Előfizetés

Évente 10 milliárd tonna kénnel szennyezett vizet bocsátanak a tengerbe a nagy hajótársaságok

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 11:11

Fotó: DEGAS JEAN-PIERRE / HEMIS.FR / AFP
Az alacsony kéntartalmú üzemanyagok használata helyett kiszűrik és az óceánba eresztik a szennyezőanyagot a hajók kipufogógázából, vízben lebegő szeméttelepeket hozva létre a kikötőkben, főleg a Karib-tenger térségében és Floridában.
A hajózási társaságok azzal a technológiával élnek vissza, amely lehetővé teszi, hogy a hajók kipufogógázából kiszűrjék a ként és azt folyékony formában a tengerbe eresszék. A Nemzetközi Hajózási Szervezet (IMO) döntése értelmében a teherhajók és a kirándulóhajók 2020 januárja óta kénytelenek alacsonyabb szinten tartani a kipufogógázzal kibocsátott kén mennyiségét, a hajózási társaságok azonban ahelyett, hogy áttértek volna az alacsonyabb kéntartalmú üzemanyagok használatára, olcsóbb megoldásként beszerezték a kipufogógázból a ként kimosó berendezéseket. Az International Council on Clean Transportation (ICCT) nonprofit kutatóhálózat egy új tanulmánya szerint a hajók évente 10 milliárd tonna kénnel szennyezett vizet bocsátanak a tengerbe a világon. A kutatók szerint a hajókra vonatkozó környezetvédelmi előírás fő kárvallottja Georgetown kikötője a Kajmán-szigeteken, ahol a mosóberendezések által a kikötőkbe kibocsátott összes szennyvíz 14,1 százaléka kerül a tengerbe, mind óceánjáró kirándulóhajókból. A harmadik és az ötödik legtöbb ilyen szennyvíz a Bahamákon lévő Freeportban és Nassauban kerül az óceánba, ezeket a grenadai St. George követi a hatodik helyen. Az amerikai kikötők közül a floridai Everglades (10.) és Miami (11.) a legszennyezettebb. Ilyen módon a szennyezés nem oszlik szét a világ óceánjain, hanem néhány olyan térségre összpontosul, ahol már eddig is aggasztó volt a tengeri élővilág állapota – hívta fel a figyelmet az Ocean Conservancy környezetvédő szervezet. Az ICCT tengerprogramjának vezetője, Bryan Comer szerint a kialakult helyzet annak következménye, hogy nem magát a szennyezést próbálták szabályozni a 2020 januárjában életbe léptetett jogszabályokkal, hanem csak egyes szennyezőanyagok kibocsátását. 

Cápabőrszerű fóliával csökkentik a repülők szén-dioxid-kibocsátását

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 19:43

Fotó: Oliver Roesler / Lufthansa
A tengeri emlősök bordázott bőrére hasonlító bevonattal, amellyel a teherszállító gépeket vonják be, évente 48 Frankfurt-Sanghaj járat kibocsátását lehet megtakarítani.
Súrlódáscsökkentő fóliabevonatot kapnak a Lufthansa teherszállító repülőgépei a légellenállás és ezzel az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében a BASF és a Lufthansa Technik hétfőn közösen tett bejelentése szerint. A két vállalat által kifejlesztett fóliabevonat a cápák bordázott bőrét mintázza és kedvező aerodinamikai tulajdonságainak köszönhetően nagyjából egy százalékkal képes csökkenteni a repülőgépre ható légellenállást. A Lufthansa teheráru-szállító flottájának az egészére kivetítve a fólia alkalmazásával évente 11,7 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet megtakarítani, ami nagyjából 48 Frankfurt-Sanghaj járat kibocsátásának felel meg. A jövő évtől kezdődően a Lufthansa Cargo mind a tíz Boeing B777-es áruszállító repülőgépét ellátják a fóliabevonattal. A fóliabevonatot egy Boeing B747-es gépen próbálták ki az európai légügyi hatóság, az EASA engedélyével. 

