Előfizetés

Demeter Szilárd kiharapna egy darabot a Diákvárosból

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.04.27. 06:20

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) új, 21. századi igényeknek megfelelő épületét is a Diákvárosban húzná fel a Petőfi Irodalmi Múzeum.
A kínai egyetem mellett a Budai várból kitelepítendő Széchenyi Könyvtárnak és más kulturális intézményeknek is a Diákvárosban és környékén keresnének új helyet – erősítette meg a Népszavának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy nem csak a nagy vitákat kiváltó Fudan egyetem vinne a főváros által támogatott Diákvárosnak szánt területből, hanem Demeter Szilárd víziója is. 
A PIM tervei nem újkeletűek, de ha minden elképzelésük megvalósul, akkor az több területet visz majd el, mint amivel eddig bármikor számoltak.

A Fudan Egyetem budapesti campusával kapcsolatban sokat emlegetett Snohetta-féle városépítészeti mestertervben a terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták. Itt épülhetne fel a PIM főigazgatójának álma – a Széchenyi könyvtár mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló – „edukációs-kulturális erőtér” vagy legalábbis egy része. Természetesen kiemelt beruházásként. A januárban újabb két évre a nemzeti könyvtár és az irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá kinevezett, a magyar könnyűzenét és irodalmi életet 63 milliárdból újrahangoló múzeumigazgató elsőként arról szeretné meggyőzni a kormányt, hogy az OSZK végleges új központjának megépüléséig jelenlegi helyén maradhasson, ne kelljen közben átmeneti otthonba költöznie. Az Orbán-kormány egyre gyorsuló ütemben kebelezi be a várnegyedet. Ennek égisze alatt a Magyar Nemzeti Galériát a Városligetbe, az OSZK-t átmeneti helyekre költöztetné. Az új fővárosi vezetés azonban részben megakasztotta a Liget-projektet és vele a galéria kitelepítését, a Széchenyi Könyvtár körül azóta csak az ötletelés folyik. Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának azonban határozott víziói vannak. „Épp az imént egyeztettünk a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK), akik előkészítik a projektet. Jelen pillanatban az igényelt négyzetméterszámot tudjuk megadni, illetve azokat a szakmai koncepciókat, amelyekből a tervezők megérthetik, hogy a két – hozzám tartozó – intézmény (OSZK és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI) – a Szerk.) mit szeretne jövőképként. Mindkét intézmény esetében az ott dolgozókra, illetve vezetőkre bíztam, hogy álmodják meg tudásuk szerint a lehető legjobb, világszínvonalú szakmai koncepciót. Bízom bennük, képesek erre.
Minden más (terület, tervpályázat, megvalósítási ütemterv stb.) a BFK és a kormány döntési kompetenciája

- válaszolta Demeter Szilárd a 135 hektáros Diákváros területére tervezett intézményekre vonatkozó kérdéseinkre.  Arra a felvetésre, miszerint így tovább csökkenne a kollégiumok elhelyezésére rendelkezésre álló terület, Demeter azt válaszolta, hogy „a leendő Diákváros környékén még bőségesen található olyan ingatlanfejlesztési terület, ahol elférhet egy ilyen jellegű ingatlanfejlesztés. Már ha a kormány úgy dönt, hogy oda telepíti ezeket. Fürjes Balázzsal és Káel Csabával több lehetséges helyszínről is beszéltünk, de dönteni a kormány fog. Nem venném a bátorságot, hogy helyettük döntsek”. Demeter szavaiból úgy tűnik, ez lehet az egyik óriásprojekt, amit Fürjes Balázs államtitkár a Diákváros-projekt elvétele után vigaszdíjként kapott. Káel Csaba mozgóképipar kormánybiztosként nem csupán a Nemzeti Filmintézet, hanem az SZFE új campusa okán vesz részt a projektben. Arra kérdésünkre viszont nem válaszolt a PIM főigazgatója, hogy mikorra készülhetnek el a tervek, az épületek. Mint ahogy azt sem tudtuk meg, hogy mi lesz a felszabaduló épületekkel: eladják, vagy más intézmény költözhet oda? Az OSZK várbeli helyszínére már régóta pályázik a kormány, de az OSZMI által most használt Krisztina téri Áldásy-palota és a Bajor Gizi villa szintén értékes ingatlan.  
Demeter válaszában arra sem tért ki, hogy a fenti projektet miképpen érinti a kormány Fudan Egyetemmel kötendő stratégiai megállapodása, illetve a beruházás átadása Palkovics Lászlónak.

