SOS gyermekfalvak;

2021-04-30 08:00:00

"Azt kívánom az anyukámnak, hogy legyen boldog nélkülem!"

Jelenleg 23 ezer gyermek (a Magyarországon élő gyerekek csaknem egy százaléka) él szülők nélkül, állami gondoskodásban. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, szexuális erőszak, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került ki családjából. Az okok általában a szülők szegénységével, megoldhatatlan lakáshelyzetével, kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzetükkel párosulnak. Az SOS Gyermekfalvak 36 éve nyújtanak nekik biztonságos, szerető otthont nevelőszülőknél.

– A gondoskodás nemcsak arról szól, hogy ételt, tiszta ruhát, meleget adunk nekik, hanem arról is, hogy meghallgatjuk őket, segítünk feldolgozni a hozott múltat. Ez komoly csapatmunkát igényel a nevelőszülő, a pszichológus és a szakemberek részéről minden egyes gyereknél. Mielőtt felnőnek, néhány évünk van átsegíteni őket azokon a traumákon, amelyekre egy emberöltő is kevés lenne – mondja Romet-Balla Ágnes, az alapítvány adománygyűjtési igazgatója.

S mit üzennek ezek a gyerekek anyák napján? 

Fotósorozatukban gyerekek beszélnek arról, mit szeretnek, mit nem szeretnek a vér szerinti anyukájukban, mit kívánnak nekik ezen a napon.