Előfizetés

Oltási mellékhatás: lanyhul a fegyelem

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.05.04. 07:40

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Nemcsak a vendéglátóhelyek teraszain – ahol ez engedélyezett –, hanem az utcán is egyre gyakrabban lehet látni, hogy az emberek egy jelentős része „letette” a maszkot.
A Népszava tudósítója a szombati Fradi-meccset megelőzően is azt tapasztalta, a stadion felé tartó szurkolók jó része arra hivatkozva, hogy már megkapta az első oltását, nem takarta el az arcát. Pedig a köztéri maszkviselésre vonatkozó szigorú szabályok nem változtak, ráadásul a virológusok az elmúlt hetekben többször figyelmeztettek: a vakcina nem akadályozza meg a fertőzés továbbadását. A fegyelem lazulása a statisztikákban is tetten érhető. Az operatív törzs (ot) rendszeresen közzéteszi a maszkviselési szabályokat megszegők aznapi, időnként pedig az összesített számát. A lappangási időt is figyelembe véve a harmadik hullám első napjaként számon tartott február 8-ig összesen 24 ezer személlyel szemben intézkedtek, mert nem viseltek maszkot, a pénteki ismertetés szerint ez a szám azóta 62 ezerre nőtt. A hétvégén pedig 1966 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Mindez azt jelenti, hogy a harmadik hullám alatt 260 százalékkal nőtt a maszkot nem viselő, eljárás alá vont – megbüntetett, feljelentett, figyelmeztetett – magyarok száma. Az operatív törzs március 10-i tájékoztatóján – amikor még csak 1,1 millió ember kapta meg az oltást – már szóvá is tette Kiss Róbert alezredes, hogy a megelőző napon tett 575 intézkedés „nagyon magas szám”. Ehhez képest a húsvéti négynapos hosszú hétvégén már 3949 eljárás indult, vagyis naponta átlagosan 912 emberrel szemben intézkedtek. Bár az egyre javuló időjárás több embert arra sarkall, hogy a szabadban töltse az időt, de fegyelem fellazulása egybeesett a nyitásról szóló kormányzati kommunikáció fokozásával is. Mint ismeretes, a kormány mindig újabb és újabb célszámot jelöl ki: bizonyos számú oltás után – függetlenül attól, hogy mennyi idő elteltével alakul ki a vakcinázás után a védettség – újabb nyitást rendel el, miközben a szakemberek szerint a nyájimmunitás eléréséhez, a fertőzési kockázat érdemi csökkentéséhez 7-8 millió beoltottra lenne szükség. Erdei Anna, az ELTE Immunológiai Tanszékének oktatója a Népszavának adott áprilisi interjújában figyelmeztetett: függetlenül attól, hogyan halad az oltási folyamat, „hosszabb távú védelemre kell berendezkednünk, vagyis várhatóan az év végéig maszkot kell hordani, távolságot kell tartani és gyakran kell kezet mosni”. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy tavalyi elemzésében pedig kimutatta: a maszk nemcsak a vírus továbbadását akadályozza, de mérsékelni képes a betegség súlyosságát is, mert csökkenti a bejutó vírusszámot. 

A matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.04. 07:36

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A vizsga 180 percig tart, az emelt szintű pedig 240 percig.
Ma reggel a matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. A vizsgákat az előző napihoz hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések mellett tartják. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával –, és megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell számukra biztosítani. A felügyelő tanároknak kötelező védőmaszkot viselniük – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak –, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban ez csak ajánlott. A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart. A diákok először az I. (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, és a megoldás sorrendjét is meghatározhatják. A 10-12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, a definíciók, az egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Két részből áll, a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. Az I. rész négy feladatból áll, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető. Vizsgázónként megengedett segédeszköz – közép- és emelt szinten is – a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó, a szögmérő, amelyekről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetik. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.  A hétfői magyar nyelv és irodalom érettségiről ebben a cikkünkben írtunk, a feladatok megoldásait pedig itt mutattuk be.

Hadházy Ákos: Én szégyelltem magam Bede helyett is, amikor egyszer csak megjelent

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.05.04. 07:20

Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala
– Mindenki nagyon kedves volt velem. A politika pedig nem került szóba, nem beszéltünk róla, hogy miért vagyok itt, aminek külön örültem – mondta a Népszavának Hadházy Ákos, hogyan telt a napja a szekszárdi Kolping Iskola kertészetében. Ezt egyetlen kellemetlen intermezzo szakította félbe.
Mint emlékezetes a független országgyűlési képviselőt a bíróság korábban 190 ezer forintos büntetésre ítélte, amit ő 38 napos közérdekű munkavégzéssel vált ki hétfőtől napszámos beosztásban. Az ellenzéki politikust a tavalyi „dudálós” - a kórházi ágyak nagy részének kiürítésére elleni - tüntetése miatt ítélték el, amikor nem lett volna szabad demonstrációt tartani. Az esetet Hadházy úgy kommentálta, hogy „a diktatúrába vezető úton mindig eljön egy pont, amikor olyan törvényeket hoznak, amiket muszáj megszegni”. A képviselő azt mondta, nincs ellenére a kertészeti közérdekű munkavégzés, mert az állatorvos végzettségű Hadházy családja földjein szőlészkedéssel-, borászkodással is foglalkozik.  – Szeretem a mezőgazdasági munkát, szeretem, hogy visszanézek és egyből látom az eredményét. Még ha gyümölcsfák metszésében nem is volt gyakorlatom, mert eddig szőlőt metszettem. De a tangazdaság munkatársai azzal nyugtattak, hogy ezt nagyon nem lehet elrontani: egyrészt sajnos a hajtások nagy része elfagyott már, másrészt a hibáimat a természet úgyis kijavítja – mondta lapunknak a képviselő. A napot egyetlen kellemetlen intermezzo szakította csak félbe: megjelent a helyszínen Bede Zsolt, a Hadházyra "utazó" szélsőjobboldali site Fidesszel szimpatizáló szerzője, aki tavaly az egyik tüntetésen ráugrott a politikus kocsijára azt kiabálva, hogy a képviselő elütötte. – Én szégyelltem magam Bede helyett is, egyszer csak odajött és nem csak velem, de a munkatársaimmal is nagyon bunkó volt – mondta a képviselő. Hadházy Ákos tervei szerint heti egy napot dolgozik majd a tangazdaságban. - Tudom, hogy így nagyon el fog húzódni, de a korrupcióellenes munkámat nem akarom feladni – magyarázta azt elárulva, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 17 milliárdos uniós beruházásával kapcsolatban jutott hozzá dokumentumokhoz, ezeket fogja most feldolgozni és nyilvánosságra hozni. Ez volt az a beruházás, amelyikkel kapcsolatban Hadházy érdeklődésére az NNK a veszélyhelyzet adta lehetőséggel élve kétszer 45 napra húzta ki a válaszadást. A 90 napos NNK-s időkérés is kisebb port kavart: mint emlékezetes, Müller Cecília országot tiszti főorvos véletlenül Hadházynak is elküldte a kollégáinak írt levelét, amiben megfedte őket, amiért szerinte "nem elég jó szöveggel" indokolták a válaszadás halasztását.