Előfizetés

EP: a vakcinával nem rendelkezők kapjanak ingyenes tesztelési lehetőséget

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.04.29. 17:48

Fotó: OLI SCARFF / AFP
Minden esély megvan rá, hogy az idei nyaralási szezonra elkészül az EU-n belüli szabad mozgást elősegítő európai vakcina igazolvány.
Az uniós intézmények teljes gőzzel dolgoznak a tanúsítvány tartalmi elemeire és alkalmazására vonatkozó előírásokon. A tagállamok már kialakították álláspontjukat, csütörtökön pedig az Európai Parlament (EP) is letette az asztalra a magáét. A felek tíz napon belül tárgyalásokat kezdenek, hogy kidolgozzanak egy mindenkinek megfelelő kompromisszumot. Abban egyetértés van, hogy a digitálisan vagy papírformában kiállítható igazolványnak tanúsítania kell, hogy tulajdonosát beoltották a Covid-19 ellen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen. Az EP emellett javasolja, hogy a Covid-19 igazolvánnyal rendelkezőknek ne kelljen további korlátozásokra – például karanténra vagy tesztelésre – számítaniuk, ha átlépik a schengeni határokat. Indítványozzák továbbá, hogy a vakcinával nem rendelkezők kapjanak ingyenes tesztelési lehetőségeket, hogy ne kerüljenek hátrányba a beoltottakkal szemben. Az intézményközi egyeztetésen mindkét kezdeményezés gellert kaphat, mivel a kormányok maguk akarják eldönteni, hogy alkalomadtán milyen szigorításokat vezessenek be, és milyen árat szabjanak a tesztelésnek. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján például azt közölte, Magyarország kétoldalú tárgyalásokat folytat több országgal - köztük uniós államokkal - a nemzeti igazolványok kölcsönös elismeréséről, majd Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette: Szerbiával és Montenegróval már megvan a megállapodás, illetve megkezdték megkezdték az egyeztetéseket Görögországgal és Izraellel is.   Vitát gerjeszthet az is az EU-ban, hogy a képviselők szerint a tagállamoknak csak akkor kell elfogadniuk a más tagország által kiállított vakcina igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte. Nem tartoznak egyelőre ezek közé a Magyarországon is használatos orosz és kínai készítmények. Az EP ugyanakkor az egyes országokra bízná, hogy olyan oltási igazolást is elfogadnak-e, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási listáján szerepel. Ma még ezen a jegyzéken sincs rajta a Szputnyik V, illetve a Sinopharm, de mindkettőt vizsgálják. A tagállamok megengedőbbek a parlamentnél, és az egyes fővárosokra bíznák, hogy elfogadnak-e az EMA által nem jóváhagyott vakcinákat is. Az Európai Parlament erős adatvédelmi garanciákkal látná el Covid-19 igazolványt, leszögezve, hogy az azokon szereplő személyes adatokat a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem hozhatnak létre központi adatbázist. 

Ujhelyi: a vakcinaútlevél nem lehet a tagállami kormányok játékszere!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.29. 15:26
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője
Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Az EP-képviselő szerint nem szabad azért diszkriminálni valakit, mert olyan vakcinát kapott, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.
Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, azokat a módosítókat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat - írta Facebook-oldalán az MSZP képviselője. Ujhelyi István a szavazáskor azt az álláspontot képviselte, mely szerint egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinatípust kapott. Beszámolója szerint a mostani parlamenti döntés a tagállamokra bízza, melyik vakcinatípusokat fogadnak el a vakcinaútlevélben. "Mindegyik olyan módosító-indítványt megszavaztam, amely lehetővé tette volna, hogy a pusztán tagállami hatóságok által engedélyezett oltóanyagok is automatikusan elfogadottak legyenek az igazolványban; ezek végül nem kaptak többséget."  A politikus szerint egy mostanihoz hasonló világjárvány kezeléséhez szükség van egy olyan egységes és jól koordinált igazolvány-rendszerre, amely egyszerre garantálja az európaiak egészségét és a határok átjárhatóságát. Hangsúlyozta, a helyzetet csak úgy lehetne rendezni, ha az orosz és a kínai oltóanyag-gyártók vállalnák az EMA soron kívüli vizsgálatát és engedélyeztetési folyamatát.  
"Határozottan állítom, hogy a vakcinaútlevél nem lehet a tagállami kormányok játékszere; az egységes uniós megoldásra szükség van, de az nem hozhat hátrányba egyetlen európai polgárt sem."

- fogalmazott Ujhelyi István.

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az alapítványokba kiszervezett közvagyon miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.29. 15:11

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Az ellenzéki szövetség tagjai a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény kihirdetését követően közös beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz annak érdekében, hogy semmisítse meg a törvényt és állítsa meg az ország kifosztását.
A DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és a Párbeszéd közleményükben kiemelik: elfogadhatatlannak tartják, hogy az Orbán-kormány a 2022-es választási vereségtől félve alkotmányellenesen kimenekíti strómanjainak a közvagyont. A kormány propagandája színtiszta hazugság, az egyetemek átszervezése nem a felsőoktatás színvonaláról szól, hiszen tény, hogy Európában a legnevesebb egyetemek állami fenntartásban működnek. Ez egyszerű pénz- és hatalommentés, semmi több - írják.
"Amennyiben az Alkotmánybíróság ismét bebizonyítja, hogy a hatalom bábja, legkésőbb a 2022-es kormányváltás után visszaadjuk az embereknek a közvagyont."