Eltemettek egy gleccsert Salemben

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.03. 17:36

Fotó: Courtesy of Anders Carlson
A korábban 46 focipálya méretű gleccser már három pályányira zsugorodott. Ez történik a Himalájától Svájcig a gleccserekkel, ami súlyosan veszélyezteti a vízellátást.
Az évszázad végére eltűnhetnek az észak-amerikai gleccserek, a fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását. Az amerikai Oregon állam fővárosában, Salemben temetést rendeztek a Clark gleccsernek, hogy így szemléltessék, milyen pusztító hatással van a klímakrízis a jégtakaróra. Egy fekete szövettel letakart kis koporsóba tettek egy üvegcsényit a gleccser olvadékvizéből, és csendes megemlékezést tartottak. A jelképes temetést aggódó gleccserkutatók tartották a salemi parlamentépület lépcsőjén, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen gyorsan emészti fel a klímaváltozás azokat a hatalmas jégtömegeket, amelyek egykor ott zsúfolódtak az Egyesült Államok északnyugati részének hegyvonulatain. Fogyatkozásuk súlyosan veszélyeztetheti a régió vízellátását – írja a The Guardian online kiadása. „Hatalmas szomorúságot jelent ez, mert mindannyian tudtuk, hogy rossz lesz, de nem gondoltuk, hogy ennyire” – mondta Anders Carlson, az Oregoni Gleccser Intézet elnöke.
Courtesy of Anders Carlson
A Clark gleccser a kanadai British Columbiától a Kalifornia északi részéig elnyúló Cascade-hegységben található. Egykoron 46 focipálya méretű volt, mára azonban mindössze három pályányira zsugorodott. A gleccserek a saját súlyuk terhe alatt a gravitáció hatására mozognak, de egy bizonyos mértékű tömegvesztés után nyugvó jégfoltokká válnak. Más közeli gleccserek is „elhaltak” ilyen módon. Más hasznuk mellett a gleccserek olvadékvize tavaszonként a patakokat és folyókat táplálja, amelyek vízzel látják el az alma-, körte- és szőlőültetvényeket és ivóvizet biztosítanak a hegyek alatt lévő városok számára. A kutatók becslései szerint a folyók nyárvégi vízhozama 80 százalékkal visszaeshet az évszázad végére a gleccserek zsugorodása és a hó olvadása miatt.      „Ezek a gleccserek nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem ezek a víztornyaink is, ahol a vizet tároljuk” – mondta Carlson. A gleccserek csökkenése világszintű trend a Himalájától Svájcig. Amerika északnyugati részének gleccserei nem annyira ismertek, de helyi szinten nagyon fontos szerepet játszanak, eltűnésük hatalmas veszteséget jelent.
A szakértők szerint a Cascade-hegység különösen sebezhetővé válik a gleccserek olvadása miatt, ez ugyanis több problémát okoz: megnövekszik az erdőtüzek kockázata, eltűnhetnek egyes fajok, például a szivárványos pisztráng, melynek szüksége van a gleccserek által táplált patakok, folyók jéghideg vizére. Hosszú távon Amerika nyugati gleccserei szinte teljesen megsemmisülhetnek. „Az Egyesült Államok nyugati részének gleccserei tovább zsugorodnak, és az évszázad végére nagyrészt eltűnnek” – mondta Andrew Fountain, a Portlandi Állami Egyetem geológusa, aki legújabb kutatásában megállapította, hogy a Washington államban lévő Olympic-hegység jégfolyamai valószínűleg eltűnnek 2070-re. A üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus csökkentésén túl nem sokat lehet tenni a gleccserek megmentéséért a szakértő szerint. „Nagyon nehéz megállítani a zsugorodást. Az emberek nem is veszik észre, mennyire a gleccserekhez kötött ország vagyunk - ugyanúgy függünk tőlük, mint Svájc vagy Norvégia. Fontosak, és nekünk nagy szükségünk van rájuk” – fejtette ki Carlson.