Előfizetés

Orbán mellőzné a vakcinabeszerzés körüli ideológiai vitákat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.07. 21:13

Fotó: AFP
A miniszterelnök agresszív magyar adócsökkentési politikáról is beszélt a portói EU-csúcson.
Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján az MTI szerint.      Orbán Viktor a Munka és munkahelyek című panelbeszélgetésen felszólalva azt mondta: a jelenlegi járványügyi helyzetben legfontosabb társadalmi kérdés a vakcina rendelkezésre állásának biztosítása, anélkül ugyanis nem lehetséges fenntartható szociálpolitika. Minden oltóanyag jó, ha biztonságos és be lett adva az embereknek - emelte ki a miniszterelnök. Elmondta, tizenhat éves kormányfői tapasztalata azt mutatja, lehetséges teljes foglalkoztatottságot létrehozni egy modern, versenyképes piacgazdaság mellett. Magyarország tizenkét százalékról közel három százalékra leszorította le a munkanélküliség mutatóit. "Ha jó szociális politikát akarunk, és vele egyidőben versenyképes gazdaságot, megfelelő kapcsolatot kell teremteni az adópolitika és a szociális politika között" Elmondta, Magyarország az erős szociális politika alkalmazása mellett "rendkívül agresszív" adócsökkentési politikát folytat. Tizenötszázalékos jövedelemadót, és kilenc százalékos társasági adót vezetett be. Ugyanakkor a teljes foglalkoztatottság - amelyet "mi munkaalapú társadalomnak hívunk" - elérése érdekében mindezeket erős családpolitikával kell ötvözni - tette hozzá. A kormányfő kiemelte: Magyarország a hazai össztermékének (GDP) 5 százalékát a családok támogatásokra fordítja, véleménye szerint ugyanis a családok adják a munkaerő alapjait. A családok támogatása tehát jó a munkaerőpiacnak is. 
A magyar példa azt mutatja tehát, hogy az erős szociálpolitika, az agresszív adócsökkentési politika, valamint a családokat támogató politika munkaalapú társadalmat hozhat létre

Orbán Viktor végezetül reményét fejezte ki, hogy az a jól működő lengyel adópolitikai intézkedés, amely szerint a 25 évesnél fiatalabbak nem fizetnek személyi jövedelemadót, Magyarországon is kedvező eredményekkel jár majd.

Von der Leyen tovább javítana az európai foglalkoztatottságon

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a járványnak és az abból eredő bizonytalanságnak még koránt sincs vége a világban. Mint mondta, az egyedülálló európai szociális piacgazdasági modell az, ami legfőképpen biztonságot tud nyújtani a legrászorulóbbak számára a válság alatt, mivel a tisztességes versenyen, az innováción és a fenntartható növekedésen alapul. Felhívta azonban a figyelmet, hogy a világ folyamatosan átalakul, a társadalom elöregedik, egyre fokozottabb a globális felmelegedés. Utalt arra is, hogy a koronavírus-járvány megrengette a világgazdaságot, tömegek megélhetését lehetetlenítette el. Arra is kitért, hogy a járvány rávilágított az európai gazdaság ellentmondásira is, főként a munkavállalók jogai és szociális biztonsága között egyenlőtlenségekre. Kiemelte, hogy az évtized végéig változásokat kell elérni, például az európai felnőtt lakosság legalább 78 százalékának foglalkoztatottságát, rendszeres képzését a zöld és digitális átalakulás keretében. Az unió célja továbbá, hogy 15 millió európait, köztük 5 millió gyermeket kiemeljen a szegénységből, illetve teljesen felszámolja a nemek közötti jövedelemkülönbségeket.
European Council Summit in Porto
Fotó: AFP
A bizottság elnöke felszólította az uniós tagállamokat, hogy a hónap végéig ratifikálják a saját forrásokról szóló határozatot, hogy a 750 milliárd eurót felölelő uniós helyreállítási program a lehető leghamarabb működésbe léphessen. A csúcstalálkozó szombati napján az uniós vezetők a koronavírus-járvánnyal összefüggő szociális kérdésekről vitáznak. Elsősorban arról tanácskoznak, hogy miként ösztönözhető a gazdasági helyreállítás, majd miként válthatók fel a munkahelyek védelmében tett erőfeszítések a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítását célzó intézkedésekkel. Megvitatják azt is, hogyan támogathatók azok a fiatalok, akiket hátrányosan érintett a válság, megzavarva munkaerőpiaci részvételüket, valamint oktatási és képzési terveik megvalósítását.

Zöld utat adott a Sinopharm sürgősségi alkalmazására a WHO

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.07. 19:01

Fotó: AIZAR RALDES / AFP
Az első kínai oltás az elkövetkező hetekben vagy hónapokban bekerülhet az ENSZ által támogatott COVAX programba.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi engedélyt adott pénteken a kínai Sinopharm által gyártott COVID-19 oltóanyagra

- írja beszámolójában az AP.

