Előfizetés

Versenyt futnak az oltandókért

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.04.30. 06:00

Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Kaotikussá vált az oltási folyamat miután sms-ben is folyik az invitálás és közvetlenül online is lehet jelentkezni. A háziorvosok csak kapkodják a fejüket.
Értelmetlen versenyfutást indított az oltásszervezők között az operatív törzs – így látják a lapunknak nyilatkozó háziorvosok. Kaotikussá vált az oltásszervezés miután néhány napja megnyitották a közvetlen online jelentkezési lehetőséget is, de a háziorvosoktól sem vették el a feladatot. Szerdán az operatív törzs tájékoztatóján György István kormányzati oltásfelelős jelentette be, hogy a Sinopharm mellett már AstraZenecával is oltják majd jövő héttől azokat, akik az eeszt.gov.hu-n online kiválasztják az oltópontot és az időpontot. Emellett zajlik az sms-ben való invitálás is az oltópontokra. - Miután ugyanazon betegek több forrásból kapnak meghívást ugyanarra az oltásra, csak a telefonáláskor tudjuk meg, hogy már máshonnan is kapott időpontot a páciensünk – mondta lapunknak Darvai László. - Olyan ez mintha a háziorvosok erőfeszítéseit vennék semmibe. Miközben folyamatosan telefonálunk, tíz páciensből 6-7-től az a válasz, hogy már van időpontjuk vagy oltásuk. Így sokkal kevesebb vakcinát adhatnak be a háziorvosok, mint azt tervezték, illetve amennyi oltóanyaghoz jutottak, ráadásul egy csomó energiájuk megy el feleslegesen a szervezéssel is. Hozzátette: ő az egészségügyi E-térben legfeljebb azt tudja ellenőrizni, hogy ki az, akit már beoltottak, de hogy ki regisztrált sikeresen már máshová, azt nem. Kérdésünkre, hogy a páciensek szempontjából mi a jó stratégia, kinek érdemes az online jelentkezés helyett várnia a háziorvosára, Darvai László azt mondta: annak, aki nem fogadja el a most felkínált Sinopharm vagy AstraZeneca oltást. Ő ugyanis abban bízik, hogy néhány héten belül ismét olthatnak a háziorvosok Pfizer illetve Moderna vakcinával is. Lapunknak egy másik háziorvos arról beszélt, hogy a héten nála elérhető kereken 100 Sinopharmra mindössze 65 jelentkező akadt. Ők főleg fiatalok, akik egyértelműen az oltásigazolás miatt fogadták el a hívását, hogy mehessenek végre az edzőterembe, meccsre. A maradék mintegy 400 regisztráltja viszont már csak Pfizert vagy Modernát fogad el. 

Karácsony: 176 idősotthonban volt magasabb a halálozás, mint a Pesti útiban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.29. 18:23

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester szerint a kormánypártoknak el kell számolniuk a pökhendi, kioktató politikájukkal.
Tragédia: közel 4000 áldozatot követelt a járvány a szociális intézményekben országszerte. Idén március elejéig a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt, és az összes haláleset elsöprő többsége, 96 százaléka a második hullámban történt – írta Karácsony Gergely csütörtöki Facebook-bejegyzésében. A főpolgármester konzultáción ismertette a fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonok vezetőivel a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által, Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek még márciusban, több hónapos késéssel megküldött halálozási adatok alapján készült elemzést. 
„Az országban összesen 176 (!) olyan idősotthon van, ahol magasabb volt a halandóság, mint az ország egyik legnagyobb idősotthonában a Pesti úton. Eljön az idő, amikor a tettekkel, a tettek hiányával és a pökhendi kioktató propagandával is el kell számolni”

– fogalmazott Budapest vezetője.

