Előfizetés

Elhunyt Gergely András

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 21:38

Fotó: Shutterstock
A Károli Gáspár Református Egyetem professzor emeritusát, a rendszerváltás egyik előkészítőjét 74 éves korában érte a halál.
Türelemmel viselt hosszas betegség után 75. életévében elhunyt Gergely András, a történelemtudományok doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem professzor emeritusa – tette közzé a felsőoktatási intézmény honlapja a hétfői halálhírt. Gergely Andrásról, a rendszerváltás időszakának egyik ismert alakjáról kiemelték: az MTA Történettudományi Intézetének munkatársaként kezdte pályáját, majd az 1970-es évek közepétől az ELTE Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékén Szabad György közvetlen munkatársaként történészek és középiskolai történelemtanárok generációit tanította hosszú évtizedeken át.  – Az 1980-as évek elején a korszak ellenzéki gondolkodóinak köréhez csatlakozott, s a Mozgó Világ egyik szerkesztőjeként vált ismertté a neve. A szerveződő Magyar Demokrata Fórum mellett kötelezte el magát, s a Hitel című folyóirat szerkesztőjeként, illetve a folyóiratban rendszeresen publikáló szerzőként is hozzájárult a rendszerváltás előkészítéséhez – írták a később a külügyminisztériumban, majd Dél-Afrikában és Hollandiában nagykövetként dolgozó Gergely Andrásról.

„Munkáltatói intézkedés” Gulyás László ellen

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.05.04. 21:36

Fotó: MAGYARSÁGKUTATÓ INTÉZET
A Szegedi Tudományegyetem az „értékrendjével összhangban” intézkedett a rasszista kijelentéseivel botrányt kavart professzor ügyében, de más konkrétumot nem közölt.
A Gulyás László egyetemi tanár ellen benyújtott hallgatói panaszok ügyében elrendelt tényfeltáró vizsgálat lezárult, a vizsgálat megállapításait mérlegelve és azokra alapozva a Szegedi Tudományegyetem rektora mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést – tette közzé kedden este egyéb részletek említése nélkül az egyetem. Előzőleg a hvg.hu arról írt, hogy döntött a rektor, megválik a botrányos kijelentései miatt elhíresült Gulyás professzortól. A portálnak hivatalosan nem erősítették meg a hírt. Lapunk is kereste az egyetemet: nem kaptunk részletes felvilágosítást. Gulyás Lászlótól hiába kértünk visszahívást. A közelmúltban többször foglalkoztunk a témával. Eredetileg a Szeged.hu számolt be arról, hogy Gulyás László, a szegedi egyetem pedagógusképző karán tanító professzor, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója – aki idén március 15-én állami kitüntetést vehetett át Áder János köztársasági elnöktől – egyik online előadásában rasszista, homofób és szexista szövegeket engedett meg magának. Az egyetem belső vizsgálatot indított, hangsúlyozva, hogy a professzornak tulajdonított kijelentések ellentétesek az intézmény értékrendjével. A rasszista szövegektől Áder János, majd Gulyás Gergely miniszter is elhatárolódott. Szél Bernadett független képviselő keddi közleményében hírül adta: a Fidesz tartózkodással megakadályozta, hogy a parlament napirendre vehesse javaslatát az állami kitüntetések visszavonhatóságáról. Az ellenzéki politikus Áder Jánoshoz fordul: kéri az államfőt, hogy „éljen a törvénykezdeményezés jogával, és nyújtsa be a javaslatomat”.

Kitört a DK-s előválasztási belháború Veszprémben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.04. 20:48

Fotó: Facebook/Katanics Sándor
Az ellenzéki párt helyi frakcióvezetője függetlenként is elindulna a központ által favorizált civil jelölttel szemben.
Katanics Sándor, a  DK veszprémi frakcióvezetője független jelöltként fogja megméretni magát az ellenzéki előválasztáson, amennyiben az ellenzéki pártok tolerálják – írja a Magyar Narancs. A lap szerint nem tudta elfogadni, hogy a pártközpontban a jelölésnél figyelmen kívül hagyták a helyi szervezet véleményét és a városi közéletben ismeretlen személyt, Csonka Balázs civil jelöltet támogatják.
Katanics Sándor a közösségi oldalán jelentette be, hogy függetlenként elindul az ellenzék országgyűlési jelöltjeinek előválasztásán. Ehhez 400 ajánlást kell összegyűjtenie, ha a hat ellenzéki párt elfogadja az indulási szándékát.

Katanics nem lépett ki a pártból, a három fős városi frakciót továbbra is vezetni kívánja, azonban nem tudta elfogadni sem ő, sem a helyi DK számos tagja, volt vezetősége, hogy pártjuk a saját ügyvédi irodáját vivő Csonka Balázs civil jelöltet támogatja.
„Úgy hiszem, az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének a kihívója”

– fogalmazott.

A civilben középiskolai matematika- és fizikatanérként dolgozó helyi képviselő, Katanics Sándor (Képünkön a pesti József Attila szobornál) 1998 óta több ciklusban volt veszprémi önkormányzati képviselő, 2019-ben a DK polgármester-jelöltje volt, ám végül csak önkormányzati képviselői posztot nyert.