A hírügynökség megjegyzi, a döntés potenciálisan előkészítheti annak a lehetőségét, hogy a készítmény eljusson az ENSZ programja keretében a rászoruló országokba.  A WHO technikai tanácsadó csoportjának döntése nyomán az első kínai oltás az elkövetkező hetekben vagy hónapokban bekerülhet az ENSZ által támogatott COVAX programba. Ennek célja, hogy ingyenesen juttasson vakcinákat 92 alacsony jövedelmű országba és további 99-nek segítsen a beszerzésekben. A WHO főigazgatója Tedros Adhanom Ghebreyesus emlékeztetett, a Sinopharm oltása a hatodik készítmény, amelyre a szervezet kiadta a sürgősségi felhasználású engedélyét. A gyártó egyébként nem tette még közzé tudományos szakfolyóiratokban a késői stádiumú vizsgálati eredményeit, ezért a WHO bontásban kérte ezeket az adatokat, amelyek többnyire az Egyesült Arab Emírségekből származnak. A szervezet értékelése szerint a készítmény 78 százalékos hatékonyságú a 60 éven aluliak körében.
A szer vizsgálata egyébként különösen összetett volt és hónapokig tartott, mivel az oltóanyagot nem vizsgálta olyan magas szintű hatóság, mint amely az Európai Unióban vagy az Egyesült Államokban működik. A döntés során gyakran támaszkodtak azon országok jelentéseire, ahol már engedélyezték a felhasználását.

Brassó még Drakulát is beveti

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.05.07. 18:33

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Péntektől regisztráció nélkül is megkaphatják az igénylők a koronavírus elleni bármely vakcinát Románia összes oltóközpontjában, ehhez csak a személyi igazolványukat kell felmutatniuk.
Emellett május 11-ig éjjel-nappal nyitva tartanak a katonakórházban kialakított oltóközpontok, ahol ugyancsak bárki előjegyzés nélkül jelentkezhet oltásra. Egyre több az országban az autós oltóközpont is, ahol csak karjukat és személyi igazolványukat nyújtják ki a Pfizerért az igénylők. Sőt, az elsőként megnyílt dévai autósközpontban hétvégétől már biciklisek is behajthatnak. A hadsereg mobil központjai a kistelepülések lakosságát célozták meg, és a magáncégek is elkezdhették alkalmazottaik tömeges oltását a mobil csapatok segítségével.
E hét szerdától kapcsolódtak be a háziorvosok is az oltásba, ők a Johnson and Johnson vakcináját használják. Románia 11 ezer háziorvosából eddig 3035 vállalta a rendelési idő utáni oltást, amit az egészségbiztosítóval kötött külön szerződés alapján végeznek. A huzakodás oka többek között az, hogy keveslik az oltásonkénti 40 lejt (3000 forint), hiszen az adminisztrációt is nekik kell elvégezniük. Sok még a bizonytalanság a szerződések körül is, mert az egészségügyi hatóságok késlekednek, illetve sokan már eleve az oltóközpontokban is dolgoznak. A járványügyi hatóságok az önkormányzatokkal karöltve mindent bevetnek a tragikusan alacsony oltási hajlandóság növelésére. Regisztráció nélküli oltásmaratonokat már hetek óta szerveznek a temesvári úttörő kezdeményezés sikere láttán, mindenhol a Pfizer oltóanyagát használják, mert az AstraZeneca vakcinájával szembeni bizalmatlanság nagymértékben visszavetette a romániaiak oltakozási kedvét. Míg Magyarországon az oltási hajlandóság a 70 százalékot is meghaladja, Romániában ez mindösszesen 38 százalékos. Ezen a hétvégén Aradon például már koncertekkel és tombolával csalogatják az embereket, ahol az  autós oltásközpont és az oltásmaraton mellett „házhoz rendelhető” vakcina is lesz.  Brassó megye még Drakulát is bevetette közönségcsalogatónak.  „Egy vámpírharapás és kész is!” jelszóval oltóközpont nyílik a törcsvári Drakula kastélynál, ahol összekapcsolhatják a koronavírus elleni oltást a hétvégi kirándulással azok, akik a következő egy hónapban felkeresik Románia egyik leghíresebb turista látványosságát. Az itt jelentkezők díszoklevelet is kapnak, illetve ingyen látogathatják meg a Középkori kínzóeszközök című kiállítást, számukra ingyenes parkolóhelyet is fenntartanak.
A bukaresti kormány kezdeményezésére ezen a hétvégén országszerte több magánintézményben is ideiglenes oltóközpont nyílik, más településeken is összekötik az oltakozást különböző kulturális eseményekkel.

Sok hűhó semmiért

Jelen pillanatban elismerjük a magyarországi oltási igazolványt, Magyarország pedig elismeri a mienket. Zajlik az egyeztetés külügyminisztériumi szinten, hogy szükség van-e feltétlenül egy erről szóló megállapodásra – fogalmazott Florin Citu egy csütörtöki sajtótájékoztatón. A román miniszterelnök kiemelte, hogy Bukarest a többi uniós ország által használt oltási igazolást is elismeri, ezért nem látja, mi akadályozná az automatikus kölcsönös elismerést. Ez mindaddig nem is volt kérdés, amíg Magyarország nem kezdte meg a kölcsönös elismerési egyezmények aláírását egyes, elsősorban nem uniós országokkal, mint például Szerbia, Bahrein stb. és nem jelezte, hogy a védettségi igazolvánnyal járó kedvezményeket csak a magyar plasztikkártya tulajdonosai vehetik igénybe. A múlt heti magyar-román külügyminiszteri találkozó után merült fel, mi lesz a magyar-román viszonylatban, hiszen sok családi kapcsolattartást is akadályoz, ha Magyarország államközi megállapodás nélkül nem veszi figyelembe a román oltási igazolást. Kelemen Hunor RMDSZ elnök, a román kormány miniszterelnök-helyettese ezt követően jelentette be, hogy napokon belül megszülethet erről a hivatalos megállapodás.