Vera Jourová;kesma;

2021-05-05 06:12:48

Nincs mit tenni

Vera Jourová uniós biztosról egyértelműen kiderült, hogy nem ért az uniós versenyjoghoz. Enyhítő körülmény, hogy nem a versenyjogért, hanem az európai értékekért és a transzparenciáért felelős – az viszont már az ő balszerencséje (meg a miénk), hogy a tájékoztatás szabadsága deklarált európai alapjog; továbbá, hogy a Bizottságnak kizárólag a versenyjog területén lennének valós jogosítványai a szabad sajtó megvédésére.

A biztos asszony olyasmit nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság sajnos nem tud mit tenni a KESMA-val, mert a mindent felfaló fideszes médiagömböc túl kicsi ahhoz, hogy fúziós eljárást lehessen indítani ellene. Nos, a Bizottság valóban meggyőzően játssza a tehetetlent az európai és a magyar médiaszabályozással is ellentétes hazai sajtópiaci gyakorlattal kapcsolatban. Brüsszel immár ötödik éve tesz úgy, mintha vizsgálná a közmédia piactorzító magatartásával kapcsolatos panaszbeadványt; a másik, a fideszes sajtó állami reklámok útján történő illegális támogatásával kapcsolatos panaszon még „csupán” 2019 januárja óta ülnek. Időközben elhalálozott a Népszabadság, a Fideszhez került az egykori Simicska-portfólió, pártlap lett a szebb napokat megért Figyelő, fideszes tulajdonosa lett az Indexnek, elhallgatott a Klubrádió, és persze létrejött a KESMA is, olyannyira jogellenesen, hogy – a jogot megcsúfolva, kormányrendelettel – két törvényt is fel kellett függeszteni a kedvéért. A Bizottság pedig csak áll, széttárt karral, mondván: nincs mit tenni, nincs itt semmiféle fúzió.

Vera Jourová amúgy valóban nem versenyjogi szakember – a tétlenül nézett rombolás elsősorban nem is az ő felelőssége, hanem Margrethe Vestager alelnöké, illetve Ursula von der Leyen elnöké. Jourovának abban van igaza, hogy amíg a két illetékes felettese nem lép, addig valóban nincs mit tenni. Csak nem a fúziós vizsgálatra kellene hivatkozni, mert annak ehhez az egészhez sokkal kevesebb köze van, mint mondjuk az Audi-BMW-Mercedes hármasnak, vagy a jelenlegi bizottsági névsort megalapozó politikai háttéralkuknak.