Előfizetés

Két ember meghalt egy szállodatűzben Moszkvában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.04. 13:45

Fotó: AFP
Egy felnőtt válságos állapotban van.
Két felnőtt meghalt, egy harmadik súlyosan megsérült kedden Moszkvában egy szállodatűzben. Tizennégyen kerültek kórházba, köztük nyolc gyerek. A kiskorúak állapota kielégítő, nincsenek életveszélyben. Egy felnőtt állapota viszont válságos.
A hatóságok tájékoztatása szerint négy tűzoltó- és 16 mentőalakulat érkezett a riasztást követően hét percen belül a főváros délkeleti részében keletkezett szállodatűzhöz. A Vecsnij Zov nevű szálloda ötszintes épületében hajnalban csaptak fel a lángok, amelyek mintegy 100 négyzetméteren terjedtek el. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a tűz a földszinten, részben a folyosón keletkezett. A tűz okát nem közölték. Az orosz állami hírügynökség tájékoztatása szerint 18 ember sérült meg a tűzben, és 305 vendég, köztük 114 gyermek tartózkodott az épületben. A TASS-nak egy hatósági forrás azt nyilatkozta, hogy a szállodában megsértették a tűzbiztonsági előírásokat, egyik tűzjelző sem kapcsolt be, és vészkijáratok sem voltak az épületben.

Az EMA megkezdte a Sinovac vakcinájának vizsgálatát

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 13:41

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a kínai Sinovac Life Sciences biotechnológiai vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, inaktivált vírust (Vero Cell) tartalmazó vakcina folyamatos felülvizsgálatát (rolling review) - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség kedden. Az uniós ügynökség közleménye szerint döntése a szakvizsgálat megkezdéséről a laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. A tanulmányok azt sugallják, hogy az inaktivált vírust tartalmazó vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a SARS-CoV-2-t, azaz a COVID-19-et okozó vírust támadják meg, és elősegíthetik a betegség elleni védekezést. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) eljárása során értékelni fogja a vakcina hatékonyságára és biztonságosságára, valamint minőségére vonatkozó adatokat, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják-e az esetleges kockázatokat. A folyamatos felülvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a forgalomba hozatali engedély hivatalos kérelmének beadásához. Az EMA közölni fogja a vakcináról kialakított véleményét, illetve azt, ha a gyártó benyújtja az oltóanyag forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét - közölték. Az EMA tájékoztatása szerint az oltóanyag elősegíti, hogy a védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere az inaktivált vírust idegen anyagként azonosítsa, és természetes védekezésként antitesteket termeljen ellene. Ha az oltott személy később kapcsolatba kerül a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírust, és készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a koronavírus ellen. Az inaktivált vírus nem okozhat betegséget - tették hozzá.

Kizuhant lakásából a teheráni svájci nagykövetség első titkára - nem élte túl

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.04. 11:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hírt a svájci külügyminisztérium megerősítette, hozzátéve, hogy baleset történt.
Kizuhant abból az épületből, amelyben lakott, és meghalt a teheráni svájci nagykövetség első titkára - jelentették iráni sajtóforrások kedden. A mentőszolgálat szóvivője, Modzstaba Haledi a Mehr hírügynökségnek azt mondta, egyelőre nem tudni, öngyilkosság vagy baleset történt.     Frissítés: A hírt a svájci külügyminisztérium megerősítette, hozzátéve, hogy baleset történt. A külügyi tárca vezetője, Ignazio Cassis közleményben részvétét fejezte ki az áldozat családtagjai felé. Az iráni mentőszolgálat szóvivője, Modzstaba Haledi újságíróknak azt mondta, a holttestre a lakótömb kertésze talált rá, miután a diplomata munkatársa jelentette a nő eltűnését. Iránban Svájc nagykövetsége látja el az Egyesült Államok képviseletét is, mivel Teherán és Washington között az 1979-es iráni iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolat.