Előfizetés

Magának fizetheti a PCR-tesztet az, aki oltás nélkül menne halasztható műtétre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.08. 19:00

Fotó: CRYPTOGRAPHER
Részletezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, milyen feltételekkel lehet kórházba menni, amikor majd újraindulnak a halasztható műtétek és a rehabilitáció.
Újraindulnak május 13-tól az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, a betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkeznek – jelentette be pénteken Kásler Miklós. A Telex megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát a szabályozás részleteiről, a válaszból pedig kiderült: aki nem oltatja be magát, az a saját költségére kérhet PCR-tesztet és gyorstesztet. Akinek megvan a védettségi igazolása, annak nem szükséges tesztet végeztetnie - erősítették meg.
Kapcsolódó
Jövő csütörtökön újraindulhatnak a tervezett műtétek

Bródy János díjat kapott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.08. 17:47

Fotó: Népszava
Az Európai Hazafi Díjat Ujhelyi István európai parlamenti képviselő és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója alapította.
Bródy János kapta idén az Európai Hazafi Díjat – közölte Ujhelyi István Facebook-oldalán. A díjat két évvel ezelőtt Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője és Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója alapította. Az elismerést idén a járványhelyzet miatt online adták át.
Az idén 75. születésnapját ünneplő Bródy János az első díjazott a sorban, tavaly a pandémia miatt kellett elhalasztani az átadást. Ujhelyi az online eseményen azt mondta: ezt az elismerést minden évben olyan ember kapja, aki kiemelkedően sokat tesz Magyarország uniós tagságának megőrzéséért és az európai értékek hazai képviseletéért. Bródy János megtiszteltetésnek nevezte, hogy elsőként ő vehette át ezt az elismerést. Mint mondta: Szent István óta minden nemes és nagy történelmi magyar személyiség az európai kultúrához és közösséghez akart tartozni.
– Történelmünk nem mindig úgy alakult, hogy ez az összetartozás nyilvánvalóvá vált. Az Európai Unió a megoldás a legtöbb nyomasztó történelmi emlékre, amely ebben az országban még mindig fájdalmasan létezik. A határok nélküli Európa képes a magyar kultúra részeit egyesíteni, az átjárást biztosítani. Azt, hogy a magyar kultúra összekapcsolódhasson és ezt politikai határok többet el ne válasszák

– fogalmazott az előadóművész.

Bródy elmesélte, hogy amikor 2003-ban az akkori kormány aláírta az uniós csatlakozási szerződést, akkor úgy gondolta, hogy ebben az új világban érdemes új életeket is teremteni. Nem egészen egy év múlva, még a hivatalos 2004-es EU-csatlakozás napja előtt megszületett legkisebb fia, Máté. Az előadóművész leszögezte, hogy minden olyan törekvés, amely az európai értékközösségtől távolítja az országot, számára szomorú és elfogadhatatlan. Közölték, hogy az elismerést ezután minden évben a május 9-i Európa Napon, illetve ahhoz kapcsolódóan adják majd át újra az alapítók.

Ausztria és Magyarország sem kér az egységes európai minimálbérből

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.08. 15:39

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint az elveket elfogadják, de azt nem, hogy ez ne a tagállamok kezében maradjon.
Ausztria és Magyarország is úgy látja, hogy az európai uniós tagországok különbözősége miatt nem célszerű Brüsszelből szabályozni, hogy milyen legyen az egységes minimálbér az EU-ban – derült ki azon a találkozón, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter folytatott szombaton Portóban Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel. A két miniszter az EU-tagországok informális kormányfői találkozójának helyszínén találkozott.
– Az egységes minimálbérrel kapcsolatban az elveket elfogadjuk, a számítási módszereket meg fogjuk fontolni, de azt, hogy ez ne a tagállamok kezében maradjon, egyikünk sem tudja elfogadni

– fogalmazott Palkovics László a közmédiának nyilatkozva.

Beszámolt arról, hogy megbeszélést folytattak a koronavírus-járvány utáni munkaerőpiaci helyzetről, hiszen a két ország sok területen ugyanazokkal a problémákkal szembesült. Egyetértettek egyebek között abban, hogy a távmunkával kapcsolatos döntéseket az érintettekre, vagyis a munkaadókra és a munkavállalókra kell hagyni, de a járvány tanulságaiból kiindulva meg kell nézni, szükség van-e az állam részéről módosításra, szabályozásra, ösztönzésre. A két ország ebben a kérdésben is együtt fog működni, megosztja tapasztalatait, hiszen méreteiben, gazdasági szerkezetében hasonló.  – Tárgyaltak a járvány utáni újraindítás részleteiről is – mondta a magyar miniszter. Megállapodtak abban, hogy intenzívebbé teszik az együttműködést a határon túlra járó dolgozók helyzetének megkönnyítése, illetve a turizmus újraindítása érdekében. A nyilatkozatban Palkovics László kitért arra is, hogy
Magyarország nem támogatja az egységes uniós adórendszert, azon az állásponton van, hogy például a társasági nyereségadót az egyes országoknak saját maguknak kell meghatározniuk, hiszen a tagállamok más-más fejlettségi szinten vannak, más a gazdaságszerkezetük.

Hozzátette, hogy ha mégis egységesítésről születik döntés, számos eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy alkalmazkodni lehessen hozzá.