkozó felülvizsgálat május 10-től június első hetéig tart

– közölte az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete a Reuters hírügynökség megkeresésére.

– A WHO és az EMA közös szakértői csoportja jelenleg az orosz Gamaleja intézet által kifejlesztett Szputnyik V megfelelő klinikai gyakorlatát ellenőrzi – közölte még a WHO.
A WHO szakértői április 26-án tárgyalják a Sinopharm kínai gyógyszergyár védőoltását a sürgősségi felhasználásra jóváhagyott vakcinák listájára történő esetleges felvétel szempontjából.

Ezt követi május 3-án a Sinovac kínai gyógyszergyár vakcinájának a vizsgálata.  – Néhány nappal későbbre várjuk a döntést – közölte a WHO. A WHO eddig a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxford és a Johnson and Johnson vakcináját hagyta jóvá, elfogadva azok biztonságosságát és hatásosságát, útmutatót nyújtva ezzel az egyes országok gyógyszerfelügyeleti szerveinek.

Navalnij-ügy: Mossa kezeit a Kreml

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.04.22. 19:46

Fotó: OLGA MALTSEVA / AFP
Putyinék szerint az orosz ellenzéki politikus esete kizárólag a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat hatáskörébe tartozik.
Alekszej Navalnij esete nem tartozik a Kreml hatáskörébe. A vele kapcsolatos minden kérdést a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálathoz kell intézni és ha bármilyen jogsértés esete merülne fel, akkor az azzal kapcsolatos kérdéseket az ügyészséghez kell intézni - mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva.
A média képviselői arra is kíváncsiak voltak, reagált-e a Kreml az Egyesült Államok azon figyelmeztetésére, hogy ha az éhségsztrájkoló Navalnij meghal, akkor Oroszország komoly következményekre számíthat. Peszkov szerint a Kreml nem reagált az amerikai „fenyegetésre”.

Szerdán ugyanis a hatósági tiltás, a szervezők reggeli őrizetbe vétele ellenére Oroszország kétszáz településén vonultak utcára tüntetők Navalnij szabadon bocsátását követelve. A megmozdulásokat monitorozó civil szervezet, az OVD-Info jelentése szerint a megmozdulások során legkevesebb 1004 személyt tartóztattak le (más források szerint 1700-t). Legtöbbet, 351-, Szentpéterváron vettek őrizetbe. Emberi jogi szervezetek és nyugati politikusok sora szólította fel Moszkvát Navalnij szabadon bocsátására és fejezte ki aggodalmát egészségi állapota miatt. Szerdán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa Navalnij azonnali külföldre szállítását, külföldi gyógykezelését sürgette, mivel minden jel arra mutat, hogy a katonai kórházban, ahová a büntetőtelepről átszállították hétfőn, nem kap megfelelő orvosi ellátást. Vlagyimir Putyin eközben rea­gált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felvetésére, aki a napokban meghívta őt a kelet-ukrajnai szakadár területre, a Donbászra. Az orosz elnök nem utasította el a személyes találkozó lehetőségét, de az üzente Zelenszkijnek, hogy Moszkvában bármikor szívesen látják őt.
Putyin csütörtökön Alekszandr Lukasenko belorusz elnököt fogadta az orosz fővárosban.

Minszki előzetes jelentések szerint a két elnök többek között a „jelenlegi kihívásokra és fenyegetésekre adott közös reagálás kérdését” is megvitatják. Amint arról a Népszava is beszámolt, Moszkva állítja, hogy az orosz hírszerzés meghiúsított egy Lukasenko elleni puccskísérletet, amelynek egyik lebukott szervezője amerikai állampolgár is. Putyin és Lukasenko ebben az évben már másodjára találkoztak, legutóbb február 22-én Szocsiban.

Putyin kész Moszkvában fogadni az ukrán államfőt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.22. 19:07

Fotó: TIZIANA FABI, LUDOVIC MARIN / AFP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy Ukrajna üdvözli az orosz csapatok visszavonulását a határtól.
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön bejelentette, hogy kész ukrán hivatali partnerét, Volodimir Zelenszkijt Moszkvában fogadni a kétoldalú viszony megtárgyalására. 
– Ha helyre akarja állítani a viszonyokat, azt csak üdvözölni fogjuk

– reagált Putyin Zelenszkij kedden megfogalmazott, találkozót szorgalmazó indítványára. Közölte, hogy ha az ukrán elnök a Donyec-medencei rendezésről akar tárgyalni, akkor a donyecki és a luhanszki szakadár köztársaság vezetőjével kell találkoznia és csak azután Oroszországéval. Csütörtökön Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elértnek nyilvánította a hadgyakorlat céljait, és elrendelte, hogy pénteken állítsák le az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzést. A tárcavezető azzal indokolta a döntést, hogy a váratlan ellenőrzés céljait sikerült teljességgel elérniük, és a csapatok bebizonyították, hogy képesek az ország védelmét megbízhatóan biztosítani. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Twitteren reagált a csapatkivonás hírére. Közölte, hogy Ukrajna üdvözli az orosz csapatok visszavonulását a határától, és köszönetet mond a nemzetközi partnereknek a támogatásukért
– A határunkon lévő csapatok számának csökkenésével arányosan csökken a feszültség. Ukrajna mindig készenlétben van, de üdvözöl bármilyen lépést, amely a katonai jelenlét csökkentésére és a Donyec-medencei helyzet enyhítésére irányul. Ukrajna békére törekszik. Köszönet a nemzetközi partnereknek a támogatásért

– írta az államfő üzenetében.

Az utóbbi időben különösen feszültté vált a viszony Ukrajna és Oroszország között azután, hogy a Donyec-medencei válságövezetben egyre gyakoribbá váltak a tűzszünetsértések, március 26-án pedig négy ukrán katona is életét vesztette. Azóta velük együtt mostanra már több mint egy tucat ukrán katona halt meg a térségben, a legutóbbi csütörtökön repesztalálat következtében. A válság súlyosbodásáért Kijev és Moszkva egymást teszi felelőssé. Közben Oroszország egyre több katonát és fegyverzetet vont össze Ukrajna határai közvetlen közelében, ami ellen szót emelt már az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és a NATO is. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Oroszország egy hét alatt 120 ezer fölé növeli az ukrán határ mentén és az általa önkényesen megszállt Krím félszigeten összevont katonáinak a létszámát, a Krímbe pedig ballisztikus rakétákat is telepített. Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök március 30-án a kijevi parlamentben arról beszélt, hogy Oroszország hadgyakorlat leple alatt az orosz-ukrán határ közelébe, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre és a Krímbe 28 harcászati zászlóaljat vont össze, és még további egységek érkeznek. Julija Mendel, Zelenszkij sajtótitkára április 11-én egy tévéműsorban közölte: Oroszország negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ mentén, és ugyanennyit a Krím félszigeten. Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők nem terveznek támadó műveletet a Donyec-medencében.