Előfizetés

Közös jelölteket indít az MSZP és a Párbeszéd az ellenzéki előválasztáson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.28. 15:35

Fotó: MSZP
A menetrend szerint szeptember végén dőlhet el, hogy kik indulhatnak az egyéni választókerületekben az ellenzék jelöltjeként. Ekkor lehet majd szavazni a miniszterelnök-jelöltre is.
Közös listát és közös miniszterelnökjelöltet fog támogatni a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd a 2022-es parlamenti választásokat megelőző ellenzéki előválasztáson – közölte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az MSZP és a Párbeszéd közös sajtótájékoztatóján szerdán. Ez azt jelenti, hogy a két párt közös jelölteket állít, közösen méretkeznek meg az előválasztáson, jelöltjeik az MSZP-Párbeszéd nevében vesznek részt az előválasztási folyamatban. A döntést azzal indokolta, hogy nem csak kormányváltásra, hanem korszakváltásra is szükség van. Kijelentette, hogy a jelöltjeik készen állnak, közös győzelemre készülnek, de a végső győzelem 2022-ben lesz. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy a két párt motorja volt a hatpárti ellenzéki megállapodásnak. Úgy véli, hogy a szocialista és zöld pártok szövetségére a korábbiaknál is nagyobb szükség van. Nagy büszkeség az számára, hogy egyik közös jelöltjüket, Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét és frakcióvezetőjét ő ajánlja. Szerinte Szabó Tímea kemény, de melegszívű, és ő lesz az egyik legfontosabb oszlopa szövetségüknek. Álláspontja szerint harcos jelöltekre van szükség, akikkel a választókerületük is jól jár. Szabó Tímea elmondta, hogy fontos, hogy közös összefogásban indulnak, nem csak a III. kerületben, a körzetében, hanem az egész országban. Beszélt arról, hogy azt megérzik az emberek, hogyan vette el a milliárdokat a Fidesz az egészségügytől, és a kormányváltáshoz összefogásra van szükség. Úgy véli, hogy nem csak a szociális kérdések fontosak Óbudán, hanem a zöld kérdések is. Szerinte megmutatták, hogyan tudják visszaverni a „Tiborczokat” és befektetőket, mert a zöld területeket nem lebetonozni, hanem védeni kell. Tóth Bertalan mutatta be az MSZP-Párbeszéd másik jelöltjét, Kunhalmi Ágnest, a szocialista párt társelnökét, aki a XVIII. kerüetben nyert el egyéni mandátumot 2018-ban, „amikor az ellenzéki pártok még nem működtek együtt”. Úgy véli, a politikusra mindig lehet számítani, nem csak a kerületében, hanem a parlamentben is, ahol többek között az oktatáspolitikát képviseli. Kunhalmi Ágnes szerint a XVIII. kerület erős pillére a kormányváltóknak, a köztársaságpártiaknak. Az ő hitvallása arról szól, hogy az emberek életéről szóljon ismét a politika, a kormányzás és az önkormányzás is e köré épüljön. Kijelentette, hogy a pandémiás helyzetben csak a XVIII. kerületbe közel kétmilliárd forint érkezik, szerinte ez is azt mutatja, hogy volt értelme a kerületben a váltásnak, mert így lett érdekérvényesítő ereje az ellenzéknek. Úgy véli, a kerületiek meggyőződése, hogy csak egy új kormány fogja rendbe tenni a kerület elhanyagolt részeit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Havanna lakótelepen sok ezer ember él, de a terület évek óta nem kapott támogatást. Megfogalmazása szerint a zöld szocialista programot és a kormányváltó programot kívánja erősíteni ő maga is.
Az ellenzéki előválasztás menetrendje szerint szeptember végén dőlhet el, hogy kik indulhatnak az egyéni választókerületekben az ellenzék jelöltjeként. Ekkor lehet majd szavazni a miniszterelnök-jelöltre is, és ha valaki nem kapja meg a voksok több mint felét, akkor október elején lesz a második forduló, ahol már csak a miniszterelnök-jelöltről lehet szavazni. A hat ellenzéki párt vezetői előválasztási etikai kódexben vállalták, hogy annak alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében. A közleményt aláírta a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP, valamint a Párbeszéd is.

Ezt értette a fideszes képviselő az "idegenek" alatt az alapítványi törvény szavazása után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.28. 13:20
Hubay György
Fotó: Soós Lajos / MTI
Hubay György konkrét embereket vagy csoportokat nem nevezett meg Facebook-posztjában.
"Tegnapi posztom kapcsán sokan érdeklődtek, hogy kikre gondoltam, amikor azt írtam, hogy a nemzeti vagyon nem kerülhet idegenek kezére, és kik azok az idegenek?" - kezdte szerda délelőtti Facebook-posztját a fideszes képviselő. Hubay György az erről szóló döntés után azzal magyarázta közösségi oldalán a törvény megszavazását, hogy a Fidesz – KDNP kormány által visszaszerzett nemzeti vagyon "már soha ne lehessen idegeneké." Lapunk is kereste a honatyát, aki érdeklődésünket követően tette ki posztját, amiben bővebben kifejti álláspontját. Eszerint - mivel jól ismeri a kérdést, a kérdezőket és a téma parttalanságát - marad a legegyszerűbb értelmezésnél. Hubay György idézte a wikiszótár idevágó részét az "idegen" szóról, ami a következőt jelenti: nem ismert (személy, élőlény, dolog, hely), amely eredetileg máshová tartozik.
"A most alapítványi gazdálkodásba adott nemzeti vagyon gazdái mind ISMERT, és ELISMERT szakemberek, akik felelősen, a nemzet érdekében tudnak és fognak gazdálkodni a rájuk bízott vagyonelemekkel. Erről szól a poszt."

- zárta bejegyzését Hubay György.

Az Országgyűlés döntéséről lapunk is beszámolt, amelyről ide kattintva olvashat bővebben.

Operatív törzs: Napokon belül megkezdik a 16-18 éves korosztály oltását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.28. 13:08

Fotó: Rosta Tibor / MTI
Az országos tisztifőorvos szerint csökkenőben van a járvány.
A vakcinák rendelkezésre állása már nem akadály, most először nem az oltások mennyiségén áll, ki és mikor kaphatja meg az oltást

- jelentette be az oltási munkacsoport vezetője.

György István jelezte, már nem kell várni a háziorvos hívására, hanem lehet online regisztrálni. Hangsúlyozta, az online időpont foglaló jól vizsgázott és azt a következő napokra is kinyitják a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinára. Így aki most jelentkezik, napokon belül hozzájuthat az oltáshoz. Hozzátette, akik három hónapon belül fertőződtek meg a vírussal, már ők is megkaphatják az oltást. A beérkező szállítmányokról elmondta, 324 ezer AstraZeneca-vakcina érkezett, amiből 200 ezer megy a kórházi oltópontokra. A kedden érkezett Pfizerből a második körös oltásokra fog jutni, illetve a 16-18 éves korosztály kap belőle. Utóbbi csoport oltása napokon belül megkezdődhet. György István meglátása szerint Magyarországon példaértékű oltási program zajlik.   
Olyan mennyiségű vakcina áll itthon rendelkezésre, amely mindenki számára lehetővé teszi az oltást

- utóbbit már az országos tisztifőorvos mondta.

Müller Cecília mindenkit arra kért, hogy aki még nem regisztrált, az tegye meg. A vakcinamennyiség tette lehetővé, hogy Magyarországon javuljanak a járványügyi adatok. Mivel itt van a koronavírus, ezért fontosak a védelmi intézkedések és azok megtartása. Lassan csökken a kórházi ellátottak száma és a lélegeztetőgépről lekerült gyógyultak esetében ugyanez a tendencia figyelhető meg. Hozzátette, már közel kétszer annyian vannak a gyógyultak, mint az aktív fertőzöttek. Örömét fejezte ki, hogy a szennyvíz adatokban a koronavírus-örökítőanyag csökkenőben van. Most már abban is lehet bizakodni, hogy az új fertőzöttek száma tendenciózusan csökkenni fog.  Meglátása szerint már egyre kevesebb fogékony szervezet van, amelyben kialakulhat a vírus. Hangsúlyozta, be kell tartani azokat a védelmi intézkedéseket, amiket a járvány eleje óta bevezettek.  Müller Cecília elmondta még azt is, hogy a Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomatákat már be tudják oltani, cserébe azt várják el a fogadó országoktól, hogy a magyar diplomatákat is juttassák védettséghez. A tájékoztató elején Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, 610 olyan embert találtak kedden az egyenruhások, akik nem hordtak maszkot.  Szokás szerint egy kérdés hangozhatott el. Most az RTL Klub felvetése került át a kormányzati szűrőn. Ez arra vonatkozott, mi a teendő akkor, ha valaki nem kapta meg a védettségi igazolványt, miközben már régebben hozzájutott az oltáshoz. Az országos tisztifőorvos elmondta, erre több mód van. A magyarorszag.hu oldalról indulva egy elektronikus felületen lehet jelezni a problémát, valamint a kormányablakoknál is, csak oda időpontot kell foglalni.