Előfizetés

Minden kalauz testkamerát kap a MÁV-nál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.25. 14:22

Fotó: John Gomez / Shutterstock
Kevesebb támadás éri őket így munka közben.
A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja munkatársait ért bántalmazások megelőzését, elkerülését, testi-lelki épségük megőrzését, ezért további közel 1000 testkamera beszerzését tervezi

- közölte vasárnap a vasúttársaság.

Mint írták, céljuk, hogy az összes jegyvizsgáló tudja az eszközöket használni minden szolgálati helyen. Emlékeztetnek, hogy 2019. szeptember 1-től van lehetőség a testkamera használatára, tavaly augusztustól pedig már több elővárosi vonalon is kötelező a jegyvizsgálóknak viselni az eszközt. Megjegyzik, azokon a vonatokon, amelyeken korábban az esetek többsége történt, minimálisra csökkent a bántalmazások száma. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. Idén az első negyedévben az egy évvel korábbi időszakban tapasztalt 22-höz képest 12, míg áprilisban eddig 5 atrocitás történt, a tavalyi 7-hez képest. Ezek közül Budapesten 3; további 7 megyében 9 támadás történt. 2018-ban 123; 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az idei 16 támadás közül 10 tettlegesség; 4 tettleges becsületsértés; 2 pedig verbális agresszió volt a vasúttársaság alkalmazottját közvetlenül vagy közvetetten veszélyeztető esemény. Nyolc napon túl gyógyuló sérülés 1 esetben történt. 
Az elkövetők 69 százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt

- áll a MÁV tájékoztatásában.

Mutatjuk az ötöslottó e heti nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.24. 19:44

Fotó: Népszava
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 13 (tizenhárom) 17 (tizenhét) 34 (harmincnégy) 50 (ötven) 61 (hatvanegy) Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 30 darab, nyereményük egyenként 1 533 190 forint; 3 találatos szelvény 2360 darab, nyereményük egyenként 21 185 forint; 2 találatos szelvény 72 388 darab, nyereményük egyenként 1795 forint; Joker: 846095

30 éves az Országos Polgárőr Szövetség -személyes bélyeget bocsátott ki a Posta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.24. 14:53

Fotó: Fürjes Viktória / Magyar Posta
Az önkéntesekre épülő szervezet nem csak a bűnmegelőzésben segít, hanem az élet számos területén, így a járvány elleni védekezésben is.
Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) alapításának harmincadik évfordulójára személyes bélyeget bocsátottak ki; az önkéntes elven működő szervezet tagjai három évtizede vannak jelen a társadalom mindennapjaiban és támogatják a hatóságok munkáját – írta a Népszavához eljuttatott közleményében az Országos Polgárőr Szövetség.  A rendszerváltás éveiben megalakult szervezetnek a közbiztonság fenntartása és a bűnmegelőzés elősegítése volt az elsődleges célja. Ma már pedig a településeken járőr- és figyelőszolgálatot teljesítenek, közreműködnek baleset- és bűnmegelőzésben, áldozatvédelemben, vagyonmegóvásban és természetvédelemben, emellett az elmúlt egy évben mintegy 2 millió órában nyújtottak segítséget a járvány elleni védekezésben. A Saját bélyegem elnevezésű személyes bélyeg szelvényrészének grafikáját, a hozzá tartozó alkalmi borítékot és a bélyegzőt Weisenburger István tervezte. A bélyeghez tartozó szelvényen és a bélyegzőben az OPSZ logója látható. A filatéliai újdonság 70 000 példányban a Pénzjegynyomdában készült; 2021. április 23-tól pedig megvásárolható a Filapostán, a kijelölt postákon, vagy megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.