Mint ismeretes a stratégiai megállapodás aláírására Palkovics László innovációs minisztert, a Diákváros projekt frissen kinevezett kormánybiztosát kérte fel a kormány, aki ezen a héten eleget is tesz ennek. Ebből is jól látható, hogy az Orbán-kabinet a fővárosi és a kerületi önkormányzat tiltakozása ellenére sem enged a kínai egyetemi 500 milliárdos tervből. Nem hatott sem Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester tervezett népszavazásról szóló bejelentése, sem Karácsony Gergely főpolgármester fenyegetése arra vonatkozóan, hogy visszalépnek az atlétikai világbajnokság rendezésétől, ha csökken a kollégiumi férőhelyek száma. Palkovics szerint lesz elég hely mindenre, nem a diákváros kollégiumi helyének terhére építenék meg a Fudan Egyetemet. A kormánybiztos az Indexnek adott interjúban (lapunk kérdéseire az ügy kipattanása óta nem válaszol) azt mondta, hogy a tervek szerint „a földcsíknak eredetileg is csak a déli része a kollégiumoké, középen áll a vásárcsarnok, a harmadik, északi része egyetemi, intézményi övezet, itt épülne a Fudan, míg a negyedik földdarab a Soroksári út Pest felé eső oldala, ide cégek érkezhetnek, kutatóintézetek épülhetnek”. Palkovics nem érti, hogy ki és miért állítja, hogy kiszorul a diákváros a területről. Aligha ugyanazt a mestertervet nézik Karácsony Gergellyel és Baranyi Krisztinával. A Snohetta-féle Fürjes által is bemutatott változaton ugyanis egyértelműen látszik, hogy a 135 hektáros „földcsíknak” nem csupán a déli részén, hanem a Fudan Egyetemnek szánt területen is épültek volna diákszállások, sőt lakófunkció, iroda és hotel is helyet kapott volna. Az összképen tovább ronthat a máshonnan ide telepített kulturális intézmények megépítése. Demeter Szilárd szerint a fenti intézmények Ferencvárosba telepítését Baranyi is támogatja.  
„Az atlétikai központtal kapcsolatos megállapodás részeként a kerület felajánlott egy nagy rozsdaövezeti területet a Széchényi-könyvtár új épületének megépítésére. Az önkormányzat pedig hozott egy határozatot, miszerint támogatja, hogy a kormány az adott helyszínt ebből a szempontból megvizsgálja. De azóta egyetlen egyszer sem egyeztettünk ebben az ügyben”

– pontosított megkeresésünkre Baranyi Krisztina. A kerületi területfelajánlást pedig azzal indokolta, hogy a Soroksári út és a Gubacsi út közötti, a Koppány utcától az Illatos útig húzódó, a Diákváros fejlesztési területével csaknem megegyező méretű, a Fudan Egyetem budapesti campusának 3. ütemeként megjelölt diákvárosi területtel szemközti ingatlanegyüttes jelenleg alulhasznosított, csak néhány szedett-vedett épület, üzem, üzlet, raktár működik ott. Ez talán elég nagy lenne a Demeter-Káel-féle grandiózus tervek megvalósítására, a Diákvárosban megjelölt telkek ugyanis túlságosan kicsit ehhez. Kivéve, ha a kollégiumok ellenében növelnék a „kulturális erőtér” által elfoglalható területet.

Hálásak az oroszok a magyar kormány propagandájáért

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.04.27. 06:00

Fotó: Bruzák Noémi / MTI/MTVA
A kutató és a statisztikus kiigazít, a Szputnyik-gyártó elégedett – reakciók a nagy vitákat kiváltó kormányzati vakcinainfóra.
Nemcsak itthon váltott ki heves reakciókat az a hétvégén nyilvánosságra hozott táblázat, amellyel a kormányzat igyekezett alátámasztani Gulyás Gergely kancelláriaminiszter múlt heti állítását, miszerint „a kínai Sinopharm jobb, mint a Pfizer, de a Szputnyik a legjobb.” Gyorsan, már hétfő hajnalban reagált Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Ő egyebek mellett azt tette szóvá, hogy a vakcinák összehasonlíthatóságához több adatot kellett volna megadni. Egyebek mellett az érintettek betegségeit és életkorát. Enélkül félrevezető az információ. Szerinte az is torzítja a táblázatot, hogy a Pfizer és a kínai vakcina beadása után nem egyforma hosszúak a megfigyelési időszakok. Ráadásul jelezte azt is, nem azonos időszakok megbetegedési és halálozási adatait összegezték. 
Karikó kritikájának azért is van súlya, mert a professzorral többször beszélt Orbán Viktor a járvány idején, és elismeréssel szólt róla. „Büszkék lehetünk a tudós asszonyra. (…) A professzor asszonynak a szíve is a helyén van.” – fogalmazott korábban a miniszterelnök.