Szerinte a fővárosi intézmények halálozási adatai még akkor is jobbak az átlagnál, ha figyelembe veszik az első hullám adatait, pedig akkor ezek az intézmények voltak leginkább kiszolgáltatva a kórházakból bevitt fertőzéseknek. Felidézte, hogy szerte a világban az idős és beteg embereket ellátó idősotthonokban pusztított leginkább a járvány az első hullámban, akkoriban mégis naponta számolt be a kormány és a sajtója a fővárosi Pesti úti Idősotthon helyzetéről.  Karácsony Gergely aláhúzta, hogy a második hullámban az összes fenntartó közül egyértelműen a főváros intézményeiben volt a legkevesebb haláleset, és a más fenntartású, így az állami, egyházi vagy más önkormányzati intézményben az összes ellátotthoz képest kétszer annyi ember halt meg. Mint azt a főpolgármester elmondta, az idősotthonok vezetőivel annak a vizsgálatnak az eredményeit is megosztották, amely az átoltottságot vizsgálta, és leszögezte:
„Az idősotthonainkban nem alakulhat járványgóc, és miközben az óvatosság továbbra is indokolt, az ellátottak és az ott dolgozók biztonságban vannak.”

Hajléktalankórház: csak a hosszabbításról van döntés

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.04.29. 18:20

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Korainak tűnik Karácsony Gergely kijelentése, miszerint az intézmény nem költözik.
Egyelőre nincs megállapodás a Szabolcs utcai hajléktalankórház jövőjéről. Két dolog állítható bizonyosan. Elsőként az, hogy a kórház működése június 30-ig biztosítva van, erről ugyanis csütörtökön írtuk alá a szerződést Fónagy János államtitkárral. Másrészt megerősítettük korábbi szándékunkat, miszerint felállítunk egy munkacsoport, amely minden lehetséges opciót megvizsgál a kórház további működése érdekében. A tárgyalások befejezésére nem szabtunk maguknak határidőt. A munkacsoport a jövő héten tartja első ülését. Az is lehet, hogy gyorsan találunk megoldást, de az is elképzelhető, hogy a tárgyalások akár a választásokig is elhúzódnak, ezt előre nehéz lenne megjósolni – válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, aki Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, illetve Zakar Gergely, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) igazgatója mellett tagja a munkacsoportnak. A fentiek alapján kissé korainak tűnik, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a 24.hu-ra hivatkozva - amely viszont városházi forrásokra hivatkozott - a közösségi médiában azt közölte: „Ahogy mondtam, úgy lesz: a Szabolcs utcai kórház nem költözik, az ott ellátott betegek és a dolgozók is biztonságban vannak.” Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón annyit mondott: „Reméljük, hogy gyümölcsöző megoldást tudnak találni a helyzetre.” A főpolgármester egyébként már korábban kijelentette: a főváros mindaddig nem költözteti ki a hajléktalanellátó egészségügyi központot a Szabolcs utcai épületből, amíg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., illetve a kormány nem ajánl helyette egy megfelelő színvonalú, kórházként is használható csereingatlant, illetve amíg ott nem alakítják ki a zökkenőmentes átálláshoz szükséges feltételeket.
Mint arról korábban beszámoltunk a hajléktalankórház kialakításáról a kormány és a főváros együtt döntött még 2011-ben. Az akkor már évek óta üresen álló Szabolcs utcai kórház egyik épületét az MNV adta bérbe a fővárosnak, amely 345 millió forintból alakított ki ott egy krónikus belgyógyászati osztályt, valamint egy lábadozó részleget. Győri Péter, a BMSZKI volt szakmai vezetője szerint az épületben lévő kórtermek felszereltsége vetekszik sok fővárosi kórházéval, ráadásul nincs is más ilyen intézmény Budapesten. Az MNV ennek ellenére az első lehetséges időpontban felmondta a szerződést, hogy az épületet átadja a gyógyszerészeti intézetnek, amelynek belvárosi irodaházát négy éve jóval a piaci ár alatt Habony Árpád köre vásárolta meg az államtól.