Előfizetés

Ujhelyi István bemutatta az MSZP egészségügyi programját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.02. 14:34
Ujhelyi István
Fotó: Emilie Gomez / Európai Parlament
A szocialista EP-képviselő szerint miközben a Fidesz-kormány propagandája folyamatos győzelmi jelentéseket ad az egészségügy állapotáról, addig az elmúlt tizenegy év kormányzati dúlásának épp a magyar egészségügy, az abban dolgozó szakemberek és az ellátásra szoruló magyar polgárok a kárvallottjai.
A koronavírus miatt elhunyt több mint huszonhatezer magyar állampolgár halála szoros összefüggésben van az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotával, ez pedig egyértelműen az elmúlt évek kormányzati nemtörődömségének, az egészségügyet a fontossági lista végére soroló politikai működésnek róható fel – állapította meg Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. A politikus az MSZP egészségügyi programjáról tartott online sajtótájékoztatót vasárnap. Kijelentette, hogy miközben a Fidesz-kormány propagandája folyamatos győzelmi jelentéseket ad az egészségügy állapotáról, addig az elmúlt tizenegy év kormányzati dúlásának épp a magyar egészségügy, az abban dolgozó szakemberek és az ellátásra szoruló magyar polgárok a kárvallottjai. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügy finanszírozása jelentősen elmarad az uniós átlagtól. Elmondta, hogy csak kórházi fertőzésben háromszor nagyobb az esélye meghalnia valakinek Magyarországon, mint más nyugat-európai tagállamban. Ujhelyi úgy véli, hogy a koronavírusban elhunytak rekordmagas száma is az egészségügyi rendszer szakemberhiányát és alulfinanszírozottságát mutatja. A politikus kijelentette, az egészséghez való hozzáférés alapvető emberi jog, a szocialista párt „Kormányváltást-Korszakváltást” című programja pedig ennek megfelelően kiemelten kezeli az ellátás minőségi kritériumait és a hozzáférhetőség garanciáit. Javaslataik között szerepel
 • a műtéti várólisták csökkentése,
 • szociális gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz támogatás bevezetése,
 • a mentőszolgálat kiemelt finanszírozása,
 • az egynapos ellátások fejlesztése,
 • a gyógyítás valós költségeit elismerő finanszírozási rendszer bevezetése,
 • speciális kedvezményeket biztosító életpályamodell az elvándorolt egészségügyi szakemberek visszacsábítására,
 • a rendszer állami finanszírozásának minimumát pedig a GDP hét százalékában állapítanák meg.

Két szakaszban építené meg a Fudan campusát a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.02. 13:17

Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP
A campus a dél-pesti, észak-csepeli részen épülne fel 26 hektáron, 520 ezer négyzetméternyi beépített területen.
Két szakaszra bontanák a budapesti Fudan Egyetem létrehozásának folyamatát – írja a Magyar Hang a héten aláírt stratégiai együttműködési megállapodás alapján. A szerződést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, illetve a beruházást koordináló kormánybiztos, a Fudan Egyetem és a Fudan Magyarország Kft. írta alá. Kiderült az is, hogy a kínai egyetem budapesti intézményét is egy vagyonkezelő alapítványon keresztül hoznák létre.
A megállapodás nem tartalmaz pontos költségeket, de annak alapján a beruházást két fő szakaszra bontanák.  I. szakasz
 • A magyar állam létrehoz egy vagyonkezelő alapítványt, amelyhez a Fudan Egyetem a „megfelelő szakaszban” csatlakozik. Ez magyar felsőoktatási intézményként létrehozza a Fudan Hungary Egyetemet, amelynek tulajdonosa és fenntartója lesz.
 • A magyar állam az építkezés lebonyolítására egy gazdasági társaságot alapít.
 • A Fudan Egyetem meghatározza az első körben indítható szakokat és kérvényezi az akkreditációt Magyarországon.
 • A Fudan Egyetem elkezdi toborozni az oktatói gárdát, tárgyal a budapesti jóléti juttatásaikról.
 • A megállapodásban résztvevők kormányok, vállalatok, szervezetek és egyéni adományozók pénzügyi támogatását keresik a becsült működési alapköltség összegyűjtéséhez.
 II. szakasz (A tervek szerint 2024-től)
 • Az építkezés első szakaszának befejezése után elindítják az első körben meghatározott szakokat.
 • Az építésért felelős cégnek törekedni kell arra, hogy három éven belül fejezze be a még hátralévő munkákat.
 • További szakok indítása, oktatók, hallgatók számának növelése, a cél 6000 hallgató és 500-600 alkalmazott. (A tervek szerint négy kar lesz: Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Kar, Természettudományi és Mérnöki Kar, Közpolitikai és Üzleti Kar, valamint Orvostudományi Kar.)
 • Támogatói kör bővítése.
A megállapodásba az is bekerült, hogy a campus a dél-pesti, észak-csepeli részen épülne fel 26 hektáron, 520 ezer négyzetméternyi beépített területen. A magyar kormány a vagyonkezelő alapítványon keresztül biztosítaná a földterületet, a működőképes campust és az egyéb létesítményeket, ehhez törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek. Az épületek és a területek az alapítvány útján pedig Fudan Hungary Egyetem használatába kerülnek majd.
A szerződésben azt is vállalta a magyar kormány, hogy a közelben felhúznak majd egy modern sportközpontot, valamint egy ötezer fős konferenciaközpontot is, ahol rendezvényeket, kiállításokat, gálavacsorákat, vásárokat, diplomaosztókat tartanak majd. Abban is megállapodtak, hogy a létesítmények fenntartását és működtetését „professzionális szakmai partner” végzi majd, és törekednek arra, hogy az infrastruktúrát a Fudan Hungary Egyetem térítésmentesen vehesse igénybe.

Mélyen hallgat mindenki a hazai járványkezelés fekete péntekjéről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.02. 12:34

Fotó: koronavirus.gov.hu
Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője meglehetősen eredményorientált interjút adott a közmédiának: a 4 milliós beoltotti arány elérését kiemelte, de a kialakult tömegnyomorról mélyen hallgatott.
A koronavírus-járvány harmadik hulláma leszállóágba került, ugyanakkor továbbra is fontos az oltási program folytatása, mivel azáltal elkerülhetők az újabb súlyos járványhullámok - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, minél nagyobb a lakosság átoltottsága annál kisebb az esélye egy újabb súlyos járványhullám kialakulásának. Kiemelte, minden oltóanyag hatékony, valamint biztonságos és megvéd a kórházba kerüléstől. A járványügyi osztályvezető elmondta azt is, hogy a korlátozó intézkedéseknek, valamint a védőoltási programnak köszönhetően javulnak a járványügyi adatok: folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Galgóczi Ágnes az oltópontokon pénteken kialakult tömegjelenetekről az interjú során nem beszélt, ugyanakkor arról nem feledkezett meg, hogy a négymillió beoltott eléréséről elismerően szóljon. A téma kapcsán ugyanakkor megjegyezte, továbbra is fontos betartani a maszkviselésre, a higiénére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Kitért rá, hogy az idősotthonok átoltottsága mostanra elérte a 80 százalékot, ami lehetővé tette, hogy az intézményekben felfüggesszék a látogatási tilalmat. Végül a szakember azt kérte, hogy az is regisztráljon az oltásra, aki eddig ezt még nem tette meg, hiszen csak ezt követően lehet időpontot foglalni a vakcinákra, illetve a háziorvosok is kizárólag ezután adhatnak oltást.