A Karikó Katalin által felvetett problémákat mutatta be részletesebben Facebook-oldalán Csibra Gergely, a CEU professzora. Az ábráján látszik, hogy a megfigyelés végéig, április 20-ig melyik vakcináról, mennyi tapasztalatot összegezhetett a kormány. Pontosan látszik: a Pfizert december végén kezdték el beadni, a kínai szert viszont csak február közepe óta használják. Azt is bemutatta: ha egy kalkulációba figyelembe veszik, hogy az egyes vakcinák beadása után mennyi idejük volt az érintetteknek megfertőződni, akkor a vakcinák összevetése teljesen más eredményt is mutathat. Ezt is figyelembe véve szerinte a Sinopharmmal oltottak 43 százalékkal inkább fertőződtek meg és 11 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint a Pfizerrel oltottak. (A Szputnyikkal azért nem végzett ilyen számítást, mert ott a második oltás után csak irreálisan rövid, csak egy két hetes megfigyelési idő adódott.) Erről az összehasonlításról lapunknak azt mondta: ez inkább csak azt mutatja, hogy a közölt adatokból ugyanaz és az ellenkezője is kihozható, ezzel szemben a tudományos összehasonlításhoz szükség lenne az oltottak életkorát, a fertőzés tényleges időpontját is megadni. Ezen adatok ismerete nélkül azonban nem lehet azt állítani, hogy az egyik oltás jobb mint a másik. A fentiek után megkérdeztük Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől, hogy miután nyilvánvalóvá vált a nagyközönség számára is, hogy a kormány által a Facebookon közölt adatok alapján nem összehasonlítható a Magyarországon alkalmazott vakcinák teljesítménye, készül- e a nyilvánosság előtt korrigálni azt a kijelentést, miszerint: "a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb". Lapzártánkig nem kaptunk választ.
A kormány vitatott közlése viszont kapóra jött az orosz vakcina gyártójának, amely a twitter oldalán az elmúlt 24 órában többször is foglakozott a magyar „oltási adatokkal”.

Azt írták: "Magyarország kormánya, az első olyan EU-ország, amely megkezdte a Szputnyik V használatát, és közzétette legfrissebb adatait 5 oltás biztonságosságáról és hatékonyságáról. A Szputnyik V a legbiztonságosabb (7-32-szer kevesebb haláleset) és legnagyobb hatékonysággal (2-7-szer kevesebb COVID-fertőzés) 100 000 oltottra számítva.” Gulyás miniszter sokszor idézett szavait felidézve azt is hozzátették: „Az elfogult nyugati média nem hagyhatja figyelmen kívül a valós adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a Szputnyik V biztonságosabb és hatékonyabb, mint az mRNS vakcinák.” Mindeközben Szél Bernadett független képviselő bejelentette, hogy a vakcina hatékonysági adatok közlése miatt feljelenti a kormányt rémhír terjesztés miatt. A politikus posztjában idézte, hogy rémhírterjesztést az valósít meg az, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa. „Mivel a félrevezető adatokkal alátámasztott kormányzati állítások alkalmasak arra, hogy elbizonytalanítsák az embereket és aláássák a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat, haladéktalanul feljelentést teszek a kormány ellen rémhírterjesztés miatt.” – mondta a politikus.

Versenyfutás a Pride-helyszínekért

Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.26. 22:14

Fotó: Markoszov Szergej
Egymásnak feszült Novák Előd és a Pride szervezőcsapata.
Lefoglalta a Budapest Pride Felvonulás elől a főbb budapesti közterületeket a Mi Hazánk több tucatnyi bejelentéssel – jelentette be hétfőn Novák Előd, a párt alelnöke. A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely a „homoszexuális propagandafelvonulás” betiltását követeli – büszkélkedett. Hozzátette, hogy a hatóság jogvitára hivatkozva még nem hozott döntést az ügyben.
A július 24-ére meghirdetett felvonulás szervezői a közösségi oldalukon ellenben állították, hogy a Novák Előd által vágyott jogvita egyszerűen nem létezik, nem foglaltak le előlük semmit. A Budapest Pride Felvonulás – mint minden tüntetés – a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. Ha két demonstrációt azonos időpontra és helyszínre jelentenek be, akkor a gyülekezési törvény azt részesíti előnyben, aki hamarabb tette meg a bejelentést. „Ezek pedig mi voltunk” – hangsúlyozták a szervezők.
A járványhelyzet miatt jelenleg tilos tüntetést szervezni, ezért a rendőrség úgynevezett feltételes tiltó határozatot adott ki a bejelentett gyűlésre, ami hatályát veszti akkor, amikor megszűnik a gyülekezések ideiglenesen tilalma.
A szervezők tájékoztatása kitért arra, hogy igazából sajnálják Novák Elődöt és „minden olyan politikai szereplőt, akitől több évtizedes közéleti szerepvállalás után is csak annyira telik, hogy ledarál egy mesekönyvet, hazugságokkal hergel a Budapest Pride Felvonulás ellen, vagy szivárványzászlókat lop”.