Előfizetés

Bombatámadás volt egy afgán lányiskolánál, legalább húszan meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.08. 17:57

Fotó: ABDULAZIZ KETAZ / AFP
Negyvennél is több sérültet vittek kórházba a kabuli bombatámadás után.
Bomba robbant Kabulban egy lányiskolánál – írta a The New York Times. A robbanásban legalább húszan meghaltak, a többségük az iskola tanulója volt. 
A kórházi beszámoló szerint negyvennél is több sérültet ápolnak, közöttük is az iskolások vannak többségben. Azok közül, akiket kórházba vittek, sokak állapota kritikus. Egyelőre egy terroristacsoport sem vállalta magára a robbantást.  

Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.08. 17:33

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
A nyitás feltétele, hogy az alkalmazottak és a vendégek átestek a koronavírus fertőzésen vagy felvették valamelyik oltást, és ezt igazolni is tudják, illetve rendelkeznek PCR- vagy antigén gyorsteszttel.
Kinyithatnak a szállodák is. A 60 szobánál többel rendelkező hotelek a kapacitásaik több mint a felét, míg az annál kisebbek, legfeljebb a felét kínálhatják fel. A szlovén sajtó arról írt, hogy az idegenfogalom nyitása mellett leginkább Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter állt ki, mert a szektor részéről egyre nagyobb a nyomás a kormányra. Ez a gazdasági ágazat szenvedte el a hosszantartó lezárások miatt a legnagyobb károkat, és a fennmaradáséért küzd. Szlovéniában szombatra 632-vel nőtt és meghaladta a 246 000-et a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon egyetlen beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4286-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 504-en vannak kórházban, 129-en közülük intenzív osztályon. Eddig a védőoltás első dózisát 476 308-an, közülük a másodikat 246 869-en kapták meg. Ez az oltásra jogosult népesség 22,7, illetve 11,8 százaléka. A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1342 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 343 829-et. Az elmúlt 24 órában 36-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7424-re emelkedett. Kórházban 2016 beteget ápolnak, közülük 235-en vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban Szlovéniához hasonlóan az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják, ezekből több mint 1,3 millió dózis érkezett, amelyből 1 078 760-at használtak fel. 835 200-an kapták meg az első adagot, közülük 243 440-en pedig a másodikat is.

Ferenc pápa az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése mellett foglalt állást

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.08. 16:08

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Mindenki számára biztosítani kell, hogy hozzáférhessen a vakcinához - mondta a katolikus egyházfő a Vax Live nevű jótékonysági koncert nézőihez címzett videóüzenetében.
A koncert célja, hogy megünnepelje a reményt, amelyet a koronavírus elleni vakcinák jelentenek az emberek számára, és támogassa az oltóanyagok eljuttatását a rászorulókhoz. A koncertet május 2-án vették fel a Los Angeles-i SoFi stadionban, és vasárnaptól tekinthető meg több felületen. Üzenetében Ferenc pápa kiemelte: a társadalomnak olyan gyógyírra van szüksége, amely nemcsak a tüneteket, hanem a baj gyökereit is kezelésbe veszi. A beteg gyökerek közé tartozik az individualizmus vírusa, amely közönyössé teszi az embereket mások szenvedésével szemben - hívta fel a figyelmet. "Ennek a vírusnak az egyik variánsa a nacionalizmus, amely megakadályozza például az oltóanyagok nemzetközi elosztását. Egy másik variánsa az, amikor a piac vagy a szellemi tulajdon törvényeit feljebbvalónak tartjuk a szeretet és az emberiség egészségének törvényeinél" - tette hozzá. A katolikus egyházfő - mint korábban már többször - egy "befogadó, igazságos és fenntartható gazdasági modell" szükségességét hangsúlyozta. "A világjárvány mindannyiunkat válságba taszított, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nem leszünk már ugyanazok, mint a krízis előtt" - mutatott rá. "Vagy jobban, vagy rosszabbul jövünk ki belőle" - tette hozzá.