Országgyűlés;alapítvány;vagyonkimentés;

2021-04-27 12:45:00

Ezermilliárdos vagyont szerveztek ki egy óra alatt

Mint kés a vajon ment át a Parlamentben az egyetemek és egy sor értékes nemzeti vagyon alapítványokba történő kiszervezése. Vadai Ágnest és Tordai Bencét megbüntették, Hadházy Ákos mentelmi jogát nem függesztették fel, pedig ezt a képviselő maga kérte.

Három hete írtuk meg, hogy a kormány már a parlament tekintélyének látszatára sem ügyel és úgy küldtek ki közvetlen húsvét előtt meghívót a következő ülésszakra, hogy abban egyetlen törvényjavaslat sem szerepelt. Egy nappal később azonban harmincegy, a kormány által beterjesztett törvényjavaslat jelent meg a parlament honlapján, így a képviselőknek az ünnepek alatt kellett ezeket áttanulmányozniuk.

A keddi ülésnapon már el is fogadták a jogszabályokat, így ezermilliárd forintos nagyságrendben került eddig állami tulajdonban lévő vagyon (elsősorban ingatlanok és részvények) kormányzati vagy kormányközeli szereplők által irányított alapítványok tulajdonába. Az elfogadott törvények nagy része a felsőoktatást érinti. Eszerint az Egri Esterházy Károly Egyetem az Egri Egyházmegye kezelésébe kerül, az egyházmegye megkapja az intézmény ingatlanjait is. Alapítványi kezelésbe került (ingatlanjuttatásokkal együtt) a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Tokaj-Hegyalja Egyetem (ilyen korábban nem is létezett, a törvénnyel együtt most megkapta a Tolcsván működő Grand Tokaj Zrt. Részvényállományát is), a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Testnevelési Egyetem, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Debreceni Egyetem. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem korábbi, Makovecz Imre által tervezett piliscsabai campusát, amelyről kiderült, hogy alkalmatlan oktatási tevékenységre, a Makovecz Campus Alapítvány kapta meg, a törvény szerint a jövőben egészségügyi dolgozóknak szerveznek majd itt (kötelező) továbbképzéseket.

Utólag azért elfogadott egy törvényt a vagyonkezelő alapítványokról is a parlament, ezzel törvényessé tette a Fidesz azt, hogy kormánytagok, parlamenti képviselők, polgármesterek is lehessenek a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumának, felügyelő bizottságának fizetésben részesülő tagjai. (Eddig ez összeférhetetlenséget jelentett.) Létrehozták a Hauszmann Alajos Alapítványt, és egyből meg is dobták tíz szentendrei ingatlannal. Egy törvénnyel több bakonybéli ingatlant a helyi önkormányzat, illetve a katolikus egyház tulajdonába adnak kulturális és egészségügyi (daganatos betegek rehabilitációs otthona) célokra; ezen túl két Budapest II. Kerületi ingatlan került a Polgári Művelődésért Oktatási és Tudományos Alapítvány tulajdonába.

Létrejött a MOL Új Európa Alapítvány és megkapta az olajcég 42 977 966 darab részvényét. Szintén létrehozták a Jövő Nemzedék Födje Alapítványt, amely megkapta a Lázár János érdekeltségébe tartozó Nemzeti Ménesbirtok Zrt.-t. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, a kormány egyik fő kultúrpolitikusa is megkapta a maga részét a vagyonjuttatásból a Magyar Kultúráért Alapítvány illetve a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. létrehozásával, és a hozzájuk kapcsolódó vagyonjuttatásokkal (nyolc I. kerületi és kilenc III. kerületi ingatlan, többek között a Zichy Kastély egésze, valamint a Hajógyári-sziget egy része). Elfogadták a településszervezési törvény módosítását is, amely még jobban szűkíti az önkormányzatok hatáskörét és zöld utat ad a kormányzati beruházásoknak: még kevesebbet kell engedélyezéssel „pepecselniük”. Ráadásul „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben” (amely Magyarországon 2015 óta folyamatosan fennáll) a kormány egyszerű rendeletben határozhat meg a témában bármit.

Ezután Hadházy Ákos mentelmi ügyét tárgyalták, akit rágalmazás miatt jelentett Witzmann Mihály fideszes képviselő, mert Hadházy egy Facebook-bejegyzésében a politikus balatoni ingatlanvásárlását firtatta. Hadházy Ákos azt kérte, függesszék fel a mentelmi jogát, hogy az ügy bíróságra kerülhessen. Azonban mivel magánvádas eljárásról van szó, az Országgyűlés szokás szerint nem függesztette fel a független képviselő mentelmi jogát.

Végül a kormánytöbbség jóváhagyta Kövér László pénzbüntetését Vadai Ágnessel (2 millió forint) és Tordai Bencével (8,2 millió forint) szemben.