Lengyelország;demokrácia;

2021-05-02 08:16:33

Szabad szemmel: Száguldanak a lengyelek az antidemokrácia felé vezető rögös úton

Magyarország ezúttal parkolópályára került a világsajtóban, akad azonban olyan nemzet, mely képes helyettesíteni minket.

Le Figaro

A lengyel emberi jogi biztos úgy látja, hogy az unió leginkább csak totojázik, miközben sürgősen fel kellene lépnie, mivel Lengyelország erősen tart afelé, hogy átmenjen antidemokráciába. Bognar, akit a hatalom embereivel teletömött Alkotmánybíróság a minap kötelezett arra, hogy váljon meg tisztségétől, noha még nincs meg az utódja, erősen nehezményezi, hogy a Bizottság csak igen lassan reagál a konzervatív-nacionalista kormány jogsértéseire, miközben a PiS lépésről lépésre igyekszik megkaparintani illetve monopolizálni a hatalom újabb és újabb intézményeit.

Így erősen tolja a partvonal felé a törvényhozást, vazallusokkal tölti fel az Alkotmánybíróságot, az ügyészséget, a közmédiát, valamint az igazságszolgáltatás bizonyos testületeit. Brüsszel ugyan igyekszik rászorítani Varsót és magyar szövetségesét, hogy tartsák tiszteletben a jogállami normákat, és korábban ért is el bizonyos eredményeket, ám amióta Ursula von der Leyen lett a Bizottság elnöke, nagy változást tapasztalni- mondja az ombudsman.

Merthogy az EU állandóan a kompromisszum, a párbeszéd szükségességét hangoztatja, csak éppen nem ér vele el az égvilágon semmit sem. Sőt, a PiS az utóbbi időben tovább nyomul, próbálja még inkább befolyása alá vonni a bíróságokat. Sőt, most már arra vár választ az Alkotmánybíróságtól, hogy valóban elsőbbséget kell-e adni a közösségi jognak. Bodnar úgy véli: nagy a veszély, hogy itt már a jogi Polexitet készítik elő, vagyis, hogy az ország kiváljon az unió jogrendjéből.

Reuters

Egy auschwitzi túlélő és több egykori fogoly leszármazottja is a kormányfőhöz intézett nyílt levélben tiltakozik amiatt, hogy a lágermúzeum tanácsadója testületének tagja lett Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnök, a PiS EP-képviselője. Azt vetik a politikus szemére, hogy regnálása idején megtűrt nyíltan fasiszta csoportokat, valamint támogatta, hogy elfojtsák a holokauszt kutatását. Emellett azt is nehezményezik, hogy a Jog és Igazságosság nem hajlandó menekülteket befogadni, illetve nyíltan szembenáll az EU-val.

A kinevezése miatt azonnal távozott tisztségéből a szóban forgó 9 fős testület 3 tagja, majd a napokban még négyen követték a példát. A mostani tiltakozás aláírói között van a lengyel ellenállás egyik legnevesebb hősének fia és két unokája is. Pilecki kapitány annak idején önként vonult be Auschwitzba, ahol először lengyel hazafiakat tartottak fogva, a megsemmisítő tábor csak később épült meg Birkenauban, ott 1,1 millió embert gyilkoltak meg. A tiszt jelentéseket csempészett ki arról, mi folyik odabent, majd megszökött. A háború után a kommunisták megkínozták, majd kirakatperben halálra ítélték és kivégezték.

Die Presse

Nagy valószínűséggel már közvetlenül a magyar határon van a koronavírus indiai változata. Nickelsdorban ugyanis pozitív lett egy család három tagjának a tesztje, és az első jelek arra utalnak, hogy az indiai mutáns a bűnös. Az érintetteket karanténba helyezték, de biztosat csak akkor lehet tudni, ha meg lesz a kórokozó szerkezetének elemzése. Hogy a fertőzés milyen úton-módon jutott a városkába, azt egyelőre nem tudni.

Mindenesetre az osztrák hatóságok most megpróbálják visszakövetni, hogy kikkel álltak kapcsolatban a betegek és ingyenes vizsgálatot szerveztek az önkéntes jelentkezőknek. Közben viszont Salzburg tartományban kiderült, hogy megkapta a vírust egy indiai asszony egyik hozzátartója is, miután a nő korábban egykori hazájában járt. Nála is nagyon úgy néz ki, hogy az indiai alfajt terjeszti  

Politico

Az jó, hogy megmozdult a világ és sorra küld oltóanyagot Indiának, amelyen végigsöpört a járvány új hulláma, ám a segítséggel két baj is van: egyrészt a jelenlegi helyzeten már nem segít, másrészt pedig mutatja, mennyire igazságtalan a vakcinák elosztása. Hiszen a briteknél, Amerikában és az EU-ban egészséges fiatalembereket oltanak be, miközben Indiában ezerszámra égnek a korona halottak elégetésére szolgáló máglyák. A Hindusztáni-félszigeten 100 emberből csupán 10 kapott legalább egy szúrást, Nagy-Britanniában és az USÁ-ban viszont ez az adat már 71, illetve 70.

Az országnak igen-igen nagy szüksége volna oltóanyagra, de így van ezzel a világ nagy része is. Meg kellene ezt szervezni, mert nem szabad megvárni, amíg egyes kormányok összeroppannak, mivel ha csak akkor lépne közbe, az nem előzi meg, hogy másutt kirobbanjon egy újabb hullám, illetve nem orvosolja a meglévő válságokat.

Indiában persze sok tényezője van annak, hogy idáig jutottak a dolgok. Így az, hogy a hatalmon lévő Dzsanata Párt februárban bejelentette: legyőzték a Covidot, majd engedélyezték a tömegrendezvényeket. A vége azonban az lett, hogy a fertőzés futótűzként rohant végig az országon. Az új betegek száma már napi 360 ezernél jár, a ragály naponta jó 3 ezer áldozatot követel. Szóval már túl késő oltani. Inkább oxigénre, lélegeztető gépre és a krónikus tüdőbetegség elleni orvosságra van szükség.

Ugyanakkor Barroso volt bizottsági elnök a héten arra hívta fel a figyelmet, hogy Brazíliában még rosszabbak az állapotok, ha azt nézzük, hány új fertőzött van a lakosság összlétszámához képest. De a fejlődő világban másutt is egyre rosszabb a kép. Csakhogy – mondja az ENSZ egyik képviselője – ha valamelyik állam vagy cég segítséget ajánl fel, arról hamar kiderül, hogy politikai érdek, illetve profitszámítás húzódik meg mögötte.

A WHO oltási programja azért feneklett meg, mert az nagymértékben indiai gyártásra alapozott, ám Új-Delhi egyelőre leállította a vakcinák kivitelét. Ily módon két hónap alatt 90 millió adag esett ki, ezeket 60, rendkívül szegény ország kapta volna meg. Emellett változatlanul hiányzik 19 milliárd dollár a finanszírozáshoz. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója ellenzi a kétoldalú megállapodásokat, mert azok felhajtják az árakat és csökkentik az elosztható szerek összmenyiségét.