Előfizetés

A járvány a középkorúakat is tizedelte

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.05.04. 06:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A második és harmadik hullámban a 35-44 évesek körében arányaiban kiemelkedő, 11 százalékos volt a többlethalálozás – derül ki Vitrai József, népegészségügyi szakértő elemzéséből.
A pandémia második és harmadik hullámában a fiatalabbak között arányaiban kiugróan nagy volt a járványhoz köthető többlethalálozás – értelmezte a Népszavának a legfrissebb adatokat Vitrai József, népegészségügyi szakértő, akinek számításai szerint április elejéig a járvány okozta többlethalálozás megközelítette a 16 ezret (15872). Közlése szerint a 65-74 évesek körében 18 százalékkal haltak meg többen, mint a Covid-19 előtti években. Ehhez képest meglepően magas, 11 százalékos volt a többlethalálozás a 35-44 éves korosztályban is. Vagyis nem lehet azt mondani, hogy jobbára azok mentek el, akiknek életkilátásai eleve rosszak voltak. Mint mondta, ez akkor lenne igaz, ha a 75 év felettieknél lenne a legnagyobb a többlethalálozás. A kutató ugyanakkor hozzátette, hogy az év elején – január 24. és február 21. között – egy hónapig kevesebben haltak meg, mint az várható lett volna. Innen "sikerült" túlszárnyalni az előző éveket. Megjegyezte: a hivatalos mintegy 27 ezres halálozási adat megközelítőleg kétharmada írható a járvány számlájára. A többi esetben – tette hozzá – várhatóan a kimutatott fertőzés nélkül is meghalt volna a beteg.
Vitrai József szerint a többlethalálozás számításánál több körülményt is figyelembe kell venni, így egyebek mellett azt, hogy a népesség összetétele időről-időre változik és ez önmagában is befolyásolja a halálozási adatokat. Például, ha egy társadalomban növekszik az idősek aránya akkor a halálozások száma is nőni fog. Figyelembe véve a népesség korösszetételének változását, a lakosok számának csökkenését ki lehetett számolni, hogy várhatóan hányan fognak meghalni 2020-ban. Ez a mutató a várható halálozás. Az ábrán is az látható, hogy tavaly tavasszal amikor elindult a járvány, többen haltak meg, mint amennyi az elmúlt öt év átlaga alapján várható lett volna. Aztán nyáron furcsa módon lecsökkent a többlet, sőt nulla alatt húzódott a görbe. Vagyis kevesebben haltak meg, mint amennyi várható lett volna. Ősszel, a második hullám idején hatalmas többlethalálozás keletkezett, aztán január elejére a nulla alá ment ez az adat. A harmadik hullám idején megint nagyon sokan haltak meg, csaknem elértük a második hullám halálozási csúcsát. Az adatokból jól látszik, hogy a többlethalálozás szempontjából van különbség a nemek és a korcsoportok között is. Kiderült, hogy azok a férfiak, akik megélték a 70. életévüket, ellenállóbbak voltak a vírussal szemben és egészségesebbek, mint az ugyanilyen korú nők. Ez abból is látszik – tette hozzá Vitrai József – hogy az idősebb nők körében nagyobb volt a veszteség. Hogy megmondható legyen, ennek pontosan mi az oka, ahhoz még jó néhány adatra szükség lenne azokból, amelyeket a KSH még nem hozott nyilvánosságra.

Sorompó a mutánsoknak

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.05.03. 22:37

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja az uniós tagállamoknak, hogy mostantól ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő harmadik országokból érkező személyek számára engedélyezzék a beutazást, hanem azoknak is, akik már megkapták valamelyik EU-ban engedélyezett, vagy az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi jegyzékén szereplő vakcina összes ajánlott dózisát.
Egyelőre mindkét listáról hiányoznak a Magyarországon is forgalmazott orosz és kínai oltóanyagok, tehát az ezekkel beoltott unión kívüli polgárokra, például a szerbekre vagy az oroszokra nem vonatkozna az enyhítés.  A beutazási korlátozások tervezett könnyítése nem jelenti azt, hogy az EU-tagállamok nem követelhetnék meg ezután is a negatív Covid19 tesztet vagy a karantént a területükre érkező külföldiektől. Az EB egyúttal indítványozza, hogy ha a korlátozások alól felmentett harmadik országokban veszélyes vírusvarinások jelennek meg, az EU27-ek egymással egyeztetve engedjék le újra sorompót, megakadályozva, hogy a mutációk bejussanak a közösség területére akár a teljesen beoltott személyeken keresztül. A brüsszeli előterjesztésről előreláthatólag szerdán tárgyalnak az EU27-ek, akik a remények szerint a hó végéig meg is állapodnának az új ajánlásokról, amelyeket nem kötelező teljesíteniük.

OSZK: Könyvtárnyitás védettségi igazolvánnyal, szigorú előírásokkal

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 21:53

Fotó: Népszava
Nemzeti bibliotékánkban egyszerre legfeljebb csak ötvenen tartózkodhatnak.
Újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit keddtől az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK) a járványügyi előírások teljes betartása mellett. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál.  A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva; a különgyűjtemények, valamint a könyves- és ajándékbolt nyitása a fokozatosság jegyében később várható. Az OSZK közleménye szerint a távolságtartási szabályok megtartása érdekében az intézmény 50 főben korlátozza az egyszerre fogadott olvasók számát. Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen. Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése. A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén azokat újakra cserélik. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáskát csak fertőtlenítés után adják ki újra. Mint az OSZK hangsúlyozta, az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakítottak ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtettek az olvasásra és a társalgásra. A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek. Ugyancsak a látogatók védelmében a könyvtár átmenetileg szünetelteti az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését, de saját eszköz használatára lehetőség van. Az épület nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el, de a saját mobilinformatikai eszközzel nem rendelkező olvasók számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál kikeresik a kért raktári jelzetet. A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítenek, ellenben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetik a mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásokat.